Markkinakatsaus

Kas niin, korjausliike eteni aika tarkkaan käsikirjoituksen mukaan. Dax kiskaisi jo 6600 pisteen nurkalle, joskin vastaliike ylös oli yllättävänkin vahva, vei indeksin lähelle lähtötasoa. Pitäisin sitä varsin sonnisignaalina pidemmässä juoksussa, sillä heikossa markkinatilanteessa myyntipaniikki tavallisesti kestää pidempään. Kivoja päiviä olivat silti päivätreiderille, suuntaan ja toiseen.

Vieläkö mennään alemmas vai oliko koko korjausliike jo tässä? Itse odottaisin, että vastaliikkeen voimasta huolimatta alempana vielä käydään, perusteena yksinkertaisesti se, että korjausliikkeen kesto on yleensä pidempi, ja mm Ultimate Oscillator uppoaa niissä tavallisesti alemmas kuin missä se ehti vielä käydä. Perjantaina vastaliikkeen voima olikin jo haihtunut, ja muutama rajuimmin kuopasta pompannut osake lähti uudestaan alas.

Syklisin perustein odottaisin, että vielä viikko kaksi sahataan alemmas, ja seuraava reippaampi notko on ensi viikon puolivälin huitteilla. Jos näin ei käy, nousumarkkina on todella voimakas. Sehän vain passaisi, mutta ei kannata ennakoida liikaa.

Euro putosi taalaa vastaan norminmukaisesti pörssien mukana, 1,35 taalaa siis jäi välipiikiksi. Ei siis hassumpi arvio, kun mt-trendin alussa ounastelin tavoitetasoksi 1,36.

Odotan siis mt-trendin jatkavan vielä alemmas, mutta päätrendin olevan yhä nouseva. On tosin otettava huomioon sekin mahdollisuus, että keskipitkä trendi olisi korjausliikkeessä, jolloin jäisimme pidemmäksi aikaa sahaamaan laveahkoon markkinahaarukkaan indeksitasolla. Yleensä tämä vaihe koetaan kesällä – kuuluisa kesädroppi – mutta tämä nousu alkoi jo lokakuussa, joten koossa on lähes puolen vuoden nouseva päätrendi. Ne eivät kestä yleensä kuin 6-9 kuukautta ilman joitakin kuukausia kestävää korjausliikettä.

Sen vuoksi on mahdollista, että olemme saapuneet jo sellaiseen ikään kuin etuajassa. Jos se ei vielä alkanut vaan nousu jatkuu muutaman viikon sisään entisten välihuippujen yli, kesädroppi saapunee samoihin aikoihin kuin yleensä, siis toukokuun korvilla.

 

 

 

 

 

 

11 thoughts on “Markkinakatsaus

  1. TA ei kannata

    Tai lyhyemmin: "Kurssit joko nousevat, tai sitten kurssit laskevat". Ennustevoima näissä TA-indikaattoreissa ylituottomielessä on valitettavasti hyvin, hyvin heikko kulujen ja verojen jälkeen, kuten niin monet tutkimukset osoittavat. Silti tätä harrastetaan, tätä ymmärrä mä en, vaikka matemaattinen koulutukseni onkin suht' korkeaa.

    1. Riippuu pelaajasta

      Tämä riippuu ihan pelaajasta, ihan kuten kaikissa lajeissa. Pokerissa jokaisen pelaajan tilastolliset voittosaumat ovat pitkässä juoksussa samat, mutta jotkut tienaavat pelaamalla miljoonia ja jotkut häviävät kaiken. TA-sijoittaminenkin vaatii taitoa, joka vaatii kokemusta ja lahjoja.

      Sanoin jo pari viikkoa sitten, että korjausliike on käynnissä, ja kohta dipataan syvemmälle. Olinko oikeassa vai en?

      Heikki

      1. Vielä tutkimuksista

        Miten näitä tutkimuksia tehdään? Ei ole olemassa mitään yleisiä TA-menetelmiä, joita voitaisiin tutkia, aivan kuten ei ole olemassa mitään yleisiä pelistrategioita, joiden hyödyllisyyttä voitaisiin tutkia – on vain sijoittajia ja pelaajia, jotka soveltavat joitakin ehkä yleisellä tasolla tunnettuja menetelmiä, mutta omalla konseptillaan, perustuen omaan ymmärrykseen ja kokemukseen. Et voi siis tutkia jotain ennalta annettuja ja tunnettuja TA-menetelmiä, ainoastaan niitä soveltavia yksilöitä.

        Aivan yhtä vähän voit tutkia hyviä pelistrategioita jalkapallossa, koska jokainen valmentaja luo omansa, ja muuttelee sitä tilanteesta ja joukkueesta toiseen. Toiset valmentajat menestyvät joukkueesta toiseen, toiset eivät koskaan.

