Omat Rahat Katsaus: Mokat ja onnistumiset

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +10.9%,  alusta (27-05-2010) +22.2%, 1 vuosi +1.1% 

Yleistä:

No niin, odotettu korjausliike tuli. Kuvaava sentimentille on että omassa salkussa top-3 laskijaa ovat kaikki eurooppalaisia yhtiöitä ml. Siemens. Nousijalistalla taas kaksi kiinalaista ja afrikassa toimiva ranskakalaisyhtiö. Eli riskiä pidetään nyt pienempänä Kiinassa kuin euroopassa. Ja volatiileimmasta päästä on jälleen helsingin pörssi. Piensijoittajan ei siis todellakaan kannata pysyä "kotimarkkinoilla".

Nähdäänkö nyt toisinto viime vuodesta : Volatiili kesä ja varsinainen lasku syksyllä joka taittuu vasta kun keskuspankit avaavat raha-hanat?

Koska odotukseni osuivat melkein kohdalleen (pudotus oli ehkä hieman suurempi) on paikallaan tarkastella miten toimin itse:

Hyvää:

+ Velkapapereiden osuuden lisäys. Tässä olisi voinut olla aggressiivisempikin, 12% salkusta ei ole paljon. Jatkan tätä.
+ Vivutus OMX-futuurilla (pitkä positio) purettu. Siinä myöhästyin vain vähän – mistä rangaistiin pienellä tappiolla.
+ ODAX call-optioiden myynti tuotti hyvin. Ensimmäinen setti 7100 strike muuttui arvottomaksi parissa päivässä. Positio suljettiin josta mukava voitto ja uusi positio auki alemmalla 6900-tasolle. Arvaus "voimakasta nousua ei tule" oli oikea ja tuottoisa. Aikomus on jatkaa seuraavalle kaudelle 2…3% out-of-the-money tasolla jolla siis myyn pois tuoton osakesalkun tätä voimakkaamaasta noususta kuukauden aikana.

Huonoa:

– Mikä ihmeen ajattelu sai minut pitämään euro stoxx osinkofuurit? Tiesin hyvin että nämä paperit korreloivat osakeindeksin kanssa korkealla betalla. Kyllä, kyllä, aikomus oli pitää nämä jopa pari vuotta, jolloin nousun on melkein väkisin tultava – ei osinkotaso nimittäin viimevuotiseta mihinkään romahda – mutta johdonmukainen toiminta markinanäkemyksen mukaan olisi pannut myymään!
– Ja mikä ihmeen kokeilunhalu nyt ajoi myymään (onneksi vain yhden) ODAX putin 6750-tasolle? Jos odotan volatiliteetin nousevan, niin ei kai ole ideaa myydä putteja vaikka ne olisivat miten ylihinnoiteltuja keskimäärin? Onneksi suljin positionenne kuin virhe olisi tullut todella kalliksi, mutta nytkin tämä moka söy suuren osan ODAX-callien tuomasta voitosta.

Näistä mokista rangaistiin n. 2% arvon laskulla. Ilman niitä olisi salkun arvo ollut +/- 0%, mikä olisi ollut loistava suoritus tässä tilanteessa. Annan itselleni arvosanan 7.

Strategia: 

Näkemykseni on edelleen että voimakasti nousua osakemarkkinoilla ei lähikuukausina nähdä ja volatiliteetti säilyy korkeana. Kuten yllä jo kerroin jatkan cowered-call logiikalla ODAX call-optioiden myyntiä. 

Velkapapereiden painoa lisään vähitellen. Valuuttakurssit heiluvat päivätasolla, mutta ilman selvää trendiä. Lähes kaikki seuraamani valuuttaparit ovat nyt +/- 2% ikkunassa verrattuna 100 päivän keskiarvoon. Osakesalkulle tästä seuraa että vähitellen haluan lähestyä tasapaino-painoja. Tämä tarkoittaa euro- ja punta-salkun pienentämistä ja AUD- sekä SGD-salkkujen kasvattamista samalla kun eteläafrikan randisalkun voisi korkata. Vanhojen tuttujen aussiyhtiöiden lisäksi valmiita ostokandidaatteja ei vielä ole, tähän täytyy palata.

Valuuttakauppapuolella toinen butterfly-optiosetti raukesi lievästi tappiolisena. Koska kurssikäyrä näyttää trendittömältä voisi kuitenkin vielä jatkaa samalla logiikalla eli uusia butterfly-optiosetin:

lähde: barchart.com

Olen ollut koko alkuvuoden poissa hyödykemarkkinoilta, koska korrelaatiota pitkän kurssitrendin ja viimeisen kuukauden kurssimuutoksilla ei ole löytynyt. Toisin sanoen trendinseuraajastrategia ei ole toiminut. Nyt näyttää siltä että korrelaatio alkaa vähitellen nousemaan. Jään vielä toistaiseksi tarkkailemaan tilannetta. Käykö taas niin että kun osakkeiden "arvostrategia"on toimii huonosto toimii vuorostaan hyödykkeiden trendiseuraajastrategia hyvin?

Salkkutapahtumat 2 vko:

Ostettu: Patties food Ltd. Hetken mietinnän jälkeen otin salkkun takaisin vanhan tutun yhtiön. Australialien eineksiä valmistava yhtiö on mukavan vakaa lisäys salkkuun näinä aikoina. Myynnin kasvu on jatkunut samaa tuttua tahtia, n 10% vuositasolla, EPS jopa hieman tätä noepammin. P/e: 12.4, price/cashflow 9.1 ja osinko 6%. 

Osingot: Ishares LQD

Salkun Nousijat (2 vko): ICBC(+6.2%), Great Wall Motor (+5.5%), Bollore (+4.5%)

Salkun Laskijat (2 vko): Delclima (-22%), Digia (-6.9%), Siemens (-5.3%)

Muuta merkittävää: Bollore julkaisi 2011 tuloksen, joka siivittu kurssin nousuun. Afrikan toiminnot ovat nyt valttia.  Tallinna kaubamaja julkaisi Q1 myyntitiedot, joissa 10% kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. 0.35€ osinko irtoaa muuten poikkeuksellisesti 26.4 vaikka yhtiökokous oli 12.4. Eli vielä on mahdollista ottaa lähes 6% osinkotuotto. Tallinna Kaubamaja on selvästikin nyt vahvassa nousussa selvittyyään viron laskusuhdanteesta melkein kuivin jaloin. Täytyy harkita lisäystä – yhtiö ei ole kallis p/e tasolla 11 vähittäiskaupassa, varsinkin kun otttaa huomioon kasvun. 

Related Posts