EVAn tarkoitushakuinen tutkimus
EVA pyrki hätkäyttämään helteen halvaannuttamia suomalaisia tutkimuksella, jonka media on otsikoinut siten, että valtio kannustaa kuntia veronkiertoon.
Avataanpas vähän asioita.
Tutkimuksessa on suurennuslasin alle otettu Oulu, mikä sopii minulle oikein hyvin. Sivulla 4 on lueteltu ko. kaupungin liikelaitokset ja ensivaikutelma lienee monella, että paljon niitä on.
Mutta mietitäänpäs lisää. Oulussa oli sotien aikaan noin 20.000 ihmistä. Mikä yksityinen taho ennen sotia tai heti niitten jälkeen olisi ollut kiinnostunut oululaisten energiasta tai satamasta? Joku amerikkalainen sijoittajako? Epäilen.
Kyllä Oulun tekniset laitokset on rakennettu julkisen sektorin riskillä, suomalaisella työllä sekä pääomalla ja vasta viime vuosina niille löytyisi ulkomainen ostaja. Riippuvuus ulkom. sijoittajasta saattaa sekin olla kyseenalainen ratkaisu.
Eniten kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen, miten suomalaisilla on aivan uskomaton kyky ulkomailta ostaa firmoja kovaan hintaan ja ulkomaalaisille myydä kaikenlaista kyseenalaisin perustein. Suomen julkista terveydenhoitoa on siirretty ulkomaalaisille firmoille erittäin merkittävässä määrin ilman, että kukaan on pihahtanut asiasta mitään.
Mitä tulee s. 11 esitettyyn raflaavaan väitteeseen veronkierron opettamisesta, on hyvä muistaa, että eiväthän kunnat maksa omista verotuloistaankaan tuloveroa valtiolle!
Mikäli taas vihjataan, että kunnallisten yhtiöitten veronkierto on poissa yksityisiltä kilpailijoilta à la Cayman-saaret, haluaisin kuulla täsmällisesti, kuka on perustamassa Ouluun yksityisen sataman ja minne. Jos vastausta ei löydy, EVAn tutkimuksessa on turvauduttu epäilyttävään yleistämiseen ja hehtaaripyssyyn.
Kokonaan asia erikseen on, että julkisella sektorilla on toki kovin monenlaisia toimijoita. Itse olen esittänyt niinkin ”yksinkertaista” ratkaisua kuin mahdollisuutta Suomen kuntien lakkauttamisesta nykyisessä muodossaan.
Kommentit