Fortum valmis korjaamaan alas

Sijoittaminen

Sykliset ovat osakesijoittamisen monella mittarilla haastavin laji. Mutta osuessaan myös ruhtinaallisesti palkitseva, koska pohjien ja huippujen väliset erot repeävät jopa sadoiksi prosenteiksi suhteellisen lyhyessä ajassa.

Ihanteellisesti sykliset ostetaan pohjalla ja myydään huipulla – kerta toisensa jälkeen. Mikä on luonnollisesti kohtalaisen paljon helpommin sanottu kuin tehty.

Mutta jos syklisellä osakkeella hakee syklisiä voittoja, tulee niitä tietysti tavoitella kurssin huipulta. Jolloin osake tavallisesti on teknisesti ylikuumentunut ja noususta ainakin selvästi paras pala takana.

Monet teilaavat teknisen analyysin eli TA:n teelehdistä ennustamisen kaltaisena humpuukina. Vaikka se perustuu maailmanluokan treidereiden vuosikymmenien kokemuksellaan luomiin tietokoneohjelmiin.

Osinkotuotto kuvaa hinnoittelun muutoksia

Energiajättimme Fortum on sektorille ominaisesti syklinen yhtiö, joskaan ei yhtä rajusti kuin moni verrokki. Osinkokoneen kannattavuus ja kassa kestävät yleensä vaivatta heikotkin suhdanteet.

Silti Fortum aaltoilee voimakkaasti. Sen nousumarkkinat kestävät yleensä vuoden pari, jolloin kurssi saattaa tuplaantua – sukeltaakseen taas urakalla.

Ei Fortumin talous noin voimakasta heiluntaa perustele, mutta markkinat toimivat omalla dynamiikallaan. Osakkeiden hinnoitteluun vaikuttavat monet tekijät.

Voimakasta aaltoilua ei perustele etenkään Fortumin omistamisen ydin, osinko, joka kehittyy harvinaisen yksitoikkoisesti. Se ei laske edes taantumissa, vaan eipä juuri nousekaan hyvinä aikoina.

Fortumin osinkotuotto heiluu yleensä haarukassa 4-8%. Se kuvaa parhaiten hinnoittelun vaihtelua.

Tyypillisellä taitetasolla jo

TA:ssa Fortumin ylikuumentuminen on käynyt entistä selvemmäksi. Kuukausitason pitkät indikaattorit ovat tasoilla, jossa kurssi on Fortumilla saavuttanut suurin piirtein huippunsa.

Kuukausi-indikaattoreissa Fortum on jo tyypillisillä käännetasoilla

Kurssinousu ainakin on hidastunut jo selvästi. Tämän hetken 23 euron hinnan se korkkasi jo maaliskuussa.

Lyhyemmässä aikaikkunassa eli viikkotasolla TA:n ylikuumentuminen näyttää varsin vahvalta. Useimmat keskeiset indikaattorit ovat kääntyneet laskuun.

Ultimate Oscillator ja Stochastic eivät enää yllä rekisterin ylälaitaan lyhyiden trendien huipuilla, vaikka kurssi on hiukan korkeammalle noussut. Tämä divergenssiksi kutsuttu tilanne viittaa tyypillisesti taitteeseen.

Viikko-oskillaattorit putoavat jo selvästi viitaten taitteeseen

Trendi-indikaattori MACD:n nopea sininen käyrä leikkasi hitaan punaisen käyrän alaspäin. Sekin on tyypillinen taitteen signaali.

Viikkotason MACD taittui myös alas jo

Tekninen tilanne muistuttaa liki identtisesti syksyä 2018, jolloin myös kurssi piikkasi liki samoissa numeroissa syyskuussa. Indikaattorit olivat tuolloin jo vahvassa laskussa.

Kurssi seurasi kohta perässä. Lokakuussa, joka on tyypillistä kurssien matalapaineen sesonkia, Fortum putosi jo 18 euroon, noin 20 prosenttia alle syyskuun piikkinsä.

Siellä kurssi lojui peräti seuraavaan kevääseen. Kunnes oli taas uuden nousun aika, jonka sitten taittoi korona.

Fundasyitä turha arpoa

Osinkotuottokin on valahtanut matalaksi Fortumin raameissa. Joten kurssi on kaikin osin valmis korjaamaan alas.

Automaattista se ei toki ole, eikä varsinkaan ajoituksesta varmuutta. Mutta kovasti en ihmettelisi, jos jo pari viikkoa kestänyt niiaus jatkuisi nykien jonnekin samoille tasoille kuin 2018, siis 18 euron tienoille tai sinne päin.

Teknisen analyysin kannalta on yhdentekevää, mitkä fundamenttisyyt pudotuksen mahdollisesti aiheuttavat. Sen voivat laukaista inflaatiopelot, suursijoittajien voittojen kotiutus, markkinoiden rotaatio….

Kurssiliike alas vaikuttaa aikanaan yhtä loogiselta ja väistämättömältä kuin sitä edeltävä nousu. Ainakin näennäisesti.

Uutisia turha miettiä

Joka tapauksessa syistä riippumatta Fortum kuten kaikki osakkeet aaltoilevat. Siitä voi olla satavarma.

Fortumista on kuulunut parikin isohkoa uutista sen myydessä yksikköjään Ruotsissa ja Venäjällä. Vaikuttavatko ne nyt päällä olevaan pudotukseen, mene tiedä.

En pidä uutisia hätkäyttävinä, eivätkä ne ainakaan vaikuta teknisiin suosituksiin. Markkinoiden arviointi uutisten pohjalta on taistelua tuulimyllyjä vastaan, vaikka miljoonat sijoittajat muuta kuvittelevat.

TA on siihen paljon parempi väline. Fortumin kohdalla todisteet tulevat talveen mennessä – suuntaan tai toiseen.

Juttu perustuu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaaliin. Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

One thought on “Fortum valmis korjaamaan alas

  1. Minä odotin Fortumin Uniper kaupalta enemmän kuin sitten toteutui.

    Myin omat Fortumini pois kun poliittiset tuulet kääntyivät:
    – Joe Biden:sta tuli USA:n presidentti. Hänellä on Ukraina kytköksiä ja epäilin tuleeko North Stream 2 kaasuputkesta mitään kun tuo putki pienentää Ukrainan merkitystä.

    Poliittiset tuulet ovat sittemmin kääntyneet myös Euroopassa ja hiilivoimaan ja jopa Uniperin kaasuvoimaan suhtaudutaan yhä vaan kriittisemmin. Uniper taisi saada siitä jo keväällä vähän esimakua.

    Fortum on minusta edelleen kiinnostava yritys kunhan tuo integroituminen Uniperiin saataisiin päätökseen ja Uniperista saataisiin vähitellen emo Fortumin kaltaisesti toimiva osa Fortumia. Saapa nähdä päästäänkö tässä eteenpäin. Kankealta näyttää. Omistusjärjestelytkin on kesken eikä edistystä ole tapahtunut.

Comments are closed.

Related Posts