Ilmaa ja maakaasua
Perjantaina julkistettiin useitten USA:n pankkien tuloksia, tulokset ja reaktiot taisivat olla yleensäkin sellaisia, että hyvä tulos ja kuitenkin pettymys.
Ilmiön huippuna voinee pitää JPMorgan Chasea, jonka tulos ylitti konsensuksen n. 10 %:lla ja kurssi laski yli 5 %, jolloin sipaisin pienen siivun följyyn.
Yhden päivän reaktioista ei kait pidä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, mutta JPMorgan Chase on sentään USA:n suurin pankki. Myöskään argumentti siitä, että aika on muutenkin alavireinen, ei ole ihan vedenpitävä. ”Aika” voi ihan hyvin tarkoittaa esim. perjantain kolmen USA:n pankin tuloksia ja niihin liittyvää vahvaa etukenoa ja nyt kauhistelua kustannusten noususta. Inflaatioon ei ole yhden sijoittaja- ja analyytikkosukupolven aikana totuttu.
Entä jos tulos jopa alittaisi odotukset, kait sellainenkin on periaatteessa jopa ihan mahdollista?????
Suomessa AP julkaisi maksumuurin takana listan 20 suom. firmasta, joissa on korkeimmat tulosodotukset ja siten suurimmat mahdollisuudet pettymykseen. 20 firmasta omistan vain yhtä, ja kun lista on maksumuurin takana, en voi tietenkään kertoa, mitä firmoja siellä oli. 🙂
Linkissä Bloomberg kertoo EU:n olevan Venäjän kaasutoimitusten armoilla. Asia on hyvä tiedostaa, mutta tuskin paranee minun kommenteistani. Saksan tarkoitus oli varmaan muun ohessa sitouttaa Venäjää, mutta tulikin sitoutettua EU. Krimin boikotin keskellä Nord Stream 2 on toki ollut kummallinen ratkaisu.
Kun kovin paljon on puhuttu Trumpin Venäjän-kytköksistä (USA:han siis toki vastusti mm. omien kaupallisten etujensa takia Nord Stream 2:ta), hyvä olisi huomata Saksa ex kansleri Gerhard Schröderin puuhastelut. Ja onhan Venäjän Бизнес:ssä ollut mukana Suomestakin esim. Lipponen ja Aho, joka jälkimmäinen taitaa haaveilla jopa presidentin toimesta, siis Suomen presidentin toimesta.
Presidentiksi haaveillee myös P. Haavisto, joka monen muun mukana halusi Suomeen Gripeneitä, sehän lähentäisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä.
Nyt jo realiteetit näkyvät. Suomen läntinen ”tuki” Ruotsi lennätti Naton koneilla kriisitunnelmissa yhden (1) komppanian Gotlantiin, koska Itämerellä seilaa pari maihinnousualusta taatusti ilman merijv:tä, sellaisia ei nimittäin kuljetettaisi Kuolasta asti.
Paljon on ilmaa ym. kaasuja sekä kursseissa että ajatuksissa. Panee mietteliääksi. (Kuvan lähde) Ja tiistaina tulee esim. Goldman Sachsin ja United Healthin tulos.
Miten tuo pitäisi tulkita. Jos oikein käännetty, niin Xi varoittaa länttä nostamasta korkoja eli Kiinallako menee huonosti? https://edition.cnn.com/2022/01/18/economy/china-xi-davos-warning-interest-rate-intl-hnk/index.html
Kiinan USA:ssa omistamien kiinteäkorkoisten bondien arvoille koronnostot tekevät hallaa. Toisaalta inflaatio kait asettaa painetta USD:n valuuttanoteeraukselle?
Luin läpi tuon viittaamasi artikkelin. Minusta vaikutti siltä että Kiina oli huolissaan siitä että USA nostaa korkoja liian paljon ja liian nopeasti ja sen seurauksena ollaan kohta maailmanlaajuisessa taantumassa. Xi antoi isällisiä neuvoja vähän epäpäteväksi kuvittelemalleen setä Samille.
Minäkin olisin kyllä oletusarvoisesti kuvitellut että Xi olisi tässä vaiheessa ollut ensisijaisesti huolissaan noista Kiinan keskuspankin omistamista dollaripapereista. Mutta näin ei minusta näytä olevan asian laita vaikka niitä on paljon:
Lainaus Suomen Pankilta (ajalta 1.9.1919) https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2019/vw201931_5/ :
”Kesäkuun 2019 lopussa Kiinan valuuttavaranto oli noin 3200 mrd. dollaria, lähes 2,5 kertaa suurempi kuin Japanin valuuttavaranto, joka on maailman toiseksi suurin.”
”IMF:n mukaan dollarin osuus kaikkien keskuspankkien varantosijoituksista on tällä hetkellä keskimäärin noin 62 %.”