Huonosti menee, mutta menköön

Matti Vanhanen on nykyään kepun ryhmäjohtaja ja hänen sanotaan olevan Sipilän tärkeimpiä neuvonantajia. Ehkä kannattaisi hieman tutustua siihen, millainen mies on kyseessä.

Vuonna 2007 Vanhasella oli suuri ongelma. Valtiolta pursusi ylimääräistä rahaa korvista ulos 5 miljardin edestä ja Vanhasen piti pohtia, mihin senkin rahan saisi käytettyä. Nykyään ongelmat ovat hiukan toisenlaisia. Pelkästään valtiolla on velkaa 100 miljardia ja kunnilla vielä lisää. Vuoden 2007 jälkeen tuli Suomen valtiontaloudessa ratkaiseva käänne huonompaan suuntaan, jota tänä ja ensi vuonna jatketaan samalla pelillä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että median sopisi perätä puolueilta reaktioita muulloinkin kuin tilanteessa, jossa joku persujen varavaltuutettu kännipäissään on höperehtinyt jotain nettiin. Kepulla on riveissään useita faktisesta luottamusaseman väärinkäytöstä tuomittuja henkilöitä (esim. Juhantalo ja Kaikkonen), joista viimeiselle eli Vihriälälle annettiin yhtä aikaa lopullinen lainvuomainen tuomio ja kepun tunnustus. Liioin hölmöydestä ei pitäisi palkita Vanhasen tavoin.

Veronmaksajien Liiton taulukko on karmeaa luettavaa. 1960-luvulla valtion velan suhde bkt:sta oli murto-osia nykyisestä, vaikka silloin Suomi oli nuori, nuorekas ja elinvoimainen kansantalous, joka rakensi kovaa kyytiä liikenneyhteyksiä, kouluja jne. 

Nykyistä velkaa käytetään vaikkapa vanhainkotien rakentamiseen. Tässä on ongelman ydin. On jokseenkin päätöntä puhua Englannin valtionvelasta vuonna 1815. Silloinen velka oli otettu Napoleonin kukistamiseen ja seuraavat sata vuotta Englanti nautti maailmanmahdistaan (Pax Britannica) täydeltä laidalta.

Lopuksi huomauttaisin, että kyllähän 2007 Suomen väestön ikärakenne tiedettiin aivan hyvin.

3 thoughts on “Huonosti menee, mutta menköön

  1. Nettovelka on negatiivinen

    Suomen julkisen sektorin nettovelka oli IMF:n mukaan (vuonna 2015) negatiivinen noin -50 prosenttia BKT:sta. Kso. esim. ”Maailman seitsemänneksi varakkain

    Aina kun rutistaan valtionvelasta ja näytetään velkakelloa, unohdetaan valtion omaisuus ja tosiasia, että julkinen velka on yksityissektorin finanssivarallisuutta.

    1. Osin totta

      Jos sosiaaliturvarahastot lasketaan mukaan niin totta.Nettovelka on negatiivinen.

      Täydennys toiseen kommenttiisi: a) Valtion omaisuus on mitätön valtion velkoihin nähden (julkisen sektorimme varallisuus on siirtynyt matkanvarrella yksityisiltä ja valtiolta TyEL yhtiöille). b) julkinen velka ei ole välttämättä yksityissektorin finanssivarallisuutta ainakaan Suomalaisen yksityissektorin. julkinen velka voi olla myös vaikka Japanilaisen pankin, jonkun muun maan julkisen sektorin tai vaikka EKPn finanssivarallisuutta ja näin usein onkin. Tilanne olisi kieltämättä parempi, jos valtionkonttori olisi myynyt lainat meille suomalaisille yksityisille kuten se ennenvanhaan teki. Monet suomalaiset yksityishenkilöt ostivat kuntien ja valtion lainoja ml meikäläinen.

  2. Ikärakenne tiedettiin

    Suomen väestön ikärakenne ja sen kehitys on tosiaan tiedetty jo kauan sitten aivan hyvin. Vanhanenkin sen muinoin jo tiesi ja hän ehdotti Rukan laduilla saamaansa ideaa, että eläkeikää nostettaisi. Muistatteko minkä hulabaloon kolmikannan muut pelurit nostivat kun hallituksen edustaja rohkeni heittää ajatuksen. Vanhasta syytettiin tilannetajun puutteesta ja töksäyttelystä jne jne. Lähes 10 vuotta meni ennenkuin kolmikanta antoi korjata tämän asian. Korjaus muuten oli lopulta melko tarkkaan Vanhasen ”töksäytyksen” mukainen.

Comments are closed.

Related Posts