Euroopan keskuspankki tukee inflaatiolla velkaantuneita maita

Euroopan keskuspankki (ECB) on onnistunut pitämään inflaatiovauhdin 2,5% yläpuolella. Tämä on vallitsevissa oloissa hyvä saavutus ja vaikuttaa positiivisesti Euroopan julkiseen talouteen:

 • Valtioiden velkataakka sulaa erityisesti niiden osalta (Kreikka, Italia, Espanja, Portugal…),  joilla on paljon velkaa.
 • Sijoittajavastuu toteutuu ja maksumiehiksi joutuvat ne, joilla on paljon huonosti tuottavia talletuksia ja rahamarkkinasijoituksia, joiden arvoa inflaatio kalvaa.

Euro alueen inflaatio (Lähde: ECB)

Työttömyys on Euroalueella korkea (10,1 %) ja kasvaa yhä. Palkkainflaation ryöstäytyminen ei näissä oloissa näytä todennäköiseltä. Sen sijaan riskinä on kiinteistöjen ja osakkeiden arvojen inflatoituminen (arvojen nousu) kun keskuspankkien ympäriinsä kylvämä löysä ja halpa raha etsii kohtuullista tuottoa. Tämä kehitys on kiusallista, mutta välttämätöntä. Inflaation aiheuttamat ongelmat realisoituvat vasta vuosien kuluttua ja nyt on tärkempääkin mietittävää. Euroalueen valtiontaloudet pitää saada parempaan tasapainoon ja inflaatio on onnistuessaan yksi työkalu tuon asian hoitamiseksi kuntoon.

2 thoughts on “Euroopan keskuspankki tukee inflaatiolla velkaantuneita maita

 1. Inflaation aiheuttaa ongelmia nyt

   

  Euroopan keskuspankki on lainannut kuralla oleville pankeille mm. helmikuun lopussa 500 miljardia yhden (1) prosentin korolla. Jos inflaation on 2,5 % niin jo inflaation aiheuttaman menetys 7,5 miljardia. Suomen osuus tuosta voisi olla 160 miljoona. Se on kaksinkertainen määrä verrattuna vaikkapa nyt esillä olleeseen poliisitoimen rahoitusvajeeseen, jonka johdosta joudutaan lopettamaan joka kymmenes poliisin virka.

  Pekka

 2. Rahanarvo

  Ihmettelen sitä kun pidetään hyvänä, että saadaan pidettyä inflaatio ylhäällä. Kyllä rahanarvo pystytään aina tuhoamaan, luottamus rahanarvon pysyvyyteen on paljon vaikeampi saavuttaaa. Rahan hyvä ominaisuus on sen erittäin hyvä likviditeetti ja tästä ominaisuudesta joudutaan maksamaan inflaation muodossa. Kun hinta likviditeetista on liian korkea niin rahaa ei enää haluta omistaa. Rahan omistaminen perustuu pitkälle luottamukseen sen arvon melko hyvästä säilymisestä. On lukemattomia maita joissa ei luoteta omaan valuuttaan ja niissä maissa käytännössä käytetään muita valuuttoja kuten dollareita. Tällainen maa on esimerkiksi taloutensa melko hyvin hoitava Vietnam. Maat jotka ovat tässä tilanteessa ovat ongelmissa koska ne eivät voi devalvoida tai tehdä mitään muitakaan rahanarvoon vaikuttavia liikkeitä, koska ne menevät suoraan hintoihin. Ne ovat kuin Kreikka, paitsi ne eivät saa mitään etua valuuttaliitosta. Zimbabwen dolarin arvo on 1:100 000 000 000 000. 

   

  Jarno

Comments are closed.

Related Posts