Markkinat haluavat uskoa että pörssille koittaa parin vuoden iloinen nousu

Sijoittaminen

USA:n hinta- ja palkka- inflaatiot tavoittelevat jo 7% tasoa ja keskuspankki FED on indikoinut nostavansa ohjauskorkoa ainakin kolmasti tänä vuonna. Milloin on aika siirtyä osakkeista muihin sijoituskohteisiin? Kahden vuoden päästä, vuoden 2023 lopussa, jos on markkinoita uskominen.

Perusteet optimismille löytyvät alla olevasta graafista:

  1. USA:n täystyöllisyys on käytännössä aina johtanut yhdistettyyn palkka- ja hinta- inflaatioon. Niin nytkin. Työttömyys on alle 4% tasolla eikä vapaisiin työpaikkoihin löydy tekijöitä ilman kunnon palkkatarjouksia.
  2. Inflaatio on aina johtanut siihen että keskuspankki nostaa korkoa ja kiristää rahapolitiikkaa. Niin nytkin. USA:n keskuspankki FED on indikoinut ainakin kolmea koronnostoa tänä vuonna ja lisää seuraa ensi vuonna.
  3. Pörssikurssit nousevat yleensä siihen saakka, että keskuspankin kiristävä rahapolitiikka on saavuttanut maksimin. Korkokäyrän mukaan markkinat uskovat että tähän päästäisiin suurin piirtein kahden vuoden päästä, vuoden 2023 lopussa. Pörssikurssien laskumarkkina alkaa usein tässä vaiheessa. Korkosijoituksista saa silloin hyvää tuottoa ja talous on muutenkin hiljenemässsä.

Monet yllättävät seikat voivat kuitenkin muuttaa historian kulkua. Saattaa tulla tartuntatautiaalto, sota, tulivuorenpurkaus tai jokin muu yllättävä seikka joka sysää maailmantaloutta toisenlaiselle kehitysuralle.

Yksityissijoittaja voi kaikeksi onneksi elää hetkessä, tässä päivässä. Ja ainakaan nyt tänä keväänä ei ole taantumaa korteissa. Koronasta vasta toivutaan, kysyntä on vahvaa, tuotantokoneistoa päivitetään vastaamaan kysyntää ja liikevaihdot ja voitot kasvavat. Elämme kasvukautta ja oheisen kuvan mukaan pörssikurssit nousevat aina siihen saakka kunnes taantuma (kuvan harmaat pystypalkit) jo kolkuttelee ovella. Nyt ollaan vielä matkan päässä siitä hetkestä.

Instituutiosijoittajan asiat ovat huonommin. Suuret työmarkkinajärjestöjen ohjauksessa olevat sijoitusinstituutiot, eläkevakuutusyhtiöt, hallitsevat suurinta osaa portfoliosijioitusvarallisuudestamme ja niiden täytyy varautua markkinamuutoksiin ajoissa. Suuria omistuseriä ei voi myydä tai ostaa päivän tai kahden aikana. Pienemmät yksityissijoittajat voivat olla ketterämpiä ja heidän elämänsä on helpompaa. Pieni on kaunista sijoittamisessakin.

Kuvan lähde:  pixabay / Pexels

Graafin tiedot:  Saint Louis FED (FRED)

 

 

2 thoughts on “Markkinat haluavat uskoa että pörssille koittaa parin vuoden iloinen nousu

  1. ”Pienemmät yksityissijoittajat voivat olla ketterämpiä ja heidän elämänsä on helpompaa.”

    Etu, jota ainakin minä hyödynnän.

  2. Pitäisi varmaan elää enemmän tässä hetkessä ja olla ketterä. Tukevoitin salkkuani taas tämänkin artikkelin innoittamana ja heti tuli lunta tupaan. Osakkeet laskivat.

    Olisikohan hermostuneisuuden taustalla Venäjän, Suomen ja Ukrainan välinen tilanne. Sijoittajat puhuvat siitä aika harvoin, yllättävän harvoin.

Comments are closed.

Related Posts