IFO: Talous siirtyy lähikuukausiksi (vahvaan?) taantumaan
Saksalaisen IFO instituutin suhdannekello kertoo, että talous on nopeasti heikkenemässä (Saksaksi: Abkuhlung) ja että kohta ollaan taantumassa (Krise). Talouskasvu on vielä lähellä nollaa, mutta kohta sukelletaan kriisiin.
Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
– Nousuvaiheessa (Erholung) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
– Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
– Laskusuhdanteessa (Abkuhlung) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
– Taantuma (Krise) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja
Muutos huonompaan suuntaan on ollut nopea. Vielä tammikuussa oltiin menossa kohti korkeasuhdannetta (Boom), mutta kevät muutti kaiken.
Yleensä osakkeissa on kannattanut pitää ylipainoa silloin kun suhdannekello on välillä 8.30….15.30 , siis silloin kun päivä on valoisimmillaan. Nyt kello on noin 18.30 ja osakkeita kannattaisi suhdannekellon mukaan välttää. Miksi sitten osakkeet nousevat? Voi olla että tämä suhdannekierto on sillä tavoin erilainen, että makrotaloudelliset odotukset ja tilanteet eivät tällä kertaa vaikuta tavanomaisella tavalla osakkeiden hintoihin. Siltähän tämä tilanne nyt juuri tällä hetkellä näyttää. Mutta voi olla myös niin, että syksy tuo vielä lisää Job:n postia osakemarkkinoille ja kevään synkkyys vielä jatkuu.
Suomen talous on paljolti Saksan kaltainen. Saksan suhdannekello onkin monasti heijastanut aika lailla hyvin myös Suomen talouden tilaa. Tapahtuuko niin myös tällä kertaa? Varmasti jossakin määrin. Saksan vaikea energiatilanne ja erityisesti teollisuuden riippuvuvuu kaasusta tekee siitä tällä kertaa hieman erilaisen tapauksen. Mutta ei me kovin erilaisia olla. Jos on Saksassa korkeat sähkön hinnat, niin on myös Suomessa. Ja jos on kaasu ja öljy kallista saksalaisille niin on myös suomalaisille. Ja jos on teollisuuden kysyntä heikkoa saksalaisille yrityksille, niin on myös suomalaisille. Samoja markkinahintoja me seuraamme.
Kun mutu:lla mennään niin Saksa on nyt pahnan pohjimmainen ja Suomi varmaankin myötäilee lievästi parempana ( Olkiluoto 3:n ansiosta yli ensi talven)!
Nestekaasulla (laivasta löytyy) mennään ja turvetta polttamalla ja kotona varmaan lämpötiloja lasketaan, mutta Saksaa vähemmän.
Onneksi työllisyys pitää yllä rivakkaa kulutuskysyntäå, eikä murheita kannata liikaa korostaa, sanoo ikuinen optimisti?!
Mielenkiintoinen kirjoitus.
Osakekurssien ns. vahvuus selittyy sillä, että a) taantuma ei vielä näy q2 / 2022 tuloksissa ja b) korkotuotot ovat alhaisia. KUN taantuma näkyy tuloksissa punnitaan sijoittajien veri ja varmaan odotetaan merkkejä taantumavaiheen päättymisestä.
Sitten on se, että energiansäästö vähentää taloudellista toimeliaisuutta samoin kuin tuollainen mahdollisuus https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b39698aa-f62a-4d29-b0ad-fb2e8f852e83