Ilmaisia lounaita Outokummun osakkeissa

Olen ollut järjestämässä jo kahdenkymmenen vuoden ajan Osakesäästäjien sijoitusseminaareja. Viimeisin pidettiin reilu viikko sitten. Itselleni nämä seminaarit ovat tuottaneet parasta mahdollista informaatiota siitä, miltä tilanne arvopaperimarkkinoilla näyttää. Kun kokeneet riippumattomat sijoittajat kertovat, mitä he ovat viime aikoina tehneet omilla rahoillaan, voi meistä kukin vetää johtopäätökset, kuinka kannattaisi toimia omien säästöjen kanssa. Tällä kertaa kukaan kokeneista sijoittajista ei ollut myynyt omistuksiaan, vaan olivat olleet jo viime vuoden syksystä lähtien ostolaidalla. Jälkeenpäin tarkasteltuna ostot ainakin puolen vuoden tähtäimellä ovat osuneet kohdalleen.

Suomen rahoitusmarkkinat ovat reuna-alue, josta poistutaan ensimmäisinä, kun käyrät kääntyvät alaspäin. Myös lasku on keskimäärin suurempaa kuin maailman johtavissa pörsseissä. Kun sitten noustaan, nousu on miltei aina ollut voimakkaampaa kuin maailman johtavissa pörsseissä. Tämä sama kaava on jälleen toistumassa. Kotipörssimme on noussut alkuvuoden aikana keskimääräistä maailmanindeksiä nopeammin.

Näinä viikkoina pörssiyritykset jakavat osinkoja viime vuoden tuloksistaan. Teorian mukaan osakkeen hinta putoaa osingon verran verotus huomioiden. Ei siis kannata rynnätä hieman ennen yhtiökokousta ostamaan osingon toivossa. Hyvien osingonmaksajien kohdalla (esim. Orion) pudotus on ollut jopa suurempaa kuin osinko. Jotkut siis näyttävät spekuloivan, että viime hetken ostokset olisivat kannattavia. Osinkojen irtoamiset myös pudottavat osakkeiden hintaindeksiä, joka ei huomioi osinkoja. Siksi nousu osakemarkkinoilla indeksin mukaan näyttää vaatimattomammalta kuin se todellisuudessa onkaan.

Moni osakesäästäjä joutuu ottamaan tällä hetkellä kantaa Outokumpu Oyj:n osakeantiin. Niiden, jotka omistavat Outokummun osakkeita, täytyy ennen 28.3 myydä osakeannissa saadut merkintäoikeudet pörssin kautta tai merkitä 4.4 mennessä uusia osakkeita. Antiehtojen mukaan jokaisella vanhalla osakkeella voi merkitä seitsemän uutta osaketta 0,79 euron hintaan. Lisäksi voi ilmoittaa halukkuutensa ostaa merkitsemättä jääneitä osakkeita. Kolmas tapa mikäli ei halua sijoittaa lisää rahaa, on myydä osa merkintäoikeuksista pois ja merkitä lopuilla osakkeita. Osakkeenomistajan on tärkeätä tehdä jokin ratkaisu. Muuten hän menettää selvää rahaa.

On hieman yllättävää, että kun pörssissä on samanaikaisesti myynnissä Outokumpu Oyj:n vanhoja osakkeita ja merkintäoikeuksia, joilla voi merkitä uusia osakkeita, näillä on usean prosentin hintaero. Tällaista hintaeroa tehokkailla markkinoilla ei pitäisi olla. Hintaero on jopa niin suuri, että jotkin institutionaaliset suursijoittajat ovat pystyneet nauttimaan nk.ilmaisia lounaita eli myyneet lyhyeksi vanhoja osakkeita ja ostaneet vastaavasti merkintäoikeuksia, joilla voi merkitä uusia osakkeita.

En omista Outokumpu Oyj:n osakkeita.

jorma.kokko@jamk.fi

Kirjoittaja on Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen. Osakesäästäjien Keskusliitto on osake- korko ja rahastosäästäjien edunvalvontajärjestö.

Lisätietoa osakesäästäjistä löydät osoitteesta: www.osakeliitto.fi

2 thoughts on “Ilmaisia lounaita Outokummun osakkeissa

 1. Vanhentunut kirjoitus

  "Niiden, jotka omistavat Outokummun osakkeita, täytyy ennen 28.3 myydä osakeannissa saadut merkintäoikeudet pörssin kautta tai merkitä 4.4 mennessä uusia osakkeita."

   

  Mitä järkeä tätä on kertoa 5.4.?

  1. Pahoittelut vanhentuneista

   Pahoittelut vanhentuneista tiedoista, kirjoitus on ilmestynyt alunperin maaliskuun lopulla ja se saatiin nyt lisättyä tänne. Jatkossa huomioimme paremmin päivämäärät!

Comments are closed.

Related Posts