Hyvä liikevoitto / yritysarvo tunnusluku kertoo että yritys kykenee suoriutumaan nousevista koroista

Sijoittaminen

Liikevoitto/yritysarvo (EBIT/EV %) tunnusluku tulee yhä merkittävämmäksi kun korot nousevat. EBIT/EV (%) kuvaa sitä miten hyvää liiketulosta yritys tekee yhteensä velkojille ja osakkeenomistajille. Jos tunnusluku on yli 11% (kuvan yritykset) niin se tarkoittaa että yritys tekee 11% liikevoittoa pörssiarvon ja nettovelkojen yhteismäärälle. Tämä on varsin hyvä taso ja takaa että yritys on varsin vakaa myös silloin, kun korot nousevat.

Yli 6% taso on hyvä. Se merkitsee sitä, että jos yritys jättää investoinnit tekemättä, niin yritys tuottaa pörssiarvolleen ja velan antajille molemmille yli 6% tulosta. Yritys on silloin melko lailla turvassa vaikka velkaa olisi paljonkin. Moni velan antaja ja osakkeenomistaja on tyytyväinen 6% tuottoon.

Suomalaisten pörssiyritysten EBIT/EV (%) tunnusluvut löytyvät piksun ANALYYSIT->ARVOSTUSKERTOIMIA sivulta.

Legend:

EBIT = Earnings Before Investment and Taxes

EV = Enterprise Value

4 thoughts on “Hyvä liikevoitto / yritysarvo tunnusluku kertoo että yritys kykenee suoriutumaan nousevista koroista

 1. Alkuperäisessä listassa oli pari ”tolkutonta” EBIT/EV lukua:
  – WithSecure oli luokitellut kuluttajatietoturvaliiketoimintansa (eli F-Securen) lopetetuksi liiketoiminnakseen. Tämä näkyi valtavana voittona WithSecuren tilinpäätöksessä. Tälläisissä tapauksissa tekisi mieli käyttää raportoidun luvun sijasta jotain harkinnanvaraista oikaistua lukua, edellisen vuoden lukua tai trendiarvoa. Tällähetkellä luvut tulevat koneluettuina yritysten XBRL tilinpäätöksistä, joten taulukossa ei voi luontevasti käyttää tuollaista harkintaa.
  – SSABn tolkuton luku oli väärä. Sen tilinpäätöksen osoittama voitto tuli ruotsin finanssivalvonnan tarjoamista koneluettavista tilinpäätöksistä kruunuina, mutta markkina-arvo (ja EV) tuli (suomilistaukseen liittyen) virheellisesti euroina -> laskettuun EBIT/EV lukuun ilmestyi noin 10kertainen virhe. Korjasin. Jatkossa on tarkoitus käsitellä Suomessa listatut ulkomaiset yritykset yrityksen raportoinnissa käyttämän ensisijaisen valuutan mukaisesti. Toivottavasti ruotsi liittyy euroalueeseen….
  T Mikko O.

 2. Luvut on ilmeisesti laskettu vuoden 2022 toteutuneiden lukujen perusteella. Koska esimerkiksi Koskisen E/P on 50% eli P/E 2. Vuosi oli poikkeuksellinen ja yhtiö itsekin ohjeistaa tällä vuodelle huomattavaa liikevaihdon ja varsinkin liikevoiton laskua. Vuoden 2023 P/E on näiden arvioiden mukaan luokkaa 5,6 ja EV/EBITDA 4,3. Alhaisia lukuja nämäkin.

 3. Olen yrittänyt lukea luvut 4q22 ja 2022 osalta pelkästään näistä XBRL raporteista. USAssa ne ovat kattavia ja reaaliaikaisia. Euroopassa niitä tunnutaan julkaisevan vain koko fiscal vuoden osalta (ei osareista). Lisäksi euroopassa ne tuppaavat tulevan tilinpäätöksen osana (ei tilinpäätöstiedotteen osana). Koskinen näkyy julkaisseen tilinpäätöstiedotteen, mutta vuosikertomus (ja siis minun käyttämä koneluettava raportti) tullee vasta 20.4.2023. Siksi tuo taulukon laskelma ei sisällä vaisua 4q22 lukua. Siinä on mukana vain sitä edeltävät 4 vahvaa vuosineljännestä ja niistä osa taisi olla listautumismateriaalien lukuja.
  PS kun vie hiiren kursorin luvun päälle niin tooltippinä pitäisi näkyä mistä lähtötiedoista luku on laskettu.
  Mikko

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan