Kannattaisiko katseet kääntää jo Venäjän markkinoille!

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

Media antaa kriisikeskeisyydessään Euroopan Venäjä-suhteista varsin yksioikoisen kuvan. Mustat uutisotsikot painottuvat sotaharjoituksiin ja kenraalien lausuntoihin. Ne on tietysti hyvä uutisoida, mutta jotenkin median ”maailmankuvaan” ei sovi nyt nähdä mitä poliittisella puolella todella tapahtuu. – Putin on mediassa edelleen pahuuden synonyymi ja belsebuubi, ja sillä hyvä!

Taloussivujen alareunoista on kuitenkin löytynyt pikku-uutisia, että esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa Pietarin talousfoorumiin ja tapaa siellä Venäjän korkeinta johtoa. Myös jenkit keskustelevat venäläisten kanssa ja kehottavat muitakin tekemään niin.

Meidän ulkoministerimme Timo Soini vieraili juuri pari päivää Moskovassa, eikä kollega Sergei Lavrovin kanssa varmastikaan puhuttu yhdentekeviä. EU:n Venäjä-pakotteet tulevat kesällä jatkoharkintaan. Kyse on taloudesta, joka on tärkeä asia sekä Euroopassa että Venäjällä. – Krimin anastusta ei pidä unohtaa, mutta ei sitä mykkäkoulullakaan korjata. Sen Venäjä on osoittanut.

Poliittisella puolella tapahtuu lisäksi heinäkuun alussa pari tärkeätä asiaa: Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee presidentti Sauli Niinistön vieraaksi Kultarantaan. Visiitin aikana ehditään varmasti käydä läpi kahdenvälisten asioiden lisäksi lännen ja Venäjän suhteiden kipukohdat. Tämä tapahtuu vain muutama päivä ennen Naton Varsovan huippukokousta 8.-9.7.2016, jossa Suomi on Nato-partnerina mukana. – Aleksanteri-instituutin johtajat pitävät aikataulutusta ”taitavana ulkopolitiikkana”.

Näyttää siis siltä, että poliittisella puolella mennään liennytystä kohti, nyt kun rajat on molemmin puolin näytetty: Venäjä on muistuttanut olevansa ydinasemahdillaan sotilaallinen suurvalta ja pitävänsä alueistaan huolta. Nato ja Yhdysvallat ovat puolestaan tuoneet Itämerelle laivastoaan ja taisteluharjoituksissa opeteltiin jopa maihinnousun tekemistä Hankoniemelle, mikä ei ole venäläisillekään ihan vieras paikka.

Jos sitten katsoo talouden ja bisneksen puolelle, niin öljyn maailmanmarkkinahinnan kääntyminen nousuun on Venäjälle iso asia. Kurssit ovat Moskovassa nousseet jo 60 prosenttia ja vaikuttaa siltä, että Venäjän talouden ”vapaa pudotus” on saatu hallintaan. – Tätähän uumoilee jo virallinen Suomen Pankkikin!

Vanha suomalainen viisaus sanoo, että varhainen lintu madon löytää. Jos ei nyt ihan halua mennä Moskovan pörssiin ostoksille, niin sellaisia rahastoja uskaltaa taas katsoa, joilla on Venäjä-salkku. Ja jos ei halua mennä ihan Moskovan markkinoille, niin Helsingistä löytyy kyllä kotimaisia pörssiyhtiöitä, jotka lähtevät nousukiitoon heti kun talouspakotteet helpottavat ja vienti lähtee käyntiin.

Mutta annas kattoo! Vaikka alussa tuli moitittua mediaa yksisilmäisestä Venäjä-uutisoinnista, kannattaa niitä pikku-uutisiakin tarkkailla. Ja kun kesällä on aikaa, niin lukemistoksi kannattaa ottaa tuore Venäjä-kirja, Mihail Zygar: Putinin sisäpiiri. Nyky-Venäjän lyhyt historia. Siinä on 450 sivua tarkkaa ja mielenkiintoista kuvausta asioista, jotka ovat jääneet uutisotsikoiden taakse. Venäjä-tuntija ja meidän Moskovan ex-suurlähettiläämme Rene Nyberg sanoo kirjasta: ”Paras lukemani kokonaisesitys Putinin vallasta ja siitä Venäjästä, jota hän johtaa”.

Ja onhan meillä oma miehemme, ex-pääministeri Esko Aho, Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallituksessa. Se on näköalapaikka Venäjän talouteen, joten kannattaa hänenkin kommenttejaan kuunnella tarkalla korvalla.

Eikä Venäjä ole mikään tuore haaste. Venäjänkielentaitoinen ex-presidenttimme Mauno Koivisto kirjoitti parikin hyvää kirjaa Venäjästä. Perusteellisin teos on ”Venäjän idea” vuodelta 2001.

Hyvää kesää!

Lue Punaisen mukin blogia

2 thoughts on “Kannattaisiko katseet kääntää jo Venäjän markkinoille!

  1. soini

    Soini on hoitanut tämän homman hyvin. Tapaamisesta uutisoitiin, että lavrov ja soini viihtyivät toistensa seurassa. Tuo on iso asia. Mutkattomat puhevälit ovat liennytystä. Hiljaisuus sitävastoin on pahaenteistä.

  2. pelottelulla natoon

    Kenraalit ja sotaharjoitukset täytyy pitää otsikoissa, koska kansaa täytyy pelotella myöntyväisemmäksi Nato-jäsenyyden hakemiselle. Pitäisi muistaa, että meillä ei ole muuta pelättävää kuin pelko otse.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On