Tarjous- ja huutokauppakohteet asuntosijoittajan silmin

                                                                                                                                                                         
 

Välitysliikkeillä on tapana käyttää tarjouskauppaa. Tarjouskauppakohteiden ideana on saada kohteelle näkyvyyttä. Kun tarjouskauppakohteen lähtöhinta on esimerkiksi 15–20 % alle markkinahinnan, on helppo ymmärtää, että kohde saa klikkauksia.

Tarjouskaupan sääntöjen mukaan annettu tarjous on voimassa vähintään 48 tuntia, jotta muut asunnosta kiinnostuneet ehtivät mukaan tarjouskauppaan. Myyjän ei kuitenkaan ole pakko hyväksyä alhaista tarjousta, vaikka se ylittäisikin hänen asettamansa lähtöhinnan. Siispä se, että onnistut tekemään ainoan ja edullisen tarjouksen, ei vielä tarkoita kauppoja.

Muista tarjouskaupassa

Jokaiseen kohteeseen on rekisteröidyttävä erikseen. Kun mainio kohde tulee myyntiin, rekisteröidy sen seuraajaksi. Tee heti sellainen tarjous, jolla olet valmis ostamaan asunnon. Toimi nopeasti ja mielellään ennen kuin muut sijoittajat ehtivät kohteelle, seuraamaan kauppaa ja tekemään korotuksia.

Esimerkki: Tarjouskauppaan tulee myyntiin yksiö ja arvioit kohteen todelliseksi markkina-arvoksi noin 100 000 € . Tarjouskauppa lähtee 80 000 eurosta. Tarjoa heti esimerkiksi 95 000 €, jos olet tyytyväinen kauppaan tällä hinnalla. Nopeat syövät hitaat, ja odotellessa kohteelle löytää muita seuraajia, jolloin hinta nousee pikku hiljaa lähelle markkinahintaa, tai jopa sen yli.

Kuinka toimia huutokauppakohteissa

Kannattaa kurkistaa säännöllisesti myös pakkohuutokaupattavia asuntokohteita. Näihin voit tutustua muun muassa seuraavissa osoitteissa:

www.huutokaupat.com

www.oikeus.fi/ulosotto

Huutokauppasivustot toimivat seuraavalla periaatteella. Kirjaudut ja tunnistaudut sivustoille. Tämän jälkeen voit tehdä kohteista tarjouksia. Tarjousten minimikorotus on useimmiten 500 €.

Kohteen huolellisen analysoinnin jälkeen päätät, mitä olet valmis siitä maksamaan. Tee reilusti alle markkinahintainen tarjous. Tämän jälkeen voit käyttää sivustoilla olevaa tarjousrobottia, eli voit asettaa automaattikorotuksen. Automaattikorotus toimii niin, että aina kun joku korottaa tarjoustasi, korottaa automaatti säätämäsi suuruisen korotuksen ylimmän tarjouksen päälle. Korotusautomaatti korottaa tarjousta aina asettamaasi hintarajaan saakka.

Tarjousaika on useimmiten yksi kuukausi siitä hetkestä laskien, kun uusi kohde ilmestyy huutokauppaan. Kuukauden aikana potentiaaliset ostajat ehtivät löytää kohteen ja tehdä siitä halutessaan tarjouksen. Kun huutokauppa on päättymässä, kannattaa kirjautua huutokaup- pasivulle, sillä jos huutokauppa on alkanut esimerkiksi klo 13.00, on huutokaupan päättymispäivänä klo 13.00 vielä kolme minuuttia aikaa korottaa nykyistä hintaa. Huutokauppa päättyy, mikäli tarjousta ei koroteta kolmen minuutin sisällä viimeisimmästä tarjouksesta.

Huutokauppakohteissa kokonaisuuden analysoinnissa on oltava erityisen tarkkana, koska useimmissa pakkohuutokaupalla myytävissä kohteissa on paljon maksamattomia hoito- ja rahoitusvastikkeita sekä muita kuluja, jotka siirtyvät ostajalle maksettavaksi kaupanteon yhteydessä. Jollei toisin ole sovittu, vastaa uusi omistaja asunto-osakeyhtiölain mukaan edellisen omistajan ohella vastikkeista kuuden kuukauden ajalta. 

MarkoKaarto.fi

 

Related Posts