Markkinakatsaus: nousu aikataulussa

Markkinoilla ei ole tapahtunut mitään kummempaa, vaan nousu on jatkunut kuten pari viikkoa sitten ennustin. Tahti on ollut epätasaista, koska korjausliikkeitä ja hermoilua mahtuu aina kaikkiin trendeihin, vaikka keskipitkät trendit ovat yleensä suhteellisen vakaita ja vähäeleisiä etenkin nousuissa. Aiemman arvioni mukaan SP500 puhkaisee osapuilleen kuukauden sisään 2300 pistettä tai ainakin kurkistaa sinne. Pysyn arviossani.

Sen jälkeen täytyy varautua uuteen keskipitkään notkahdukseen, joskin on turha mennä sinänsä asioiden edelle. Kaikki aikanaan. Trendejä on silti hyvä syynäillä etukäteen, koska se vähentää housut kintussa yllätetyksi päätymisen riskiä vähänkään aktiivista kauppaa käyviltä ja pidemmän aikavälin ostopaikkoja kyttääviltä.

Italian kansanäänestyksen kuvittelin selkeine numeroineen kyykyttävän markkinoita hiukan enemmän, mutta kuten vaalien alla totesin, hermot oli syytä pitää ja paniikkinappula kiertää. Tapaus oli sinänsä hyvä osoitus siitä, että trendit marssivat kyllä suuntaansa ällistyttävän tarmokkaasti ulkoisista tekijöistä riippumatta, jos ne eivät ole todella dramaattisia. Kun pörssien suunta oli ylös – taatusti yhtiöiden tuloskehityksen myötä -, sinänsä ilkeä vaalitulos ohitettiin saman tien.

Jos keskipitkä trendi olisi ollut laskeva samassa tilanteessa, pörssit olisivat kiskaisseet rajusti alas. Tätä en tietenkään pysty todistamaan, koska historia on aina ainutkertainen ja ohikiitävä, mutta vuosien kokemuksen ja intensiivisen markkinoiden seuraamisen perusteella uskallan näin väittää aika syvällä rintabassolla.

Tästä syystä luotan niin vakaasti kokemuksen ja teknisen analyysin yhdistelmään. Jos odotukseni on trendin suunnasta se tai tämä – kuten tässä kohtaa nousun jatkuminen – en hevin anna sen sotkeutua ulkoisiin tekijöihin. Kansanäänestyksessä ja hallituksen kaatumisessa oli ja on yhä riskinsä euron tulevaisuuden kannalta, mutta ne murheet eivät aktualisoituneet pörssien suunnatessa ylös. Toki ne murheet vielä kaivetaan esiin – jonkin ajan päästä, kun trendi on kypsä taittumaan. Sitten taas markkinat loikkivat seinille milloin mistäkin uutisenpoikasista ja huhuista.

Teknisesti kiinnostavin on tilanne Eurostoxx 600:ssa. Se on paukuttanut vuoden kuluessa useamman kerran 350 pisteen rajaa, josta on muodostunut vahva vastustaso. Kun tuollaisista tiukoista rajoista markkina pääsee yli, se tekee sen tavallisesti aika ryminällä. Siltä tällä hetkellä vahvasti vaikuttaa – ja sitä odotan siis jo alkuperäisen ennusteeni mukaan.

Vaikka keskipitkästä trendistä onkin odotukseni mukaan jo paras pala takana, loppupäässä nähdään usein kunnon kiskaisu ennen kuin markkinasta tulee yliostettu tai ylimyyty, tässä tapauksessa ensin mainittu. Siinä vaiheessa alkaa viisaan rahan voittojen kotiutus – ja laskutrendin päättyessä taas salkkujen lataus – jolloin trendi kääntyy.

Kokemuspohjainen looginen päätepysäkki Eurostoxxille olisi 370 pisteen nurkilla. En kuitenkaan suosittele ostoksille nyt, ellei ole valmis todella nopeaan peliin ja omaa kokemusta siitä. Kurssivoitot sulavat äkkiä trendin kääntyessä, ja tuo 370 pistettä saattaa olla arviona yläkantissa, joskin aika paljon siihen tässä kohtaa uskon.

Mutta oikea paikka ostoille on aina trendin pohja. Kyllä niitä kannattaa kytätä, vaikka siihen kuukausia palaakin. Sijoittaminen on vähän spekulatiivisenakin muotona kestävyyslaji, jossa suurin osa ajasta on kyttäilyä, ja harvat hyvät iskun paikat täytyy hyödyntää tehokkaasti ja pelotta. Ja sulkea korvansa markkinamentaliteetilta ja mediapärinältä – pois lukien tietysti nämä minun markkina-analyysini.

http://www.marketwatch.com/investing/index/sxxp/charts?symb=XX%3ASXXP&countrycode=XX&time=9&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=12%2F9%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013

Related Posts