Seitsemän helppoa tapaa säästää rahaa

Kevyttä

Usein vaikeinta rahan säästämisessä on sen aloittaminen. Tässä artikkelissa haluan jakaa joitain käytännön vinkkejä, joiden avulla voit tehdä säännöllisestä säästämisestä helpompaa. Näitä vinkkejä voit hyödyntää sekä lyhytaikaisia, että pidemmän aikavälin ​​säästötavoitteitasi varten.

Pidä kirjaa menoistasi

Ensimmäinen askel rahan säästämisessä on säännöllisten menojesi selvittäminen. Pidä kirjaa kaikista kuluistasi – tämä tarkoittaa jokaista kahviasi, taloustavaroitasi ja muita hankintoja. Kun tiedät, kuinka paljon käytät rahaa kuukausittain, järjestä menosi eri luokkiin, kuten bensakulut, päivittäistavarat ja asuntolainat. Voit varmistaa luottokortti- ja tiliotteistasi, että menosi täsmäävät ja, että et ole unohtanut kirjata mitään menoeriä.

Budjetoi säästääksesi rahaa

Kun sinulla on käsitys siitä, kuinka paljon kulutat rahaa kuukaudessa, voit alkaa organisoida kirjaamiasi kuluja toimivaksi ja realistiseksi budjetiksi. Budjetissasi sinun tulisi hahmotella, kuinka kulusi vastaavat tulojasi – jotta voit suunnitella menojasi ja rajoittaa ylimääräisiä kulujasi. Muista huomioida budjetissasi myös sellaiset kulut, jotka ovat säännöllisiä, mutta joihin sinulla ei mene joka kuukausi rahaa, kuten autohuollot.

Pyri vähentämään menojasi

Jos säännölliset menosi ovat niin suuret, että et voi säästää niin paljon rahaa kuin haluat, sinun tulisi ehkä vähentää menojasi. Tunnista sellaiset menoerät, joihin voit käyttää vähemmän rahaa, kuten viihde ja ruokailu ja etsi muita tapoja säästää raha kuukausittaisissa menoissasi.

Tässä muutamia vinkkejä menojesi leikkaamiselle:

 • Peruuta sellaiset jatkuvat tilaukset, joita et käytä
 • Syö ulkona korkeintaan pari kertaa kuukaudessa ja pyri syömään edullisissa ravintoloissa
 • Älä tee ostopäätöksiä kiireessä

Menojen leikkaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää myös malttia, koska kenenkään elämän ei pidä olla pelkkää säästämistä. Voit siis hyvällä omatunnolla käydä elokuvissa, huvipuistossa tai pelata Megaways-kolikkopelejä verkossa. Jos ihmettelet, mikä on erikoista Megaways-kolikkopeleissä, voin lyhyesti kertoa sinulle. Megaways tarkoittaa suomeksi käännettynä useita tapoja, joka puolestaan viittaa merkittäviin asioihin.

Maksa velkasi pois

Kuukausittaiset velanmaksut ovat yksi suurimmista esteistä rahan säästämiselle. Velka riistää tulojasi! Joten sinun pitää päästä eroon veloistasi pikimmiten. Kun olet maksanut velkasi pois, sinulle jää enemmän rahaa säännöllistä säästämistä varten.

Aseta itsellesi säästötavoitteita

Yksi parhaimmista tavoista säästää rahaa on asettaa tavoitteita itsellesi. Ala miettimään, mitä varten haluat säästää raha – ehkä olet menossa naimisiin, haluat matkustaa tai säästät eläkepäiviäsi varten. Selvitä sitten kuinka paljon rahaa tulet tarvitsemaan ja kuinka kauan sinun tulee säästää rahaa tavoitettasi varten.

Vinkki: Aseta pieni saavutettavissa oleva lyhytaikainen tavoite jotain hauskaa ja tarpeeksi suurta asiaa varten, jota et voi maksaa vielä käteisellä. Tällainen tavoite voi olla esimerkiksi uusi älypuhelin tai lomamatka. Pienempien tavoitteiden saavuttaminen – ja niistä myöhemmin nauttiminen – voi motivoida sinua säästämään entistä enemmän rahaa.

Automatisoi säästäminen

Lähes kaikki pankit tarjoavat tänä päivänä automatisoituja siirtoja tavallisten pankkitilien ja säästötilien välillä. Voit valita, milloin, kuinka paljon ja minne haluat siirtää rahaa tai jopa jakaa suoran talletuksen, jotta osa jokaisesta palkastasi menee suoraan säästötilillesi. Säästämisen automatisoimisen suurin etu on se, että se vie sinulta houkutuksen tuhlata rahojasi tarpeettomiin asioihin.

Katso kun säästösi kasvavat

Käy läpi budjettiasi säännöllisesti ja seuraa edistymistäsi joka kuukausi. Tämä auttaa sinua pysymään henkilökohtaisessa säästösuunnitelmassasi paremmin ja tämä myös auttaa sinua tunnistamaan ja korjaamaan budjettiasia mahdollisten tarpeettomien menojen varalta nopeasti. Rahan säästämisen ymmärtäminen voi jopa inspiroida sinua löytämään lisää tapoja säästää rahaa ja näin auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi nopeammin.

 

Kuvan lähde: Unsplash https://unsplash.com/photos/EMPZ7yRZoGw

One thought on “Seitsemän helppoa tapaa säästää rahaa

 1. Muutama kommentti:
  – tulojen ja kulujen kirjaamiseen riittää kun sitä tekee 1-2 kuukautta, sen jälkeen tietää jo riittävän tarkasti mistä rahat tulevat
  – kaikkea velkaa ei välttämättä kannata maksaa pois, jos on esimerkiksi asuntolainaa hyvin alhaisella korolla, niin kannattaa lyhentää sitä hitaasti tai ei ollenkaan ja käyttää sitä ikään kuin sijoituslainana
  – budjetointi on hyvä idea, mutta ei sitäkään kannata tehdä kovin tarkalla tasolla
  – automaattisäästäminen kuluttomaan indeksirahastoon on myös hyvä idea, varsinkin sellaiselle jolla ei ole aikaa/mielenkiintoa käyttää aikaa yritysten tutkimiseen tai markkinoiden seuraamiseen

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On