Johtajuudesta – Sipilän kello käy

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

Juha Sipilän vaimo on antanut miehelleen lomaviikkoa kohden yhden ns. autotallipäivän. Autotallissaan Sipilä on värkännyt muun muassa kellotaulun, joka kertoo Suomen henkisen tilan. Kello 12 on huuma, kello 15 ylimielisyys, kello 18 apatia ja kello 9 luovuus. Nyt Sipilän kello näyttää Suomelle seitsemän, eli apatiasta on lähdetty nousuun. – Apatiassa elimmekin 7-8 vuotta.

Sipilä toi mukanaan myös uuden tavan johtaa. Strategiat, kärkihankkeet ja aikataulutus olivatkin yhtäkkiä politiikan arkipäivää. Kulman takana hänelle vähän naureskeltiin, ettei ”politiikkaa voi noin johtaa”; ”yritysjohtaja tulee politiikan ulkopuolelta ja osoittaa tällä menolla vain ammattitaidottomuuttaan”. – Tämä lausuttiin unohtamalla, että Suomea olivat nämä ammattipoliitikot johtaneet koko taantuman ajan ilman suuntaa tai tahtoa. Aika kului ”taitavien poliittisten vetojen” harrastamiseen.

Sipilälle tulee kohta vuosi täyteen pääministerinä ja lehdet ovat täynnä välitilinpäätöksiä. Helsingin Sanomat teki 21.4.2016 aika perusteellisen harjauksen, se kannattaa lukea.

Toinen mielenkiintoinen puheenvuoro tuli sekin politiikan ulkopuolelta. OP Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen oli 16.4.2016 TV-1:n Ykkösaamun vieraana. Viisasta ja pohdittua puhetta. Hänkin patisti Suomea liikkeelle ja töihin. Vanha sukupolvi pitää kynsin hampain kiinni vallastaan yrityksissä, eikä uskalla lähteä innovoimaan ja investoimaan. – Nyt pitäisi antaa tilaa nuorille ja ennakkoluulottomille ihmisille. Slush –tapahtumasta Karhinen (61-v) oli innoissaan. Erityisesti hän peräänkuulutti johtajuutta.

Vaikka Suomi onkin ilmiselvästi lähdössä taantuman pohjalta kohti parempia aikoja, se ei millään tavalla vielä helpota valtiovarainministerin hommaa. Tämän näkee Alexander Stubbin vakavoituneesta olemuksesta. Hallintarekisteri-kömmähdykset on anteeksi pyydetty ja ilmeisesti annettukin, mutta epäilyksen varjo siitä jäi elämään.  Sote-uudistus ei mene Kokoomuksen kannalta ollenkaan niin huonosti kuin jotkut antavat ymmärtää; valinnanvapautta ja kilpailua on luvassa. Sen sijaan työelämän uudistamisessa Stubbin puukottajia riittää. Ei saatu luvattua vapautta työmarkkinajärjestöjen kahleista.

Tässä vaiheessa Stubbin haastajaksi kesäkuun Lappeenrannan puoluekokoukseen on ilmoittautunut vasta espoolainen kansanedustaja, ajatuspaja Liberan hallituksen puheenjohtaja Elina Lepomäki. Samassa hallituksessa istuu muun muassa Björn Wahlroos. Lepomäki ei varmaan Stubbia selätä, mutta kun Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on tyytymättömyyttä (Ylen selvitys) jonoon asti, ei se tiedä hyvää. Ja sitä paitsi kipeämmän kohdan kaivoi esille kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo 17.4.2016 Helsingin Sanomien haastattelussa: johtajuus on johtajan tärkein ominaisuus. Ellei sitä ole, firma menee nurin. Hän ei osoittanut sormellaan suoraan Stubbia, mutta ketä muuta puheenjohtajaehdokkaaksi lähtemistä harkitseva Harkimo voisi tarkoittaa! – Johtajuus tai pikemminkin se puute on historian saatossa ollut monen puheenjohtajavaihdoksen perimmäisenä syynä.

Lopuksi vielä hyviä uutisia meille pienosakesäästäjille: Ely-keskusten mukaan aallonpohja on saavutettu ja näkymät ovat kirkastumassa. (Työ- ja elinkeinoministeriö: Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2016).  – Hienon osinkokevään jälkeen vain iloisesti ostoksille!

Lue Punaisen mukin blogia.

 

 

 

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen