Hydrofoneja ja muita laitteita

Kevyttä Yhteiskunta

Evl. Tiilikainen tuossa kirjassa kertoi, miten Suomi jo 1960 ja -70-luvuilla hankki USA:sta vedenalaisia ääniä havaitsevia hydrofoneja, asia ilmennee kait USA:n kongressin silloisista asiakirjoista. NL tiesi asiasta ja Juhani Suomen mukaan protestoi -70-luvulla, kun epäili hydrofoneja sijoitetun Ahvenanmaan ”aluevesille”. Jo 1939-45 hydrofonit havaitsivat laivasaattueen 50 km päästä. Sen jälkeen ne ovat tietysti kehittyneet paremmiksi.

Olen ihmetellyt, kun KRP:kin nyt Suomenlahden kaasuputkirikossa nojaa netistä löytyviin AIS-tietoihin. Laivan AIS-lähettimen saa tietysti pois päältä ja tuon mukaan tietoja voi jopa väärentää. Norjassa seismologit ovat jotain havainneet, mutta suom. hydrofonit alle 50 km päässä siis eivät mitään?

1,5 vuotta Suomessa on toisteltu valppauden tarpeellisuutta. Vuosi sitten merivartiosto ilmoitti ottaneensa putket oikein ERITYISVALVONTAAN. Kun Nord Stream jo silloin oli hajalla, tehtävän ei mielestäni olisi tarvinnut olla ylivoimainen. Suom. miinalaiva Pohjanmaa seilasi aikoinaan Somalian rannikolla ja laivan väkeä jouduttiin kotiuttamaan alkoholismin takia. Suomella on Suomenlahden tuntumassa kymmeniä valtion omistamia ja kapiaisten miehittämiä aluksia laivastolla, merivartiostolla sekä jäänmurtajat ja esim. Aranda. Ennen kaasuputkirikkoa ne taisivat merivartiostot pl. olla paljolti laiturissa ja nyt vahtivat katkennutta putkea ”vaikeissa oloissa”. Suomenlahdella taitaa tuulla. Ihmettelen vain, miten juupelissa esim. Aranda pääsi aikoinaan Antarktikselle, matkallako oli koko ajan ihan peilityyntä?

Niinistö on lausunut, että infraa on tuhansia kilometrejä. Omasta mielestäni ilmaisu sopii huonosti Suomenlahdelle.

Ja hiukan kyseenalaistaisin suom. kehua siitä, miten maamme on sotilaallinen suurvalta, 300.000 hampaisiin asti aseistettua huippukoulutettua reserviläistä on salamannopeasti suurella innolla aseissa.

Suomenlahti näyttää paremminkin paikalta, jossa ammattisotilaat ym. palkattu henkilöstö ei pääse Uudenmaan rannikolta kulkemaan muutamaa kymmentä kilometriä. Ehkä tehtävä Suomenlahdella ei ole yhtä jännittävä kuin purjehdus Antarktikselle tai Somalian rannikolle. Edelleen tuntuu siltä, että meillä on kiinnostusta maailmanparantamiseen, mutta omaa tonttia vahditaan vähemmän.

Lopuksi pari sanaa salaamisesta. Kun aloin tehdä tuota kirjaa, korostettiin Salpalinjan salattavuutta. Ikävä vain, että valvontakomissio aikoinaan konttasi puolustuslinjan läpi viimeistä kenttäkäymälää myöten ja arkistot ovat Suomessa vuosikymmeniä olleet auki. Paremminkin tuntui siltä, että pyrittiin salaamaan kapiaisten tietämättömyyttä. – Kuvan sonopoiju muuten on venäläinen, en siis paljastanut siinäkään mitään. Kuvan lähde.

Luokittelin aiheeksi ”kevyttä”. Valtiollisen turvallisuuden laiminlyönti ei ole kauhean kevyttä, mutta mennee ohi sivuston ydinosaamisalueen.

turvallisuus

One thought on “Hydrofoneja ja muita laitteita

  1. Norjalaiset tekivät havaintonsa Suomessa sijaitsevilla sensoreilla, ja lisäksi heillä on oma uusi ohjelmisto joka erottaa entistä pienemmät poikkeamat taustakohinasta. Nyt voi kysyä, onko se jo turhankin tarkka jos vedenalaista kaasupurkausta sanotaan räjähdykseksi.

    – ja Salpalinja halutaan varmaankin pitää salassa kotimaisilta vandaaleilta.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne