Gileadin syöpäpanostukset palkitaan

Sijoittaminen

Monet sijoittajat haravoivat yhtiöitä, joiden vasta oraalla olevissa tuotteissa piilee vielä toteutumaton kysyntäpotentiaali ja kovan kasvun mahdollisuus. Yleensä tällaiset yhtiöt ovat nuoria.

Mutta hyvinkin kokeneilla yhtiöillä varsinkin lääketeollisuudessa saattaa tuoteputkessa lymytä hittituote, usein täsmälääke vaikeasti hoidettavaan sairauteen. Amerikkalainen biolääkeyhtiö Gilead on tästä mallitapaus.

HIV-lääkkeisiin erikoistunut Gilead on ollut hiukan hankala kohde. Kyseinen tuoteryhmä on muuttunut melko stabiiliksi ja koronan aikana taantuvaksikin, koska HIV-potilaat pelkäävät hakeutua hoitopaikkoihin tartunnan pelossa.

Gilead on ollut jo joitakin vuosia kannattava joskin paikalleen jämähtänyt. Vauhtia saadakseen se on pistänyt miljardeja yrityskauppoihin suunnaten etenkin syöpähoitoihin.

Odotus palkittiin

Isot ostokset ovat aina riskaabeli kasvun väline verrattuna omaan kehitystyöhön. Gileadin syvät taskut ja perustuotteista kertyvä vahva kassavirta kuitenkin pitävät riskin säällisenä.

Odotuksiltaan suurimpia ovat olleet taipaleensa alussa hankitut Yescarta ja Tecartus (leukemia) sekä Trodelvy (vaikea rintasyöpä). Tulokaslääkkeiden menestystä ei kuitenkaan voi kukaan etukäteen taata.

Se edellyttää vakuuttavia hoitotuloksia. Ja niiden on oltava myös hintansa arvoiset, koska vaikeiden sairauksien hoidot tyypillisesti maksavat.

Hankintojensa myötä Gilead on ollut potentiaalinen kasvuyhtiö – jos hyvin käy. Nyt se hetki on käsissä, ainakin toistaiseksi.

Kaikkien mainittujen kolmen lääkkeen myynti loikkasi Q3 noin 80%, yltäen yhteensä liki 600 miljoonaan. Summa kattaa noin 10% Gileadin liikevaihdosta.

Trodelvylle kiitosta jo Suomestakin

Kyseiset lääkkeet ovat myös saaneet lääkeviranomaisten hyväksyntöjä eri puolilla maailmaa, ei itsestään selvyys sekään. Vaikkapa EU:n auetessa markkina on valtava ja ostovoimainen.

Tässä kohtaa näkymät ovat todella hyvät, joskin lääketeollisuudessa saa varautua kaikenlaisiin käänteisiin. Toisaalta asemansa vakauttaneet hittilääkkeet tuovat tuhtia tulosta vuosia.

Suurimmat odotukset kohdistunevat Trodelvyyn, jolla voidaan korvata vaikeimman asteen rintasyövässä kemoterapia. Se on tappava ja vaikeasti hoidettava tauti.

Maallikon on vaikea arvioida erilaisia vertailuja, mutta muun muassa suomalainen tutkimus pitää niitä merkittävän hyvinä, joskin hintaa kovana julkiseen terveydenhuoltoon.

Trodelvyn teho saa kiitosta jo Suomessakin

Vastaaviin arvioihin törmäsin ulkomaisissakin alan julkaisuissa. Joten aika ilmeisesti Trodelvysta tulee yleinen hoitomuoto. Ja myös Yescartasta ja Tecartusista.

Syöpälääkkeiden nousukiito selittää myös osakkeen roiman +30% rallin kuukaudessa. Odotukset alkavat toteutua.

Kate kestää kustannukset vaivatta

Muut luvut ovat vähän sekalaiset. Koronahoito Vekluryn kysyntä laantuu epidemiankin niin tehdessä. Se on kompensoinut HIV-lääkkeiden taantumista.

Nyt tämä Gileadin edelleen selvästi suurin tuoteperhe puolestaan saa nostetta, kun potilaat uskaltautuvat taas hoitoon. Yhtiön kassavirralle se on tärkeää.

Vekluryn takia liikevaihto laski, ja yritysostojen kustannukset söivät liikevoittoa. Mutta se ei ole oleellista. Fokus kohdentuu tulevaisuuteen ja etenkin syöpälääkkeisiin.

Kannattavuus Gileadilla on edelleen valtaisa. Yrityskauppojen kustannuksista huolimatta liikevoittomarginaali huitelee liki 50 prosenttia.

Yritysostojen kustannukset (punainen) eivät estä posketonta katetta (keltainen)

Hyvin luistaa, ja ohjeistuskin nousee: liikevaihto noin 26 miljardiin 2022 ja vertailukelpoinen eps noin seitsemään taalaan. Ja siitä aina ylemmäs tulevina vuosina, jos odotukset osapuilleenkin täyttyvät.

Kovan nousun seurauksena osake saattaa valua alemmas jonkin aikaa, mutta yhtiön ja osakkeen pitkä näkymä kirkastui liki kertaheitolla. Ja rallista huolimatta osake on edelleen halpa, kassavirtapohjainen P/CF vain noin kymmenen.

Huippukannattavaa Gileadia ei siis edelleenkään hinnoitella kasvuyhtiöksi. Vaikka merkit siihen jo vahvasti viittaavat.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Related Posts