Kilpailu on alentanut osakkeiden välityspalkkioita

Kilpailu osakesijoittajista on kovaa. Aikaisemmin suomalaisille suurpankeille oli tunnusomaista että välityspalkkiot olivaat melko korkeita, varsinkin ulkomaisilla kauppapaikoilla. Prosentuaaliset palkkiot saattoivat näyttää kohtuullisilta, mutta käytännössä ratkaisivat useimmiten minimivälityspalkkiot. Muistan tuskailleeni Nordean Tallinnan pörssissä veloittaman 40€ minimipalkkion kanssa.

Suorat osakekaupat tuntuivat olevan lähinnä välttämätön paha jota piti tarjota muodon vuoksi, vaikka oikea tavoite oli myydä sijoitusrahastoja joista pankki sai jatkuvaa tulovirtaa.

Mutta mailma on muuttunut. Kilpailuun ryhtyivät Nordnet ja muut välittäjät jotka houkuttelivat aktiivisijoittajia edullisilla välityspalkkioilla. ETF-tuotteet taas söivät sijoitusrahastojen lounaan. Jotakin oli tehtävä.

Olen jatkuvasti pitänyt ”peruspankissani” Nordeassa pientä osaa salkustani, lähinnä pohjoismaisia osakkeita, joilla välityspalkkiot ovat olleet jo jonkun aikaa kohtuullisia. Käyttelytili on osakekaupan vastatilinä kätevä – rahat ovat muutaman päivän nopeammin käytettävissä.

Kun viimeksi olin siirtelemässä rahoja toisen välittäjän tilille huomasin että Nordean hintoja on tarkistettu alaspäin. Jo perustasolla minimivälityspalkkio on kaikilla kauppapaikoilla 8€ (tai 0.2%). Erityisen kiitettävä oli kuitenkin mielestäni 1% palkkiokatto pienissä kaupoissa. Aloitteleva sijoittaja vois siten aikaisempaa halvemmin hajauttaa salkkunsa useampaan osakkeessen. Eli vaikka 100€/ kauppa on vielä aivan mahdollista, jolloin palkkiota peritään 1€ eikä 8€. Taso kestää hyvin vertailun.

Toivon että tämä saa entistä useamman ”Matti Meikäläisen” löytämään suorat osakesijoitukset ja ottamaan itse vastuu säästämisestään. Suomalaiset sijoittavat varallisuudestaan aivan liian vähän osakkeisiin, myös verrattuna muiden maiden kansalaisiin. Meillä osakesijoituksia pidetään vielä hieman arvelluttavina ja vaikeina. Väliin kaivataan ulkopuolista konsulttia luomaan turvallisuuden tunnetta.

Hyvä kohtuuhintainen palvelu on tänä päivänä ainoa keino menestyä. Ainoa suurempi kivi kengässäni Nordean kanssa on että kunnon kaupankäyntialustasta velotetaan 35€/kk ellei käy kauppaa melko paljon. Ei vetele – kaupankäyntialustan pitää ola ilmainen kuten kilpailijoillakin. Onneksi ilmaiset portaalit on jo minulla käytössä muutenkin.

Olen siis positiivisesti yllättynyt (enkä saa tästä kirjoituksesta mitään sponssia Nordealta jos joku sitä epäilee)

One thought on “Kilpailu on alentanut osakkeiden välityspalkkioita

  1. Myös rahastojen kulut ovat tulossa kohtuullisemmiksi

    Myös rahastojen kulut ovat tulleet kohtuullisemmiksi.

    Nordea Suomi osakerahaston juoksevat kulut ovat 1,51% / vuosi ja merkintä ja lunastuspalkkot ovat 1% kumpikin. Tässä on jo pikkasen alennusta entiseen.

    Nordnet pankin vastaavaa rahastoa saa ilman kuluja. Tosin en ymmärrä mihin heidän liiketoiminta perustuu. Miksi kannattaa antaa tuotetta ihan ilmaiseksi. Joku käpy siellä täytyy olla. Olen epäillyt että Nordnet hyödyntää noita osakkeita ns osakelainaukseen, mutta eihän noita rahastossa olevia osakkeita saa niin käyttää. Mutta joku käpu siellä täytyy olla. 

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin