Flippaus on remonttiasuntoihin sijoittamista

Asunnot ja metsä

Amerikkalainen termi ”Flipping” tarkoittaa liiketoimintaa, jossa sijoittaja ostaa tuotteen lyhytaikaiseen pitoon ennen kuin myy tuotteen eteenpäin voitolla. Toimintamalli on yleisintä kiinteistöalalla, jossa monet yrittäjät harjoittavat liiketoimintaa ostamalla asuntoja ja myymällä ne eteenpäin nopeasti voitolla joko suoraan tekemättä asunnolle mitään tai pintaremontin jälkeen. Suomen kieleen termi ”flippaus” istuu huonosti ja aiheuttaa slangisanana myös mielleyhtymiä sekoamisesta, josta tämän tyyppisessä liiketoiminnassa ei ole lainkaan kyse, vaan päinvastoin. Parempi lieneekin käyttää perinteistä pidempää osta – kunnosta – myy -termiä kyseisestä liiketoiminnasta.

Vanhojen asuntojen osalta on harvinaisempaa saada asunto myytyä eteenpäin voitolla ilman remonttia. Yleensä yrittäjä ostaa edulliseksi katsomansa huonokuntoisen vanhan asunnon, jolle tehdään mahdollisimman nopeasti pintaremontti. Remontti aiheuttaa kuluja, jotka tulevat katetuksi asunnon ulkoisen ilmeen parannuksen avulla saadun arvonnousun myötä. Useita remonttikohteita hallinnoivan yrittäjän kulut saattavat kuitenkin lyhytaikaisesti nousta huomattaviksi käytettäessä rakennusalan ammattilaisia remonttien toteuttajina. Lainarahan käyttö on tällöin yleistä. Lainat on parasta vertailla tarkkaan ja remontin teettäjän kannattaa hyödyntää lainavertailupalveluita sopivan remonttilainan löytämiseen.

Remonttisijoituskohteen valinta

Osta – kunnosta – myy -kohteeksi sopii käytännössä parhaiten suurten kaupunkien hyvillä sijainneilla olevat pienet ja keskisuuret kerrostaloasunnot. Suuret asunnot ja omakotitalot voivat tarjota mahdollisuuksia suurempiin voittomarginaaleihin, mutta niin liittyy myös huomattavasti korkeammat riskit jälleenmyynnin onnistumisesta. Lisäksi suuren asunnon tai omakotitalon vuokraaminen on paljon vaikeampaa kuin pienen kerrostaloasunnon sellaisessa tilanteessa, jossa ostajaa ei tahdo löytyä. Kohteen tulisi tarvittaessa houkutella nopeasti myös hyviä vuokralaisia, mikäli asunnosta ei välittömästi saa haluamaansa myyntihintaa.

Yksiöt ja kaksiot ovat parhaita kohteita. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet tasaisesti ja perinteisten pienasuntojen kysyntä on tasaista. Yksiöitä ostavat usein sijoittavat vuokra-asunnoiksi, joten remontoitavat kaksiot ja pienet kolmiot ovat usein varmin valinta. Edullisen kohteen löytäminen voi toki olla haasteellista, mutta kysynnän ollessa suurta, myös tarjontaa riittää. Alueen hintatason tunteva yrittäjä voi säännöllisesti löytää sopivia remontin tarpeessa olevia myytäviä asuntoja hyvällä sijainnilla esimerkiksi perikunnilta. Kohtuuhinnalla hankitun asunnon voi nopealla ja laadukkaalla remontilla saada myytyä eteenpäin muutamassa kuukaudessa.

Muista nämä ennen ostotarjouksen tekemistä

Sopivan kohteen löytäminen voi viedä aikansa. Kun lopulta löytää mielestään täydellisen investointikohteen, kannattaa muistaa pitää pää kylmänä ja tehdä riittävät taustatarkistukset. Huomio ainakin seuraavat asiat tarkkaan:

  • Vaadittavan remontin kustannukset
  • Osto- ja myyntihinnan realistinen erotus eli katteen suuruus
  • Kauanko remonttiin menee
  • Ovatko remontin tekijät saatavilla välittömästi
  • Muut kulut, kuten vastikkeet ja isännöitsijäntodistus

Kaikista kuluista kannattaa tehdä selkeät laskelmat, joista sijoittaja näkee kuinka suuren katteen kohteen remontointi ja myynti tuottaa. Tämän lisäksi tulee tehdä katastrofisuunnitelma eli mitä tehdä, jos remontti venyy ja budjetti ylittyy tai asunto ei menekään kaupaksi.

Millainen on arvonnousua tuova remontti?

Sijoittajan tulee ensisijaisesti katsoa kokonaisuutta eli taloyhtiön kuntoa ja asunnon sijaintialueen muita asuntoja ennen remontin laajuudesta tehtävää päätöstä. Totuus on se, että jo tutkimusten mukaankin asuinalueet ovat eriytyneet ja omaavat erilaisen arvokkuuden. Kaupungin vähemmän arvostetuilta asuinaluilta voi löytää edullisia remonttikohteita, joilla voi tehdä hyvän tilin kunhan muistaa tehdä hillityn remontin. Siisti neutraali lopputulos riittää tällöin. Arvoalueella puolestaan kannattaa kenties satsata laminaatin sijasta parkettiin ja paremmanlaatuisiin keittiökoneisiin.

Oli sijainti mikä tahansa, on tärkeintä olla arvailematta tulevan ostajan sisustusmakua. Neutraali tyyli ja vaaleat värit ovat avainsanoja. Vasta remontin valmistuttua voi stailata asuntoa myyntitilaisuuksia varten värikkäillä huonekaluilla ja sisustuskasveilla.

Yhteenveto

Osta – remontoi – myy -sijoittaminen ei ole pikatie rikkauksiin. Menestyminen edellyttää hyvää ymmärrystä kiinteistöalalta, neuvottelutaitoja sekä mielellään hyviä remontointitaitoja, jotta voi itse tehdä mahdollisimman paljon remonttitöitä alihankkijan sijaan. Huolellisilla valinnoilla yrittäjä voi tehdä itselleen hyvän tilin asuntojen uudistuksilla.

 

Kuvan lähdewikimedia

Related Posts