Kansalaisten erilainen verokohtelu (erilaiset veroprosentit) ovat tärkeä osa yhteiskunnan ohjauskeinoja

Yhteiskunta

Palkansaajia verotetaan enemmän kuin muita suomalaisia kuten eläkeläisiä, opiskelijoita , työttömiä,…. EVA:n verokone on selvittänyt palkansaajien tuloverovasteen (kuva), josta selviää millä verokuormalla valtiohallinto rajoittaa yksilötason kohtuutonta -työntekoa, -lisäarvon tuottamista ja -rahallisen edun tavoittelua. Ihmisten erilainen verokohtelu on tärkeä osa niitä keinoja joilla eduskunta ohjaa kansaa kohti tärkeitä arvopäämääriä.

EVA:n tuloveroasteessa ei ole otettu huomioon kokonaisuudessaan noin 24% eläkevakuutusmaksuja, 10…24% ALV maksuja eikä muita tuoteveroja eikä kirkollisveroa. EVA:n veroaste käsitellä lähinnä niitä veroja jotka kohdistuvat palkansaajan ns. bruttopalkkaan.

Muita veroja ei voi kuitenkaan suoraan summata oheisen kuvan pylväisiin. Vaikutus kokonaisveroasteeseeen on pienempi, eikä kenenkään veroaste todennäköisesti nouse yli 80% tai ainakaaan yli 90%.  Kukaan ei tosin taida tarkoin tietää paljonko verokuormaa kukin tuloluokka joutuu lisäarvon tuottaamisestaan maksamaan. Todellinen kokonaisveroaste riippuu paljon kulutustottumuksista ja siitä miten tulot muodostuvat.

Vastaa

Related Posts

Lajittelematon

Osinkojen lähdeverotuksen korjaus

Vihdoinkin EU alkaa puuttua asiaan. Onkin ollut täysin käsittämätöntä kun EU-maat eivät ole noudattaneet verosopimuksia.

https://www.porssisaatio.fi/blog/2023/09/29/ulkomaisista-osakkeista-maksettujen-osinkojen-lahdeverotukseen-ehdotetaan-muutoksia/

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com