Eurobondit

Eurobondit olisivat mielestäni hyvä vaihtoehto haastamaan dollarin maailman reservivaluuttana. USA:n dollarille ei ole uskottavaa vaihtoehtoa mihin esimerkiksi kiinalaiset voisivat sijoittaa valtavat ylijäämänsä. Käytännössä eurobondien korkotaso olisi erittäin matala, koska default vaaraa ei olisi. Eurobondit olisi tietenkin noteerattu euroissa ja Euroopalla olisi rahanpainamismahdollisuus. Inflaatio olisi riski, mutta ei se ole Yhdysvalloissakaan ongelma.  Kyse on vain millainen ja kuinka vahva keskushallinto luodaan Eurooppaan. Yhdysvalloissa uskotaan osavaltioiden hoitavan velkansa, vaikka osa niistä on käytännössä maksukyvyttömiä.

http://finance.yahoo.com/bonds/composite_bond_rates
 

Itse kannatan vahvaa liittovaltiokehitystä ja myös yhteistä vastuullista velkapolitiikkaa. Jos emme ole valmiita liittovaltiokehitykseen, silloin on sama purkaa koko EU ennen kuin on pakko.

2 thoughts on “Eurobondit

  1. Samaa mieltä

    Samaa mieltä siitä, että euron pelisääntöjä on pakko muokata. Jäsenmaiden konkurssit käyvät liian kalliiksi kaikille, joten tarvitaan vakausrahastoja tai eurobondeja. Ne levittävät taloudellista taakkaa – mutta vastuuta ei voi olla ilman valtaa. Taloudellisen vastuun kasvaessa jäsenmaiden budjettivajeita, velka-astetta ja kilpailukykyä täytyy kontrolloida kollektiivisesti. Jokaisella järjestelmällä on reunaehtonsa, valuuttaunionilla on omansa, eli nämä. Se kaventaa kansallista itsenäisyyttä, mutta muuten ei rahaliitto toimi. Jos tämä ei käy, palataan kansallisiin valuuttoihin.

    Liittovaltion suuntaan olemme menneet kriisin hätäratkaisujen yhteydessä muutenkin. EKP ostaa kriisimaiden velkoja, jotta niiden korot eivät karkaisi taivaisiin. Operaation ehtona EKP mestaroi kriisimaiden taloutta. Samaa vaatii EU tukiluottojensa ehtona. Tämä jo on liittovaltiokehitystä, vaikka sitä ei siksi uskalleta kutsua.

    Ikävä kyllä Euroopalta puuttuu kirkas visio, johtajuus ja rohkeus. Päävastuu kuuluisi Saksalle talousmahtina, mutta Merkel ei osaa tehdä muuta kuin pelätä äänestäjiään. Toisaalta hän vain heijastelee kansakunnan sentimenttiä.

    Veikkaan, että aloitteen tekeminen jää komissiolle. Ja sitten on edessä tavanomainen hirmuinen poliittinen mylläkkä, jonka tulosta ei voi tietää ennalta kukaan. 

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija