Juorutoimittajat kunnollisiin töihin!

Yhteiskunta

Tänä suurena kansallisena tirkistelypäivänä saamme jälleen nauttia demokratiamme kauneimmasta kukasta, julkisista verotiedoista. ”Vastuullisen” median päätoimittajathan ovat sankoin joukoin todistelleet verotietojen julkisuuden olevan demokratiamme tärkeimpiä kulmakiviä. Siis ilman tietoa esim.  Maisa Torpan tuloista (24.000 euroa) sotilasvallankaappaus luuraisi ilmeisesti nurkan takana?

Menettelyssä on kuitenkin montakin mutkaa:

-Menettely on ulkomailla harvinainen.

-Kun ottaa huomioon esim. alkoholisoituneen Matti Nykäsen yksityisten asioitten julkisen rääpimisen määrän, en kehtaisi puhua ”vastuullisesta mediasta” sanaakaan.

-Eräs opiskelija/työtön/freelancer erehtyi aukomaan päätään julkisella nettisivulla ja vastapuolen pitäessä tekstejä esillä nuori mies argumentoi ”toimittajien” – siis laski itsensä ko. porukkaan – olevan yksityishenkilöitä. Kun asiaa minulta kysyttiin, totesin julkisuuteen kirjoitetun tekstin olevan julkista ainakin noin koppavilla perusteilla. Ja julkisuuden rajojen vetämiseen tarvitaan jotain muutakin kuin toimittajien oma kanta.

Maisa Torpan jutun tekemiseen on tarvittu peräti kolme kirjoittajaa, josta Alma Median osakkaana olen huolissani, siis kolmelle ihmiselle maksetaan tuosta roskasta kai jopa jonkinlaista palkkaakin? Tekijät ovat Mari Pudas, Heli Mettänen ja Ismo Puljujärvi ja minä alan puolestani selvittää kiireen kaupalla heidän tulojaan. Suomen demokratia vaarantuu myös, jos ”neljännen valtiomahdin” palkat eivät ole julkisia.

Sitten olisi vielä sellainenkin detalji kuin valtionyhtiöiden toimiminen veroparatiiseissa. Koskahan Mari Pudas, Heli Mettänen ja Ismo Puljujärvi pääsisivät sellaisen aiheen pariin?

Kuvassa toimittajan tyypillistä lähdemateriaalia

5 thoughts on “Juorutoimittajat kunnollisiin töihin!

  1. Periaatteessa on käsittämätöntä että yksityisyydensuojaa ei ole. Joku rikas haluaa vaan olla ihan tavallinen heppu; joku köyhä häpeää tulojaan jne…

  2. Ja kun minä puolestani selvitän sinun tulosi, niin kohta BKT lähtee nousuun kun selvitämme ketjussa toistemme tuloja. Miksi muut maat eivät ole keksineet tätä?

    Tästähän voisi tulla kansainvälinen palveluvientituote, ja seuraava 7mrd menestystarina!

  3. Paljon on mediassa käytetty 100000 euron rajaa. Oikeasti kuitenkin kaikki on julkista joten monien julkimoiden tuloja löytyy uutisista vaikka tulot olisivat hyvinkin pienet. Minusta kenenkään yksityishenkilön verotiedot eivät kuulu muille kuin hänelle itselleen ja viranomaisille. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen myötä Suomessa pyritään muuten hyvin tarkkaan yksityisyydensuojaan henkilötiedoissa mutta verotietoja saa julkaista aivan vapaasti vaikka omilla nettisivuilla eikä kyseessä ole yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

  4. Minua on eniten häirinnyt se, että medialla ei ole pääsyä monien Lobbarijärjestöjen, edunvalvontajärjestöjen etc.. tilitietoihin. Tämän savuverhon turvin lobbarijärjestöt ovat pystyneet rahoittamaan poliittisten puolueiden taustajärjestöjä ja yksittäisiä poliitikkoja ilman että julkisuus sitä näkisi. Aiemmin oli hyvinkin tunnettua että tietyillä edunvalvontajärjestöillä oli rahalla avitettuna omat puolueet ja poliitikot. Tätä voisi joku sanoa korruptioksi. VTV tutki asiaa edellisen pääjohtajansa, Yliviikarin, kaudella. Tutkimus keskittyi 150 poliittisen taustayhdistyksen rahoitukseen. Lopputulemana tutkimus totesi että ei tästä kyllä saa kokonaiskuvaa. Poliittisia taustayhdistyksiä on tuhansia eikä tämä tutkimus pystynyt tutkijoiden itsensäkään mielestä saavuttamaan kokonaiskuvaa.

    Kyllä minun mielestäni yleishyödyllisten yhdistysten ja lobbareiden taloudellisen toiminnan pitäisi olla siinä määrin yleishyödyllistä että sitä kehtaa julkisesti esitellä.

    Omalta osaltani sallin sen, että joku käy katsomassa minun henkilökohtaisia verotietojani. Mutta ymmärrän hyvin jos joku yksityishenkilö ei halua että kaikki näkee. Mutta jos yksityishenkilöiden verotus on julkista niin miten voi olla että yleishyödyllisten yhdistysten ja lobbareiden on salaista. Eduskunta on näissä asioissa säätänyt ihmeellisen kaksinaismoralistiset säädökset.

  5. VTV on parhaimmillaan kun pitää tutkia virkamiesten rahankäyttöä ja toimintaa. VTV on aika taitamaton, silloin kun pitäisi tutkia oman esimiehen, eduskunnan toimintaa. Yliviikarilla taisi olla vilä lisäksi henkilökohtainen syy olla nostamatta eduskunnan puolueita huonoon valoon.

Comments are closed.

Related Posts