        Ja aivan yhtä hedelmätöntä on sanoa, että fundamenttien pohjalta osakevalintoja ei kannata tehdä, koska tulevaisuuteen on mahdoton nähdä etc. – joten on parempi vain ostaa indeksiosaketta. Jos osakevalinta ei olisi mielekästä, emme olisi kuulleet Warren Buffetista.

        Ja jos osakevalintaa on mahdollista tehdä ylituottoa tarjoten, miksei sijoituksen ajoittamista eli TA:ta käyttäen? Kyse on aina siitä, kuka osaa käyttää eri menetelmiä, ei jostain yleisistä tunnetuista menetelmistä, jotka olisivat automaattisesti kaikkien tarjolla.

        Heikki

                      

         

         

         

         

      2. Yksi kerta ei takaa menestymistä

        Valitettavasti yhdestä onnistuneesta ennustuksesta ei voi vielä päätellä mitään. Tarvitaan pitkän ajan näyttö. Minäkin satuin ostamaan erästä osaketta 10+v sitten pohjilta ja se on moninkertaistanut arvonsa tässä välissä. Se ei silti tee minusta apinaa parempaa sijoittajaa, sillä kyse oli tuurista. Sen myönnän nöyrästi. Ja tuon yhden onnistumisen takia salkkuni on vielä pitkään indekseistä edellä. Tämä on silti irrelevanttia.

        Tarvitaan siis näyttö siitä, että menetelmällä voi systemaattisesti päihittää jonkun toisen sijoitusstrategian, esim. säännölliset ostot ilman myyntejä tai passiivisen indeksisijoittamisen. 

        En ollenkaan epäile, ettet välillä osuisi (sinä, tai kuka tahansa TA-ennustaja) oikeaan ennustuksinesi. Epäilen vain sitä, ettet voi tehdä sillä pitkällä aikavälillä ylituottoja. Tämän toteamiseksi siis tarvitaan tilastoa pidemmältä aikaväliltä. Jos tosiaan päihität systemaattisesti markkinat, niin onnittelen siitä! Ja blogin pitämisen sijaan voisit esim. tahkota rahaa tarvitsemasi summan, perustaa rahastoyhtiön, kirjoittaa kirjan, alkaa luennoida aiheesta tms. Jos tuo onnistuu, niin lupaan onnitella myös tässä blogissa vilpittömästi. En vain usko, että tuo on mahdollista.

      3. Kuten sanoin

        Aronsonin ongelma on juuri se, että hän ottaa annettuna jotkut TA-menetelmät, jotka mukamas ovat kaikki tarjolla oleva osaaminen TA:sta. Sitten hän tutkii ne ja toteaa, että mikään  niistä ei yksistään toimi. Ei tuo tulos minua ihmetytä. Pitäisi tutkia TA:n taitavaa käyttäjää, tai vaikka elantonsa tienaavaa päiväkauppiasta, eikä yksittäisiä menetelmiä sellaisena kuin ne vaikka alan kirjallisuudesta löytyvät. Hänen tutkimusmenetelmänsä on virheellinen. Hänen pitäisi tutkia TA:n käyttäjiä, joista osa taatusti tekee ylituottoa indeksiholdaamiseen verrattuna, moni toki ei, vaan tappiota. Minä olen muuten tehnyt voittoa viime viikkoina, mitä käytännössä yksikään holdaaja ei varmasti pääse sanomaan.

        Totuushan on kuitenkin markkinoiden liikkeen kannalta se, että kuten jokainen voi nähdä kurssikäyriä sekunnin vilkaisemalla, markkinoilla on voimakkaita trendejä, joten niistä voi hyötyä. Se on toinen asia, kuka siihen kykenee ja missä mitassa. Itselläni on kaksi salkkua, toinen pitkä ja toinen treidaussalkku, ja olen viime aikoina siirtänyt enemmän rahaa treidaussalkkuun, kun olen alkanut pärjätä sillä paremmin. Ei se hetkessä tapahdukaan, mutta kokemus auttaa.

        Blogia kirjoitan sen vuoksi, että tarkoituksenamme on Piksussa kasvaa laajemmankin yleisön sijoituslehdeksi, ja se tietäisi tuloja siinä kuin vaikka luennoiminen. Olen kirjoittaja varsinaiselta ammatiltani, joten kirjoitan mieluummin kuin vaikka pälpätän.

        Heikki

      4. PS

        Markkinoiden luonteeseen kuuluu nimenomaan se, että et voi laatia kirjallista tai matemaattista kaavaa, jota jokainen voisi soveltaa missä tahansa markkinassa ja tahkota sillä rahaa. Jokainen tilanne on tulkittava erikseen, ja kussakin markkinatilanteessa on tai ainakin usein on omat erityispiirteensä. Ne on luettava siinä pelitilanteessa, aivan kuin jalkapallossa – jokainen tilanne on tavallaan käyty pelin historiassa tuhannet kerrat läpi, mutta jokainen tilanne on silti aina hiukan omanlaisensa, ja jokaisen pelaajan on ratkaistava se siinä paikan päällä, nopeasti ja oman arvionsa ja taitojensa perusteella. Parhaat pelaajat suorituvat tilanteista paljon paremmin kuin huonot pelaajat useimmiten, vaikka virheitä tulee kaikille. Ei niitä ratkaisuja voi mistään kirjoista valmiiksi opiskella, vaikka opiskelusta, jota valmentaminen ennen kaikkea on urheilussa, on kyllä hyötyä.

