Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?
Kannattaako hakukoneoptimointi tehdä itse?
Harkitsetko oman yrityksesi verkkosivuston tai blogin hakukoneoptimoimista itse?
Jos harkitset, olet tekemässä oikein. Hakukoneoptimointi on kannattavaa aloittaa itse, koska silloin opit alkeet ja tiedät suunnilleen, mitä sinun tulee tietää ulkoistaessasi palvelut.
Itse teen hakukoneoptimointia työkseni ja tämä artikkeli on käytännössä kirjoitettu, jotta saamme taas muutamia uusia kävijöitä sivustollemme ja myös linkin sinne.
Tarkoituksenani on kuitenkin tarjota myös jotain, mistä on oikeasti lukijalle hyötyä ja se onkin yksi todella tärkeä asia, mitä hakukoneoptimoinnissa tulee pitää mielessä. Google oppii päivä päivältä paremmaksi ja löytää hakijoille aina vain paremmin ja paremmin juuri ne artikkelit, mitkä ovat oikeasti hyödyllisiä.
Jos suunnittelet hakukoneoptimoinnin tekemistä itse ja vieläpä yksin, ei kannata odottaa kuuta taivaalta. Fakta vain on se, että jos olet tekemässä kaiken oikein ja tavoitteenasi ovat kärkisijat, edes yhdellä paljon kilpailua omaavalla hakusanalla, tulee aikasi loppumaan lähes varmasti kesken. Miksi? Lue eteenpäin niin ymmärrät varmasti.
Hakukoneoptimoinnin kattaessa noin 200 kriteeriä, jo niiden tarkkailu vie aikaa. Kuitenkin tähän on olemassa erinomaisia työkaluja, kuten MOZ Pro, Majestic, AHREFS, Googlen omat työkalut ja kirjaimellisesti satoja muita. Jo oikeiden työkalujen löytäminen tulee viemään päiviä, viikkoja tai kuukausia.
Jos nyt kuitenkin olet löytänyt, ne mielestäsi toimivimmat ja parhaat SEO-työkalut, niin niiden maksaminen maksaa sinulle jo enemmän, kuin niiden hyödyntäminen oikean hakukoneoptimointiin erikoistuneen yrityksen kautta. Voit siis joutua maksamaan jo pelkästään työkaluista useita satoja euroja kuukaudessa.
Verkkosivujen hakukoneoptimoinnissa suurin osa ajasta tulee kulumaan sisällöntuotantoon sekä linkkien rakentamiseen.
Vaikka tekisit kaiken sisältösi yksin ja saisit sillä aikaiseksi hyviäkin tuloksia, ei sinun kannata tyytyä siihen. Jokaisen artikkelin kirjoittamisen jälkeen, sinun tulisi rakentaa artikkeliin relevantteja ulkoisia linkkejä, eli linkkejä, jotka osoittavat artikkeliisi, joltain aihetta käsitelevältä sivustolta. Sinun ei tulisi myöskään unohtaa yhtään vanhaa kirjoitustasi, sillä niiden linkkien rakentamisen tulisi olla jatkuvaa.
Luonnollisen linkkiprofiilin luominen on helppoa ja voit varmasti tehdä sen oman sivustosi etusivulle, mutta jos sivustolla on nyt esimerkiksi 50 artikkelia ja 5 kategoriaa, on sinulla jo 56 sivua, joille sinun tulisi rakentaa relevantteja linkkejä, tietysti mahdollisimman luotettavilta sivustoilta. Tämä tehtävä tulee työllistämään sinua jo niin paljon, että sivuston ylläpitoon ja sisällöntuotantoon kuluva aika voi jo käydä vähiin.
Ongelmia saattaa tuottaa myös se, jos kyseessä on yrityksesi verkkosivut. Sinulla varmasti tulisi olla aikaa myös pitää asiakkaistasi huolta ja varmistaa, että kaikki tuhat muuta asiaa tulee hoidettua kunnolla. Myös sivuston kehittäminen teknisesti, on yksi erittäin paljon aikaa vievistä seikoista.
Siinä oli varmasti jo muutama asia, mitkä tulet huomaamaan piakkoin sivustosi hakukoneoptimoinnista. Työ on pitkäjänteistä ja jatkuvaa, joten pieni motivoituminen silloin tällöin hakukoneoptimointiin ei riitä, jos tavoitteet on asetettu oikein.
Toimi näin onnistuaksesi hakukoneoptimoinnissa!
Opettele ja mieti ennen kuin ryhdyt optimoimaan!
Tämä on kaiken A ja O. Jos teet hieman jotain summamutikassa, et tule saamaan mitään tuloksia aikaiseksi.
Sivujen sisäinen optimointi:
- Valitse sivustoltasi yksi sivu ja etsi sille sopiva hakusana, mutta varmista, ettei hakusanalla ole paljoa kilpailua, jotta voit nähdä tuloksia suht nopeasti.
- Tarkista, että sivusi sisällössä on kyseinen hakusana mainittu vähintäänkin yhden kerran.
- Korjaa sivun otsikko (page title), jos tarvetta. Otsikon tulee sisältää valitsemasi hakusana.
- Korjaa myös meta-kuvaus, jos se on tarpeen. Myös metakuvauksen tulisi sisältää sivun hakusana ja olla tämän lisäksi vielä houkutteleva, jotta sivustosi löytyessä hakutuloksista se on mahdollisimman kiinnostava ja hakijat klikkaavat sivullesi.
Linkkien rakentaminen:
Lähde rakentamaan linkkejä ainoastaan valitsemallesi sivulle ja niille sivuille, joista johtaa teksti linkki sivullesi.
Voit rakentaa linkkejä helposti, vieraspostausten avulla (kuten tämä postaus), kommentoimalla muiden blogikirjoituksia, käymällä keskustelua foorumeilla, linkittämällä omista henkilökohtaisista profiileistasi sivulle (näitä on yllättävän paljon, lähes jokaisesta verkkopalvelusta, mihin olet rekisteröitynyt voit saada linkin), tekemällä esittelysivuja luotettaviin ja ilmaisiin verkkopalveluihin (esim. Jimdo Scandinavian SEO company).
Tässä vaiheessa sinun tulisi myös alkaa rakentamaan edes muutamia linkkejä näille sivuille, mistä sinulla on linkki sivustollesi.
HUOM! Älä ylioptimoi ankkurisanoja, käytä ankkurisanoina pääsääntöisesti yrityksesi tai blogisi nimeä. Tarkkaa hakusanaa voit käyttää ankkurisanan vain silloin tällöin, esimerkiksi joka 10 tai 20 kerta, kun teet linkin.
Lisää tietoa: hakukoneoptimointi opas
Kirjoittaja: Antti Sundberg
Head of SEO @SEOSEON LTD
Kommentit