Finanssiala: Yritysten luotonkysyntä ei enää laske yhtä voimakkaasti kuin vuosi sitten

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajien odotukset yritysten tulevasta luotonkysynnästä ovat kohentuneet edellisestä kyselystä. Kysynnän arvioidaan kuitenkin olevan edelleen sekä vuodentakaista tilannetta että pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa.

Lähde: FKL:n pankkibarometri

Kotitalouksien lainakysynnän odotetaan pysyvän laimeana. Etenkin oman asunnon hankintaa varten otettujen lainojen kysyntä on vaisua. Barometrikysely IV/2013 tehtiin marras-joulukuun vaihteessa. 

Lähde: FKL:n pankkibarometri

Kotitalouksien luotonkysyntä on heikentynyt selvästi vuoden 2013 aikana viime vuoteen verrattuna.

”Historiallisen matalat korot eivät yksinään jaksa kannatella kotitalouksien luotonkysyntää epävarmassa taloustilanteessa. Positiivista tuloksissa on se, että pankinjohtajat arvioivat oman asunnon remontointiin otettavien lainojen kysynnän hieman piristyvän”, sanoo analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Osakesijoitukset vuoden 2013 kotitalouksien suosikki

Laimeasta luotonkysynnästä huolimatta kotitalouksien sijoitushalukkuuden arvioidaan parantuneen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kaikkein suosituimmat sijoitusmuodot ovat olleet osakkeet ja osakerahastot, jotka ovat kehittyneet hyvin suotuisasti vuoden 2013 aikana. Sen sijaan talletusten suosio sijoituskohteena on edelleen vähenemässä.

Yritysten rahoituksen kysyntä keskittyy käyttöpääoman tarpeisiin

Yritykset eivät juuri kysy rahoitusta investointeja varten. Pankinjohtajista aikaisempaa harvempi uskoo kuitenkaan investointirahoituskysynnän heikkenevän edelleen. Rahoituksen kysyntä keskittyy edelleen käyttöpääoman tarpeisiin ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin.

One thought on “Finanssiala: Yritysten luotonkysyntä ei enää laske yhtä voimakkaasti kuin vuosi sitten

  1. Harvinaisen selkeä W-mallinen luottolama

    Ikävää on se, ettei voi olla varma onko luottolaman lopullinen muoto tuo vai WV tai WW tai WWW ?

Comments are closed.

Related Posts