Finanssialan yhteistyöstä uusia, älykkäitä liiketoimintamalleja (?)

Finanssivalvonta on eräs Suomen hyvin toimivista organisaatioista. Se on toiminnallaan onnistunut ehkäisemään muun muassa ylimitoitetun asuntovelkaantumisen ja se on ollut mukana valvomassa etteivät pankkimme ota kohtuuttomia riskejä. Finanssivalvonta on toiminnallaan turvannut sijoittajien ja säästäjien aseman; onglemia ei ole syntynyt. (Piksu toimituksen huomio) 

    Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen toteaa tänään julkaistun Finanssivalvonnan toimintakertomuksen johtajan katsauksessaan, että terveen liikevoittotason ylläpitäminen saattaakin edellyttää kustannusten karsimista ja olemassa olevien liiketoimintamallien uudelleenarviointia. Tässä tilanteessa luotettavan hallinnon merkitys on korostunut.

– Kokonaisuutena arvioiden Suomen finanssisektori on hoitanut riskien hallinnan suhteellisen hyvin.

Finanssivalvonta on tehnyt lukuisia hyvän hallinnon ja riskienhallinnan tarkastuksia ja puuttunut havaittuihin puutteisiin tiukasti. – Hyvin hallintonsa järjestänyt valvottava hoitaa usein myös liiketoimintansa hyvin. Eniten parannettavaa riskienhallinnassa on usein niillä toimijoilla, joilla on ongelmia kannattavuudessa ja vakavaraisuudessa, Tuominen lisää.

Tuominen käsittelee katsauksessa myös pankkien ja valtioiden välistä kohtalonyhteyttä. – Yhteisen valvonnan ja vielä keskustelun alaisen kriisinratkaisumekanismin tavoitteena on osaltaan purkaa tätä yhteyttä. Sääntelyyn sisältyy kuitenkin elementtejä, jotka päinvastoin sitä vahvistavat. Tuominen pitää valitettavana, että tulevakin sääntely kannustaa valtionriskin suosimiseen pankkien ja vakuutusyhtiöiden sijoituksissa.

Finanssivalvonnan menestyksen salaisuuksia vuonna 2012 olivat (Piksu toimituksen poimintoja):

  • riskiperusteisesti kohdennettu valvonta
  • valvottavien hallintotapaan keskittyminen (hyvät hallintotavat ja prosessit ovat laadukkaan toiminnan selkäranka)
  • asiakkaiden, säästäjien ja sijoittajien turvaan keskittyminen
  • samaton ja tiivis valvojan ja valvottavien välinen yhteistyö

 

Kotitalouksien velkaantumisaste (Lähde: Finanssivalvonnan toimintakertomus)

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia