Kehittyvään maahan sijoitetaan kun verenvuodatus lakkaa

Rahastosijoittajan on mahdollista valita sijoituskohteensa maantieteellisen alueen perusteella. Maantieteellinen sijoittaminen on kansainvälistä politiikkaa ja maailmantaloutta seuraavalle luonnollinen ja tuottava sijoitustyyli.

Raaka-aineiden tuottajat menestyvät hyvin

USA:n indeksiin sijoittaneet ovat tehneet tällä vuosikymmenellä hyviä voittoja kun taas esimerkiksi Kiinaan ja Venäjälle sijoittaneet ovat nähneet sijoituksensa kuihtuvan. Tilanne on tänä vuonna kääntynyt kutakuinkin päinvastaiseksi. Venäjä, Brasilia ja monet muut raaka-aineen tuottajat menestyvät hyvin. Raaka-aineiden tuottajat ovat olleet tämän vuoden tähtiä.

USA:n vetovoima hiipuu

USA:n vetovoima on hiipumassa. Trump:n valinta sai sijoittajat hetkelliseen euforiaan ja USA osakkeet nousuun. Mutta asiat voivat keskipitkällä aikavälillä kehittyä hyvinkin eri tavalla. Vahvistunut dollari painaa USA:n vientiteollisuutta ja talous on myös asuntorakentamisen osalta saavuttanut suhdannehuipun, osakkeiden arvot ovat muuta maailmaa korkeammalla ja lisäksi korotkin ovat jo lähteneet nousuun. Kaikki fundamentaaliset tekijät tuntuvat puhuvan pörissikurssien stagnaation puolesta. Muu maailma näyttäytyy sijoittajan kannalta lähes joka suhteessa kiinnostavammalta. 

Suomen osakemarkkinat seurailevat Saksan peesissä

Suomen osakemarkkinat seurailevat Saksaa ja muuta pohjois-Eurooppaa. Ei ole oikeastaan väliä ostaako Saksalaisia vaiko Suomalaisia osakkeita, molemmat menestyvät suurin piirtein samalla tavalla. Suomen poliittistaloudelliset riskit ja mahdollisuudet liittyvät ennen kaikkea oman taloutemme hoitoon. Euroalueeseen liittyvät riskit ovat nekin merkittäviä, mutta kuitenkin pienempiä.

Kansainvälinen sijoittaja ei ole tietoinen Suomen sisäisistä asioista ja niputtaa meidät samaan koriin Saksan ja pohjois-Euroopan kanssa. Kurssimme seuraavatkin Saksaa riippumatta siitä miten meidän kansantalouttamme hoidetaan. Oman kansantalouden hoito näkyy pörssikursseissa ja sijoittajan kukkarossa vasta viiveellä.

Poliittinen riski on merkittävä tekijä

Maantieteellisessä sijoittamisessa ei voi koskaan väheksyä poliittisen riskin merkitystä. Turkkiin sijoittaneet ovat nähneet omaisuutensa sulavan. Samoin kävi Venäjälle, Thaimaahan tai Kreikkaan tämän vuosikymmenen alussa sijoittaneille. Poliittinnen riski voi toteutuessaan syödä kolmanneksen tai puolet pääomasta.

Mutta poliittisessa riskissä on toinen puoli. Osakkeet nousevat merkittävästi heti kun poliittinen riski hälvenee. Maantieteellisille alueille kannattaa sijoittaa aina silloin kun veri alkaa pääkaupungin kaduilla jähmettyä ja rotat saavat vallan. Silloin on aika sijoittajan saapua paikalle.  

Lisää tietoa: Piksun Maaindeksisivut

   

 

 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin