Hidastuuko USA:n inflaatio?

Sijoittaminen Talous

Handelsbanken kuvaa eilisiä tapahtumia näin: ”odotetun  koronnoston jälkeen Fedin johtaja Jerome Powell totesi, että keskuspankki on edistynyt inflaation torjunnassaan. Käytännössä tämä tulkittiin niin, että kun rahapolitiikan kiristys toimii, ei sitä ehkä tarvitse venyttää niin pitkälle kuin on pelätty”.

Jo aiemmin Kanadasta tuli vastaavia tulkintoja. Koronnostojen päättymisellä olisi myönteinen vaikutus pörssikursseihin. Tänään tosin EKP:n ennustetaan nostavan korkoja ja tilanne voi EU:ssa muutoinkin poiketa USA:sta.

suhdannekäänne

5 thoughts on “Hidastuuko USA:n inflaatio?

 1. Katsoin tuon tiedotustilaisuuden (44 min): https://youtu.be/3Iv4aCN0OOo

  Eräs asia johon kiinnitin huomiota oli se, että FED käytännössä asetti toisen tehtävistään, työllisyyden ylläpitämisen, vähemmän tärkeälle prioriteetille. Inflaation torjunta (hintavakauteen) on tärkein tehtävä. Selitys oli se, että hintavakaus on kaiken perusta ja edistää pitkällä tähtäimellä myös työllisyyttä.

  Olin kyllä arvannut että kun tulee tiukka paikka niin nähdään että hintavakaus on sielläkin puolella atlanttia keskuspankin oleellisin tehtävä. Nyt tuli tiukka paikka.

 2. Inflaatio on jo hidastunut kesästä lähtien. Kysymys kuuluukin onko se hidastunut tarpeeksi Fedille vai ei. Oikeastaan tätäkin tärkeämpi kysymys on se miksi niin on käynyt? Tähän on kaksi syytä: Ensimmäinen on se, että liikkeellä olevan rahan määrä on laskenut. Toisena syynä on Kysynnän pieneneminen. Tämä alkoi ensin teollisuudesta ja loppuvuodesta se oli näkyvillä myös kuluttajien osalta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen teollisuuden uusien tilausten indeksi on osoittanut supistuvan jo syyskuusta lähtien. Lähde:

  https://fi.investing.com/economic-calendar/ism-manufacturing-new-orders-index-1483

  Toinen tärkeä kysymys on se, että mitä inflaatiolle tapahtuu mikäli kysyntä lähtee kasvuun? (jos lähtee tarpeeksi suurelle kasvu-uralle)

 3. Katsoin tuon Euroopan keskuspankin (EKP) tiedotustilaisuuden (https://youtu.be/NHCLe3IEiXc).
  Kyllä FED:n vastaava tiedotustilaisuus oli mielenkiintoisempi ja vauhdikkaampi vaikka molemmissa tilaisuudessa olivat asiat varmaan kohdallaan.

  Tärkein asiatieto oli että EKP nostaa korkoa puoli prosenttia ja aikoo mitä ilmeisimmin nostaa vielä saman verran maaliskuussa. Koronnostot jatkuvat luultavasti vielä huhtikuussa. EKP:n kassakaapissa (taseessa) olevia lainoja jätetään maaliskuusta alkaen uusimatta 15Mrd€/kk. Valtiot saavat tältä osin hakea rahoituksensa markkinoilta ja rahamarkkinat vastaavasti kiristyvät ja korot nousevat.

  FED:n tiedotustilaisuudesta jäi mieleen muun muassa se, että FED:n pääjohtaja Powell oli kovasti nöyrä sen suhteen miten markkinoita voi ennustaa. Hänen mukaansa kukaan ei tässä tilanteessa pysty tietämään miten tilanne kehittyy ja myös FED joutuu tarkoin seuraamaan tilanteen kehittymistä kuukausi kuukaudelta ja reagoimaan tilanteen mukaan.

   1. Hyvä heitto! USAssa elinkustannusten nousuun vastataan koronnostolla. EUssa lakoilla ja kaiken tukemisella.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija