Inflaatiokorjatut liikevoitot laskivat 25% ja inflaatiokorjatut liikevaihdot laskivat 5% viime vuoden vastaavaan kvartaaliin verrattuna

Sijoittaminen

Suurten yritysten (OMXH25) liikevoitot laskivat ensimmäisellä kvartalilla 19%. Inflaatiokorjatut liikevoitot laskivat noin 25% vuoden takaiseen (Q1/2022) verrattuna.

Liikevaihdot kasvoivat ensimmäisellä kvartaalilla 2,4% verrattuna vuoden takaiseen. Inflaation huomioon ottaen liikevaidot laskivat noin 5%.

Oliko ensimmäinen kvartali odotusten mukainen taikka hyvä tai kenties huono. Tämä asia on kunkin arvioijan itse päätettävä. Luvut ovat vain lukuja ja kertovat kvantitatiivisesti sen mitä tapahtui. On jokaisen oma asia arvottaa näitä lukuja sanoilla hyvä tai paha.

Laskelmassa ei ole mukana Fortum:n lukuja. Fortumin viime vuoden Q1 luvut sisälsivät Uniperin eivätkä olleet vertailukelpoisia tämän vuoden kanssa.

8 thoughts on “Inflaatiokorjatut liikevoitot laskivat 25% ja inflaatiokorjatut liikevaihdot laskivat 5% viime vuoden vastaavaan kvartaaliin verrattuna

 1. Luvut kertovat hyvin yritysten syklisyydestä. Toki sen suhteen löytyy suuria eroja, mutta löytyykö toista pörssiä, jossa enemmistö suurista yrityksistä heiluu noin vahvasti syklien mukana? Itselleni ei heti tule mieleen, mutta en ole kyllä tarkastellutkaan muita pörssejä niin paljoa.

 2. Miten nuo luvut 2.4 ja -19.2 on laskettu? Näyttäisi, että ne eivät ole keskiarvoja taulukon luvuista?

  1. Ehkä Konecranes taulukossa sekoittaa? Sen osarin mukaan liikevoiton muutos on 539% ei -553%.

 3. Liikevaihdon kasvu 2,4% on satu seuraavasti:
  – Summattu yhteen OMXH25 yritysten Q1/22 liikevaihdot ja saatu 40967 M€
  – Summattu yhteen OMXH25 yritysten Q1/23 liikevaihdot ja saatu 41945 M€
  – laskettu näistä luvuista kasvuksi 2,4%

  Liikevoiton lasku 19 % on satu seuraavasti:
  – Summattu yhteen OMXH25 yritysten Q1/22 liikevoitot ja saatu 4587 M€
  – Summattu yhteen OMXH25 yritysten Q1/23 liikevoitot ja saatu 3706 M€
  – laskettu näistä luvuista liikevoiton laskuksi 19%

  Nämä luvut on siis laskettu oikeaoppisesti, oikeista lähtötiedoista jA tulokset ovat päteviä.

  Käytetyt Koneen liikevaihto- ja tulos- luvut ovat laskelmassa oikein. Mutta liikevoiton kasvu on laskettu samalla kaavalla kuin muidenkin. Tämä oli huono juttu. Koneen liiketulos oli kvartaalilla Q1/22 negatiivinen ja siitä aiheutui negatiivisella luvulla jako, joka tärveli Koneen liikevoiton kasvuluvun mielekkyyden. Koneelle ei olisi ylipäätään voinut laskea mielekästä liikevoiton kasvuprosenttia kun liikevoitto kasvoi negatiivisesta positiiviseen. Sama virhe vaivaa Wärtsilän liikevoiton kasvuprosenttia. Koko pörssin luvuissa (2,4% liikevaihdon kasvu ja 19% liiketuloksen lasku) ei ole virhettä. Epämielekkyys on ainoastaan noissa Koneen ja Wärtsilän yrityskohtaisissa liikevoiton kasvuluvuissa.

 4. Ne ovat Konecranes (ei Kone) ja Wärtsilä, jotka sotkevat liikevoiton muutoksen prosenttilukuja. Kummallakin Q1/2022 oli negatiivinen liikevoitto ja Q1/2023 positiivinen.

 5. Päivän Kauppalehden pääkirjoitus antaa aika erilaisen tuloksen Q1-kehityksestä. Mistähän ero johtuu? Tässä on varmaan kaikki yhtiöt mukana laskelmissa. Voivatko pienemmät yhtiöt aiheuttaa noin suuren eron?

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sinnikkaat-porssiyhtiot-onnistuivat-yllattamaan/d3c1d007-eaaf-48eb-afdf-f4ea776616e1

  ”Tällä kertaa analyytikot osoittautuivat liian pessimistisiksi. Keskivertoyhtiön liiketuloksen ennakoitiin laskeneen neljä prosenttia. Todellisuudessa liiketulos kasvoi liki kaksi prosenttia vuodentakaisesta vertailukaudesta.

  Lähes 60 prosenttia yhtiöistä peittosi analyytikoiden tulosennusteet, kun normaalisti noin 60 prosenttia yhtiöistä on jäänyt ennusteista.

  Keskivertoyhtiön liikevaihto kasvoi lähes yhdeksän prosenttia. Hinnoitteluvoima on vahva. Alkuvuodesta etenkin palvelusektorin yhtiöt onnistuivat parantamaan katteitaan.”

  1. Tein samantapaisen laskelman kun vielä jokunen yhtiö puuttui: https://piksu.net/vuosi-alkanut-vahvasti/
   Liikevaihdossa osuin Kauppalehden kanssa tuohon samaan 9% kasvuun. Liikevoitossa päädyin huomattavasti suurempaan kasvulukuun. Syynä eroon lienee parin yhtiön poikkeukselliset luvut, joista huolimatta käytin raportoituja lukuja sellaisenaan. Kauppalehti lienee käyttänyt oikaistuja/vertailukelpoisia lukuja. Ei voi aivan varmaksi sanoa kun Kauppalehti ei tässäkään jutussa paljastanut yksityiskohtaisempaa laskelmaa.

 6. Ero tämän artikkelin lukuihin voi osittain selittyä sillä että Piksu Toimituksen vertailusta oli unohtunut pankit (esim. Nordea).

  Inflaatio nostaa korkoja, jolloin pankit saavat suurempia korkoja ja muut yritykset maksavat niitä pankeille. Muilla yrityksillä voi mennä EBIT tuloksen osalta huonommin kuin pankeilla.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan