Finnair, Cargotec ja Vehviläinen

Markkinat ovat arvioineet, että Vehviläisen siirtyminen Finnairista Cargoteciin on hyvä asia C:lle ja huono asia F:lle. Ilmeisen arvokas mies tämä V.

Minä en markkinoitten logiikkaa ymmärrä, mikä tietysti on vain ja ainoastaan todiste meikäläisen tyhmyydestä.

Vehviläinen tuli Finnairille Nokia-konsernista, ja hänen tuntemuksena Finnairista lienee rajoittunut asiakkaan rooliin.

Finnair on pariinkin kertaan tuonut meikäläiselle melkoisesti rahaa, nimittäin aikoinaan 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa VVKL:n muodossa ja myöhemmin ”islantilaisten” nurkkauksen yhteydessä. Valtionyhtiötä oli älytön nurkata ja epäilen osuuden kiinnostaneen erästä Islantia suurempaa maata. Ko. aikaan analyytikot muuten pitivät Finnairia kovastikin hyvänä firmana, vaikka kurssinousu johtui siis nurkkauksesta eikä fundamenteista.

Finnairissa on eräs piirre, jota yhtiön minulle antaman kummallisen selityksen mukaan eivät halua korostaa. Finnair on niin onnettomuuksien, läheltä piti – tilanteiden kuin teknisten ”tapahtumien” mitoissa maailman turvallisimpia lentoyhtiöitä, asia, jota minusta sopisi kaikin mokomin korostaa. Finnairin johtoryhmässä ei ole yhtään lentäjää, mutta kylläkin restonomi miettimässä koneessa tarjottavaa safkaa, joten siinä ovat Finnairin painopisteet hyvin esillä.

Vehviläisen ura Finnairissa ei ollut minkään luomista, vaan työehtojen kiristämistä, jonka senkin uskon alaisten tehneen. Vaikka Vehviläinen on poliisitutkimuksissa todettu viattomaksi kuin vastasyntynyt karitsa, en usko kohun parantaneen johdon ja henkilöstön välejä.

Cargotec tuottaa globaalisti ”lastinkäsittelyratkaisuja laivoihin, satamiin, terminaaleihin ja lähikuljetuksiin”. Lasteja käsitellään jatkossakin, mutta mikä laitetoimittaja tyydyttää tehokkaimmin asiakkaansa tarpeet? Vehviläisellä ei tältä alalta ole mitään kokemusta, mitä minä pidän ongelmallisena, mikä johtuu tietenkin pelkästään minun tyhmyydestäni. Tosin Kurkilahti – Äijö 2011 s. 49 mukaan tj:n eka vuosi kuluu uuteen yritykseen perehtymiseen ja ”toisena vuonna alkaa dialogi ja uusien suuntien etsiminen”. Tuloksia alkaisi tulla vasta kolmantena vuonna. Että silleen.

En omista tällä hetkellä mainittujen firman osakkeita, ml. Nokiakin!

Tuolla muuten on lisää ”kevyttaloutta” 4 satsissa, joista 2 on vasta tulossa.

Related Posts