Karhun kyydissä

Osakemarkkinoita voidaan tarkastella usealla eri aikavälillä. Suurin kuva kuvastaa osakemarkkinoiden todella pitkää aaltoliikettä, joka on kestoltaan noin 200 kuukautta eli reilut 16,6 vuotta. Nämä suuret aallot jakautuvat kahteen kastiin, nousevaan aaltoon (Secular Bull) ja laskevaan aaltoon (Secular Bear). Sekulaarisen härkämarkkinan pääasiallinen trendi on nouseva. Markkina tekee aaltoliikettä, jossa suuri liike nostaa markkinaa ja tätä seuraa aika ajoin pääasiallista trendiä vastakkainen korjausliike. Nämä korjausliikkeet ovat kestoltaan muutamasta viikosta useaan kuukauteen. Alla olevassa kuvassa Dow Jones 30 indeksin liikettä on kuvattu vuodesta 1920 lähtien.

Laskeva aalto, sekulaarinen karhu, on luonteeltaan poikittaisliikkeinen ja sille tyypillistä ovat voimakkaat hinnanmuutokset. Ajanjakso pitää sisällään voimakkaita vuosiakin kestäviä markkinoiden nousuja, joita seuraavat voimakkaat markkinoiden laskut. Laskevat trendit ovat sekulaarisen härkämarkkinan korjausliikkeitä voimakkaampia ja pitkäkestoisempia.

 

Sijoittajan menestyksen kannalta on tärkeää tunnistaa sekä sekulaarisen kierron tila että varsinkin sekulaarisen karhumarkkinan tapauksessa markkinan sykli eli trendi, jossa paraikaa ollaan.  Tämä helpottaa huomattavasti sijoitustoimintaa. Vähän samaan tapaan kuin Suomessa aamulla pukeutumista suunnitellessa helpottaa tieto vallitsevasta vuodenajasta.

 

Osakesijoittajan kannalta keskeistä on huomioida, että sekulaarisen markkinan eri vaiheisiin sopivat erilaiset sijoitusstrategiat. Sekulaarinen härkämarkkina on sijoittajan kannalta huomattavasti vaivattomampi kuin sekulaarinen karhu ja tuudittaakin useimmat helppouden horrokseen, joka kostautuu suuren aallon muuttuessa.

Usein kuultu markkinointilause osta sijoituksia kuukausittain ja pidä pitkällä aikavälillä on sekulaarisen härkämarkkinan peruja ja toimii valitettavan huonosti sekulaarisen karhun aikakautena, jossa oma aktiviteetti palkitaan.

 

Vallitseva sykli on tällä hetkellä sekulaarinen karhumarkkina, joka on alkanut 90-luvun lopusta ja jonka voidaan historian valossa odottaa kestävän 2015 loppupuolelle. Sijoittajan ainakin kannattaa olla avoin tälle mahdollisuudelle. Sekulaarinen karhumarkkina ei kokonaisuudessaan ole välttämättä laskeva, vaan voi olla myös lievästi ylöspäin suuntautunut, jolloin suurten aaltoliikkeiden pohjat voivat muodostua edellistä pohjaa korkeammallekin tasolle. Näin ollen emme voi tehdä nyt johtopäätöstä sen suhteen, että nyt alkanut liike alaspäin välttämättä yltäisi edellisen suuren laskun tasolle. Näistä asioista saamme lisätietoa tarkkailemalla viikko ja päiväkuvaajien muodostelmia tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

 

Matias

www.ViikkoRaha.info

 

4 thoughts on “Karhun kyydissä

  1. Kiitos artikkeleistasi

    Näitä on mielenkiintoista lukea. Totisesti elämme muutenkin mielenkiintoisia sijoitusaikoja.

     

    t T

    1. Sorrummeko aina vain katsomaan puita?

       

      Kiitos hienoista kuvista. Näkymät rauhoittivat – me sijoittajat, ”guruja” myöten (guru = henkilö, joka esittää hienoin sanakääntein arvauksiaan pörssin tulevaisuudesta), sorrumme jatkuvasti katsomaan puita näkemättä metsää.  Kim Lindström varoitteli 12.7.2011 osakkeista luopumisesta artikkelissaan, jonka hän oli otsikoinut ”poissaolo markkinoilta voi kostautua”. Yltiöpositiivisuus ja vankkumaton usko varmoihin n.8%:n vuosituloihin osakkeista estää ajatuksen, että markkinoilla jääräpäisesti pysyminen voisi kostautua. Vajaassa viidessä vuodessa on Lindströmin mallisalkku Nordnetissa valunut -51,% tappiolle. Suuren kuvan, metsän näkeminen osoittaa kyllä, ettei yhden puun juurella kannata vihreän lehvästön versomista montaa vuotta odotella.

