Haluatko tuotoksi 1 dollarin vain 100 dollaria?

Tukijakolmikko Malcolm Baker, Brendan Bradley & Jeffrey Wurgler osoittaa opettavaisessa julkaisussaan ”Benchmarks as Limits to Arbitrage: Understanding the Low-Volatility Anomaly” volatiliteetin merkityksen tuotolle.

Yksi dollari investoituna vuonna 1968 kaikkien korkeimman volatiliteetin osakkeisiin olisi arvoltaan 17 senttiä. Vastakohtana matalimman volatiliteetin osakkeisiin sijoitettuna sijoituksen arvo olisi 59,55 dollaria vuonna 2008.
 

Understanding the Low-Volatility Anomaly

 

2 thoughts on “Haluatko tuotoksi 1 dollarin vain 100 dollaria?

  1. Beta ja vola

    Kuvassa ilmenee selvästi sellainen anomalia, että matalan volan osakkeet ovat olleet tuottoisin valinta pitkällä tähtäimellä. Kuviosta näkee, että ensimmäisen 10-15 vuoden aikana ero ei ole niin suuri. Perinteinen CAPM-malli taas sanoo, että korkean betan/volan osakkeiden tuottovaatimus ja odotettu tuotto on korkeampi. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut käytännössä.

    Artikkelissa mainitaan syyksi mm. behavioristiset tekijät, esimerkiksi se, että hyvin monilla on taipumus "lottokäyttäytymiseen" eli sijoitetaan suurella riskillä suuren voiton toivossa. Näin varmasti onkin. 

    Itselläni tuli vielä mieleen mahdollisena selittävänä tekijänä seuraava:

    -matalan volan osakkeet maksavat yleensä hyvää osinkoa ja pitkän ajan kuluessa näiden merkitys korostuu

    Omissa arvonmäärityksissäni käytän kaikille osakkeille samaa tuottovaatimusta. 

     

    1. Tuoton syntyminen

       

      Itse näen sen eron, että mistä tuotto syntyy. Matalan volan osakkeet ovat korkean osinkotuoton osakkeita (=vähempi riskisiä), joiden oletettu tuotto tulee pääosin osingosta. Siksi niillä on korkea osinkotuotto (tuotto on kassavirtojen nykyarvo). Koska osinkotuotto on enemmän vakio kuin hintojen muutokset niin osakkeet käyttäytyvät kuten bondit eli ne nousevat silloin kun korkotaso laskee ja päinvastoin. Pohdin asiaa Piksussa yhdeltä kantilta, olisi ollut hyvä pohtia asiaa myös volatiliteetin kannalta. Nyt on mielenkiintoista nähdä ero kun perinteiset hyvin tuottaneet pienen volan yritykset, kuten sähköyhtiöt, eivät enää ole vakaita. Sähkön hinta oli ennen säänneltyä, nyt se vaihtelee hurjasti eli noiden yritysten tuototkin vaihtelevat. On kiva katsoa 20 vuoden päästä miltä tuo kuva näyttää, kun korkotasokin tulee nousemaan. 

Comments are closed.

Related Posts