Pieni sukellus pinnan alle

Volatiliteetti ruokkii itseään tavalla, jota emme tule aina ajatelleeksi. Matemaattisiin malleihin perustuvat vipurahastot määrittävät käytettävän lainoitusasteen usein volatiliteetin kautta. Volatiliteetin laskiessa rahaston lainoitusta nostetaan, koska tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan riskin laskiessa odotettu tuotto laskee ja tätä kompensoidaan nostamalla velkarahan määrää salkussa. Volatiliteetin noustessa velkavipua ajetaan alas sulkemalla positioita. Yleisesti markkinoiden volatiliteetti nousee pelkojen kasvaessa ja markkinan laskiessa. Laskua tyypillisesti kiihdyttää velkavivun laskusta johtuva positioiden sulkeminen. Tähän liittyy usein näennäisesti vaikeasti käsitettävää osakkeiden liikettä. Suuressa epäsuosiossa olevat osakkeet nousevat yllättäen ilman uutisia muun markkinan laskiessa ja pitkäaikaiset suosikit laskevat todella kovalla kädellä. Nämä laskut tyypillisesti uutisoidaan voittojen kotiuttamisena, mutta usein kyseessä on positioista poistuminen juosten, joka näkyy ahtautumisena ulko-ovella. Tyypillinen momentum trade on olla longina nousevissa ja shortata laskevia. Kun kirjaa ajetaan alas, molemmista päistä suljetaan positioita. Tämä aiheuttaa longien myynnin ja shorttien kattamisen. Mitä suuremmaksi volatiliteetti nousee, sitä enemmän velkavipua täytyy vähentää ja tämä aiheuttaa jatkuvasti kasvavaa tarvetta sulkea positioita, joka taas kasvattaa volatiliteettiä. Markkinoiden onneksi on olemassa kuitenkin myös vastavoimia eli algoritmeja, jotka pelaavat juuri päinvastaista peliä. Pahasti lyötyjä osakkeita ostetaan ja kovasti nousseita lyödään shortilla. Valitettavaa toki on, että tämäkin lisää volatiliteettiä hetkellisesti, ajaen kirjojaan alas ajavat entistä suurempaan ahdinkoon ennen kuin tilanne rauhoittuu.

Kokonaiskuvan näkemistä helpottaa useamman eri omaisuuslajin markkinan seuranta. Useimmat vipurahastot kuitenkin toimivat kaikilla likvideillä julkisen kaupankäynnin markkinoilla. Näin ollen kauppapari voi löytyä esimerkiksi treidistä shorttata Italian kymppivuotista ja ostaa Sveitsin frangia. Aikanaan peruskuvio oli Jeni carry trade, joka ajoi kaikkia omaisuuslajeja ylös ennen 2008 romahdusta.  

Tällainen voimakas velkavivulla tehty toiminta, joka kytkee eri markkinat yhteen, on erittäin herkkä häiriöille. Liikkeet tyypillisesti lyövät reilulla kädellä yli kumpaankin suuntaan ja siirtyvät markkinasta toiseen hyvin salakavalasti. Se mitä kannattaa pitää silmällä, on eri markkinoiden volatiliteetti sekä tärkeät tuki ja vastustasot. Koko kuvaa meistä kukaan ei voi nähdä kerralla, mutta voimme katsoa sellaisia kipupisteitä, joiden läheisyydessä siirrytään Eugene Faman maailmasta kohti Talebin mustia joutsenia.

Aurinkoista viikkoa,

Matias

www.VertusCapital.com

Related Posts