Kehittyviin maihin sijoittavan kannattaa seurata politiikkaa

Maaindekseihin hajauttaminen ja sijoittaminen vaatii aivan omanlaistaan tietotaitoa. Maailmanpolitiikan tarkka seuraaminen on kehittyvien maiden osalta oleellisen tärkeää, tärkeämpää kuin taloudellisen menestyksen ymmärtäminen. 

Oheisessa kuvassa oikealla on piksun maaindeksisivulla parhaiksi noteerattujen maiden kurssikehitystä verrattu Suomen kehitykseen (kaikki indeksit ovat dollareissa). Silminpistäviä asioita ovat Venäjän erinomainen menestys ja Turkin surkeus. Molemmat trendit liittyvät politiikkaan.

Venäjä on, kiitos ruplan devalvoitumisen, selvitynyt öljyn hintakuopasta ja pakotteista ja maa tuntuu pääsevän takaisin kasvu-uralle. Venäjään luotetaan taas uudelleen portfoliosijoittajien keskuudessa ja kurssikehitys on ollut sen mukaista. Hyvä kurssikehitys ei tarkoita että Venäjälle virtaisi suoria teollisia investointeja. Niin paljoa ei Venäjään sentään luoteta. Mutta venäläiset osakkeet kelpaavat kuitenkin sijoittajien salkkuihin. 

Turkin dramatiikka selittyy heikon taloudellisen kehityksen ohella oikeusvaltion horjumisella ja väkivallan kierteellä. Sijoittajat karttavat väkivaltaa ja yhteiskunnan systematiikan rapautumista. Vallankumousyritykset, terrorismi ja summittaiset ihmisten vangitsemiset nostavat epäluottamusta.

Lisää tietoa on piksun maaindeksisivulla.

Maaindeksejä seuraavia ETF rahastoja löytää parhaiten piksun ETF sivulta.

 

 

 

 

One thought on “Kehittyviin maihin sijoittavan kannattaa seurata politiikkaa

  1. Valuutat

    Suuri osa dollareissa noteeratuista indeksimuutoksista johtuu valuuttakurssien muutoksista. Rupla on vahvistunut, kun taas Turkin Lira on surkeista surkein.

Comments are closed.

Related Posts