        Heikki

      5. Niin, siksi toivoisinkin

        Niin, siksi toivoisinkin jonkinlaista tilastoa ennusteittesi rinnalle – sama koskee esim. Matias Savolaista ennusteineen. Se tekisi asiasta mielenkiintoisen. Viikosta toiseen postattavat "nousee tai vaihtoehtoisesti saattaa laskea" -jutut eivät ole lopulta kovin mielenkiintoisia. Otetaan vaikka OMXH25 etf. Ala julkaista osto- ja myyntisignaaleita ja tilastoi ne vaikka 7e komissiolla ja verot huomioiden. Jos jaksaisit jatkaa tätä pitkään (valitettavasti riittävä aika lasketaan vuosissa), voisi saada ihan validia dataa. Ja halutessasi sinun ei edes tarvitse julkistaa kaikkia käyttämiäsi indikaattoreita ja menetelmiä, vaan voit pitää ne liikesalaisuutena. Tämä olisi ymmärrettävää, jos sinulla olisi taito päihittää markkinat systemaattisesti. Jos taas ei ole, siitäkin olisi hyötyä sinulle ja muille, sillä jatkossa voisit keskittyä tuottavampaan sijoittamiseen

         

        PS. Oma salkkuni on NN:n mukaan 1kk ajalta plussalla, vaikka tuotossa ei ole käsittääkseni mukana edes Koneen osinkoja (osinko irtosi, muttei ole maksettu tilille). Olenko nyt holdaajaguru? En ole. Tai ehkä 1kk ei ole "viime viikkoina"? Muutenkin tällainen retostelu on turhaa, sillä kaiken voi keksiä. Mutta jos alat postata osto-/myyntisignaaleja, voi niiden järkevyyden helposti todentaa.

         

        PPS. En halua kuulostaa liian hyökkäävältä, varmasti on lukijoita, jotka haluavat lukea käppyräanalyysiä. On kuitenkin fakta, että näyttö TA:a vastaan on hyvin paljon vahvempaa, kuin näyttö sen puolesta. Tätä tuskin kukaan voi kiistää. Ja tämä asia pitäisi tuoda aloittelijoillekin selvästi esille. Moni polttaa rahaa kuvitellessaan, että juuri MINÄ olen se, joka onnistun yhdistelemään oikeat kaavat ja ennustamaan tulevaisuuden.

      6. Hyvä ajatus sinänsä

        Olisi ihan ok ajatus tehdä tuollainen riittävän kauan kestävä vertaileva lista jollain indeksillä tai osakkeella, tai useammilla sellaisilla – treiderihän ei välttämättä käytä yhtä tai kahta arvopaperia, vaan skaala voi olla aika laaja. Joskus hyviä paikkoja on tarjolla useassa, joskus ei oikein missään.

        Itse en kuitenkaan tuollaista vaivaa jaksa nähdä ilman kunnon korvausta. Tilastoa voi jokainen pitää mielessään, kun lukee katsauksia ja seuraa, kuinka ne osuvat. Tuollaista tilastoa muuten olisi pidettävä päivittäin, jopa useammin, sillä itse teen kauppaa sen verran tiheään, markkinakatsaukset ovat yleisluontoisempia kuin varsinaiset treidausoperaationi.

        Heikki

      7. ps

        Niin, ylitreidaus voi tosiaan käydä kalliiksi, joten sitä pitää varoa. Kaupankäynnin määrän optimoiminen on yksi niitä asioita, joita tässä hommassa pärjääminen vaatii. En väitä olevani mestari, mutta ihan ok olen pärjännyt. Pelkkään indeksiholdaukseen verrattuna ei pärjääminen ole ollut kovin vaikeaa viim 10 vuoden aikana, kun sitä tänään katsoo, saati pari kk sitten.

        Heikki

      8. ps2

        Moni varmasti polttaa rahaa TA:lla, ja olen sitä tehnyt itsekin. TA ei ole taivaan avain, mutta jos sitä oppii käyttämään, saan sillä kokemukseni mukaan paremmat tulokset kuin holdaamalla. Mutta se on ottanut aikaa ja rahaa, kyllä, mutta pelihimoisena halusin kokeilla, ja oppirahat on jokaisen aina maksettava, eikä sekään takaa tulosta. Sen verran varoituksen sanaa voin toki antaa, etä joka leikkiin lähtee, varautukoon niiden oppirahojen maksuun. Mutta sama pätee kaikkeen sijoittamiseen – mm indeksisijoittaminen holdaamalla on ollut surkeaa touhua jo monet vuodet.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts