Go east young man!

Keskustelin tänään melko kauan Kiinassa kauppaa tehneen henkilön kanssa. On selvää että Sekä USA:lla että etenkin Euroopalla on edessään melko hitaan kasvun kausi. Kasvua löytyy kunnolla vain idästä, etenkin Kiinasta. Voi tietenkin väitellä siitä kuinka vakaalla pohjalla Kiinan kasvu on, jos vienti tökkii. Kotimarkkinoiden elvytyksellä on rajansa.

Muutama mielenkiintoinen havainto Kiinan rekrytointitilanteesta:

  • Rekrytoinnit ovat erittäin haastavia tällä hetkellä
  • Firmalla jolla ei ole omaa valmistusta Kiinassa on huono uskottavuus. Jälleen yksi syy miksi ainakin osa valmistuksesta kannattaa siirtää kasvaville Kiinan markkinoille. Itse asiassa alhainen kustannustaso alkaa olla osittain mennyttä aikaa. Nyt pääasia on läsnäolo lähellä kasvavia markkinoita ja Kiinalnen protektionismi. Made in China myy.
  • Tittelit ovat hyvin tärkeitä. Pitää olla manageri. Parin vuoden kuluttua pitää saada ylennys ja alaisia, muuten nostetaan kytkintä ja siirrytään toiseen firmaan jossa pyydetään 25% palkankorotus.
  • Ilmisesti nöyrien työmyyrien aika on kiinassa ohi. Tästä voi löytää merkkejä jopa uutisissa. Reuters uutisoi hiljattain lakkoilusta Hondan kiinan tehtaalla. Lakkoilua Kiinassa.. jo on aikoihin eletty.

Mutta toistaiseksi talous kasvaa n. 9% vuosivaihtia. Infrastruktuuriinvestoinnit ovat mykistävää luokkaa. Onko länsimetro mielestäsi iso projekti? Ja pyh.. Kiinassa on meneillään n. sata metroprojektia. Pekingin metroverkosto ohittaakin pian laajuudessan Lontoon mailman suurimpana. Myös energiapuolella, sekä vihreää että vähemmän, taotaan kuumaa rautaa.

Päivitys: Tänään todetaan toisessa Reutersin artikkelissä että työvoiman levottomuudet kiinassa voivat olla hyvä asia kaikille. Kiinalaisen kotimaisen kysynnän kasvattamiseksi pitää jakaa enemmän kasvavasta vauraudesta juuri tehdastyöläisille. Kuten tunnettua lisätulojen jakaminen juuri pineituloisille lisää kulutusta kaikkein tehokkaimmin. Vuonna 2008 palkat kasvoivat 19% ja v. 2009 16%.

Eli Kiina ei voi ohittaa jos mieli kasvua. Go east young man… that's where the opportunities are.

Related Posts