Inflaatiokorjatut liikevoitot ovat pudonneet lähes 30%

Sijoittaminen

Tuloskausi Q4/22 on päättymässä ja yritykset ovat kertoneet liiketulosten (EBIT) laskeneen nimellisesti keskimäärin 20% vuoden takaiseen verrattuna. Inflaatiokorjattu tulospudotus on lähes 30% luokkaa.

Korkotaso nousi vuoden 2022 aikana, mutta korkotason nousu ei vielä ehtinyt juurikaan vaikuttaa tuloksiin. Palkkojen nousu kiihtyi sekin vasta loppuvuonna. Syynä tulospudotukseen on mitä ilmeisimmin ollut raaka-aineiden ja puolivalmisteiden hintainflaatio (hintojen nousu). Yritykset eivät ehtineet siirtää nousseita kustannuksia lopputuotteisiin.

Tulosten putoaminen on pettymys.  Investointeja mahdollistavia niinsanottuja ”ylisuuria voittoja” ei saanut juuri mikään yritys. Tulospudotus ei onneksi ollut niin suuri että olemassa olevan tuotantokoneiston pyörittäminen vaarantuisi. Tuotannolliset resurssit ovat edelleen täydessä käytössä ja työllisyys hyvällä tasolla.

Liikevaihdot ovat kehittyneet ilahduttavan positiivisesti. Nimellistä kasvua on tullut peräti 15% ja inflaatiokorjattu kasvu lienee sekin 6% tuntumassa. Liikevaihdon kasvua selittää toipuminen koronavuodesta 2021.

Lisää tietoa yritysten tunnusluvuista:  Piksun ANALYYSIT -> TASETIETOJA osio

3 thoughts on “Inflaatiokorjatut liikevoitot ovat pudonneet lähes 30%

 1. Kiinnitän huomiota kiinteistösijoitusfirmojen tuloksen laskuun, en moista ole huomannutkaan, kun en mokomia omista 😉

 2. Tein vertailevan tutkimuksen niistä joita seuraan. Aika samantyyppiset tulokset. Minulla ei ole EBIT seurannassa, tässä näkyvät muutokset 2022/2021 kurssi, SALES, EBITDA ja EPS.

  Ei ole montaa firmaa joilla kaikki ovat plussalla.

  Lopussa näkyvät keskiarvot. Tietoja voi rajata oikean reunan valinnoilla maan ja toimialan mukaan jolloin näkee myös näiden keskiarvot.

  https://www.dropbox.com/s/yn5p6ykn1ok48jj/muutosPros2022.xlsx?dl=0

 3. Tässä samat tiedot viideltä vuodelta. Muutamia tulkinnanvaraisia siellä on, esimerkiksi Qt ja Tecnotree, jotka olivat miinuksella 2017 eikä prosenttimuutos mene oikein. Ja joillakin taas 2017 on ollut poikkeavan hyvä tai huono.

  Mutta kyllä tästäkin yleisesti ottaen voi katsoa samaa asiaa. Jos EPS on noussut kovasti miksei kurssi ole seurannut perässä?

  https://www.dropbox.com/s/4gnhiwf0xujy9q9/muutosPros_2017_2022.xlsx?dl=0

Comments are closed.

Related Posts