      Kun pörssikurssit lähtivät toipumaan taantumasta vuoden 2009 alkukeväästä alkoi sijoittajien keskuudessa elää sitkeästi näkemys, että elämme koko ajan nousuvaihetta, jossa on vain välillä dippauksia. Olen tullut käsitykseen, että aika lailla vaakatasoa mennään vielä monta vuotta. Vaarallista on monien ajattelu, että jos kurssit vähänkin pomppaavat, niin tästä se nousuralli nyt alkoi. Siinä tuijotellaan yhtä pörssipuuta, jospa se tänään näyttäisi vihreää.  Laajasti torjuttiin vielä vuodenvaihteessa mahdollisuus kaksoisdipistä eli WW-käyrästä. Miksi tätä metsässä olevaa ja kauempaa katsottuna näkyvää käppyrää kukaan ei  nähnyt. Ylivelkaantumisen riskit olivat jo silloin kaikkien tiedossa. Kuviesi jälkeen mieleeni kyllä tuli, että ”markkinoilla jääräpäisesti oleminen voi kostautua”.

      Mikä olisi oikea sijoitussuunnitelma näihin aikoihin?  Itse ajattelen, että markkinoilla tapahtuu voimakasta nousua, kunhan pieniäkin merkkejä nousemisesta tämänhetkisestä suohon vajoamisesta saadaan. Mutta, kuten metsä osoittaa, nousu lienee vain väliaikainen ja karhumarkkinoille pudotaan hyvinkin pian takaisin.  Karhumarkkinoillakaan ei kannata olla hyödyntämättä noita ajoittaisia nousupyrähdyksiä. Holderin ajat lienevät menneiden vuosikymmenten taktiikkaa – kauppa se on, joka kannattaa ja ostoksille lähdettäneen joko vuodenvaihteessa tai sitten ensi keväänä. Eikä osakkeiden päälle jäädä jääräpäisesti vain makailemaan.

      1. Käytäntö ilman teoriaa on kuin sosialismi

         

        ilman Neuvostoliittoa. Siellä kysymys esitettiin muodossa: "Niin, vaikka se toimii käytännössä mutta toimiiko se myös teoriassa."

        Eli joku syy pitäisi olla tuohon osakkeiden sykliseen käyttäytymiseen , muukin kuin että kurssikäyrien alle voi vedellä viivoja ja yläpuolelle asetella karhuja ja härkinä.

        Lähinnä tulee mieleen Kondratjevin pitkät syklit mutta siinä aallon kokonaispituus on 45-60 vuotta. Toki sieltä löytyy lyhyempiäkin jaksoja

        http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave

      2. Käppyrät

        Lienee kaiketi niin, ettei kukaan todellisuudessa voi tietää, mutta voimme kaikki esittää valistuneita arvauksia. Tulevaisuutta ei voi tietää, ja tästä syystä kaikki ennustaminen on pelkkää arvausta, riippumatta siitä miltä pohjalta ennusteet on tehty. Itse olen ajatellut tämän liittyvän jollain tapaa Kondratieffin sykleihin. Osaltaan kuvaajat edustavat minulle käyttäytymispsykologista näkökulmaa markkinoihin, johon pyrin mahdollisuuksieni mukaan liittämään taustavaikuttajaksi talouden suuret trendit. Mielikuvitusmaailmassani nämä fundamentit ja markkinaliikkeet ovat sidottu toisiinsa löysällä kuminauhalla, jonka takia osakkeet saattavat kulkea uskomattomalta tuntuvia polkuja kunnes "herätään" todellisuuteen ja fundamentit iskevät markkinaan. Tämä on tällaista tarun ja todellisuuden tanssia, jossa pyrin sijoittajana luovimaan parhaan taitoni mukaan tarkkaillen tapahtumia, mutten välttämättä yritä selittää niitä. 

        Minulle parhaiten on toiminut lähestymistapa, jossa pyrin olemaan mahdollisimman avoin kaikille ajatuksille ja ideoille, ensin utelias ja vasta sitten kriittinen. Tämä on johtanut siihen, etten yritäkään väittää itselleni enää varmasti tietäväni tai ymmärtäväni syvällisesti asioita. Pyrin tunnistamaan minulle tuttuja käytösmalleja sekä tapahtumia ja pyrin hyödyntämään niitä parhaan taitoni mukaan.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On