Kesäisiä markkinamietteitä S&P 500 ja GDX

Kuumana päivänä meikäläiseen tuntuu tulevan kunnolla virtaa vasta illalla kylmän suihkun jälkeen. Viimeiset kuukaudet ovat menneet enimmäkseen  USA:n asuntojen merkeissä eikä aikaa ole lohjennut viisastella markkinoista totuttuun tapaan. Sellaista hellettä tai bisneskiirettä ei kuitenkaan tunnu olevan, ettenkö kuitenkin yrittäisi teenlehdistä osakemarkkinoiden tulevaisuudennäkymiä tiirailla.

Tänään on siinä mielessä mielenkiintoinen päivä, että USA:n osakemarkkinoiden depressiota kuvaava indikaattorini (Bulls Eye) on vaihtunut punaiselle, joka kertoo meille kahdenlaista viestiä. Ensinnäkin ostosignaali on virittynyt, muttei vielä lauennut. Kun väri vaihtuu punaisesta keltaiseksi, on hyvät todennäköisyydet sille, että liikkeen keskipitkän aikavälin pohja on saavutettu. Toinen punaisen viestimä seikka on laskuliikkeen siirtyminen uuteen vaiheeseen. Kyse on laajamittaisesta purjoamisesta, jossa myyntilaita on vahva ja laskeva momentti on suuri.  indikaattori ei useinkaan pysy punaisella pitkiä aikoja. Nousevan trendi pullbackissä kesto on useimmiten vain muutamia päiviä. Syvemmässä korjauksessa punaisen voittokulku voi olla huomattavasti pidempi ja näiden aikaan on tyypillistä, että pohjaa ei saavuteta vielä ensimmäisellä punaiselta keltaiselle siirtymisellä vaan pohjia vielä testataan washout-tyyppisesti.

Tässä vaiheessa mistään ei voi päätellä, kummasta tapauksesta on kyse. Nouseva trendi on kuitenkin yhtä lailla ikääntynyt kuin isomummoni. Vielä on jaksanut porskuttaa, mutta varmuudella vuodet ovat vähissä.  S&P 500 indeksin osakkeiden terveydentilaa kuvaava 20 päivän NH-NL indeksi ei ole painunut vielä lähellekään sille tasolle, jossa öksypiste tyypillisesti sijaitsee. Pidän kuitenkin silmällä sellaistakin mahdollisuutta, jossa häränsilmäindikaattorini vaihtuu aivan lähipäivinä pois punaiselta ja 20 päivän NH-NL ponnistaa -25 tason yläpuolelle. Tämä olisi ainakin lyhyen aikavälin ostosignaali, jonka tullessa olen valmis pistämään pienet panokset pöytään. Mikäli lasku jatkuu vielä useamman päivän ja myös 65 päivän NH-NL painuu pitkälle pakkasen puolelle, on todennäköistä, että pohjat eivät ole syntyneet ensimmäisen ostosignaalin ilmaantuessa. Tästä syystä suojauksen on syytä olla viritetty siten, ettei padasta pala hihat vaikka olisimmekin ennenaikaisesti käsi ojossa.

Kultakaivos ETF on piirtänyt pari viikkoa sitten jo mehukkaan positiivisen divergenssin, joka on nostanut GDX:n lyhyen aikavälin vastustason alapuolelle. Tällä on hyvät mahdollisuudet saada mukavasti tuulta purjeisiin, mikäli kiinnostus kultaan kasvaa. Yksi pelimahdollisuus voisi olla ostaa pitkiä osto-optioita GDX:ään, jolloin sitoutunut pääoma pysyy suhteellisen pienenä, mutta pelissä olisi mielenkiinnon mukana pitämiseksi tarvittavaa vipua.

Joku voisi kyllä todeta, että tällä kertaa näistä teenpuruista ei suuria herunut, mutta onhan meillä kuitenkin yksi virittynyt vieteri, yksi spekulatiivinen kannanottoidea sekä Suomen kesä kauneimmillaan. Huonomminkin voisi olla.

Matias

www.matiassavolainen.com

 

 

Related Posts