Joulukadun kertomaa

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

Vaikuttasi valitettavasti siltä, että kauppojen joulumyynti meni alle odotusten. Silmämääräisten havaintojen mukaan tavanomainen jouluvipinä puuttui monesta myymälästä. Kokonaiskuvaa täydensi jo hyvän aikaa ennen joulua alkaneet laajat alennusmyynnit. Muun muassa Intersport myi tempauksellaan kaikki vaatteet ja jalkineet 40 % alennuksella jo ennen joulua. Myös Stockalla tuntui olevan erilaisia alennuksia ennen joulua lähes päivittäin. Tämä ei lupaa hyvää kauppojen tuloksille. Ei kai kukaan täyspäinen kauppias myisi tavaraa ennen joulua alennuksella, jos se menisi muutenkin kaupaksi? Lämmin sää ei ole myöskään varsinaisesti edistänyt talvivarusteiden myyntiä.

Vaisu joulumyynti on yksi osoitus kotimaan hiipuvasta yksityisestä kulutuksesta. Yksityinen kulutus vastaa noin 40 prosenttia Suomen kansantalouden kokonaiskysynnästä ja on yli kaksinkertainen julkiseen kulutukseen verrattuna. Yksityisen kulutuksen muutoksilla on siis keskeinen merkitys koko Suomen kansantaloudelle. Suomen Pankin ennusteen mukaan yksityinen kulutus supistui viime vuonna 0,5 prosenttia ja sen ennakoidaan supistuvan myös tänä vuonna.

Nyt ei siis vietetä kulutusjuhlaa, josta meitä suomalaisia on joskus syytetty. Kotimaiset pyörät pitäisi kuitenkin pitää käynnissä. Kansainvälisiin suhdanteisiin tai edes Euroopan talouteen ja viennin vetoon meidän on vaikea vaikuttaa. Jotain voidaan kuitenkin yrittää. Vaikka uutista Suomen hyytyvästä taloudesta, kustannuskilpailukyvyn menetyksestä, rapautuvasta julkisen talouden rahoituspohjasta ja kestävyysvajeesta pukkaa nyt joka tuutista, niin ei vetäydytä kuoreemme ja anneta sen masentaa.    

Talouden dynaamiset vaikutukset ovat aika yksinkertaisia. On tärkeää, että ne joilla on vielä siihen varaa ja työpaikka jatkavat kulutustaan aikaisempaan malliin ja törsäävät myös niiden puolesta, jotka joutuvat nyt säästämään. Tämä auttaa meitä kaikkia. Sen verran voidaan vetää kotiin päin, että suositaan kotimaisia matkakohteita, palveluita ja tavaroita.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!  

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts