Tarjoaako joku arvopaperikauppaa kiinteällä maksulla?

Sattuuko joku tietämään, onko millään arvopaperivälittäjällä mahdollisuutta kiinteään hintaan, jonka puitteissa voisi käydä kauppaa joko rajattomasti tai määrättyyn rajaan (siis kohtuullisen paljon)? Eli samaan tapaan kuin puhelinoperaattorit tarjoavat kiinteää hintaa tietylle maksimimäärälle puheaikaa ja tekstiviestejä. Tällaisella palvelulle olisi taatusti kysyntää aktiivisten treiderien keskuudessa.

Maksan itse – senkin neuvottelun tuloksena – Dax-indeksiosakkeen jokaisesta kaupasta 0,1% komission. Se ei kuulosta kohtuuttomalta, eikä se sitä olekaan harvakseen kauppaa käyvälle, mutta aktiivitreiderille kulurakenne tulee äkkiä mahdottomaksi, koska valtaosin markkinoiden liikkeet ovat päivän sisällä prosentin tasoa ja allekin sen, ja viikkotasollakin vain muutamia prosentteja muina kuin hyvin volatiileina aikoina. Kun speriditkin vievät omansa – po tapauksessa n 0,05% – niin vähän osaavakin treideri on pulassa kulurakenteen kanssa. Ja kun komissio määrätään tiettynä prosenttiosuutena, ei tukkualennusta saa, vaikka kävisi kauppaa suhteellisen suurilla kertasummilla.

Niin, miksi ei? Minusta on outoa ja kohtuutonta, ettei suhteellinen hinta putoa kaupan koon kasvaessa. Tällainen etuus käyttämälläni Nordnetillakin joskus vielä oli, muttei enää (ainakaan viimeksi kun asiaa kysyin). Tietotekniikan kannaltahan pitäisi olla sama rasite, tekeekö kaupan 2000  vai 20 000 eurolla. Kaupankäyntimäärät varmasti rassaavat ohjelmien ja kaapelien kapasiteettia, mutta jos puhelinoperaattorit voivat tarjota kiinteitä paketteja, luulisi onnistuvan muiltakin vastaavilta toimijoilta.

Kaipaisin siis kiinteää kuukausimaksua, joka antaisi oikeuden ellei rajattomaan niin ainakin riittävän useaan ja suhteelliselta hinnaltaan kohtuullisen kauppaan. Jos ostaa ja myy kerrankin päivässä, kauppoja tulee nelisenkymmentä kuukaudessa. Jos maksat joka kerran 0,1 % kaupasta ja se on kooltaan 25 000 euroa, kuukausittainen komissiokulu on jo tonnin, päälle spredit, jotka tekevät melkein puolet tuosta summasta. Lopputulos tietysti on, ettei tuollaisilla kustannuksilla kauppaa kauaa käy. Eikö kukaan ole älynnyt tarjota järkevän hintaisia pakettiratkaisuja?

 

8 thoughts on “Tarjoaako joku arvopaperikauppaa kiinteällä maksulla?

 1. Indeksiosake

  En tiedä mitä tarkoitat indeksiosakkeella, mutta Interactive Brokersilla hinta on per futuurisopimus 2-4 euroa. DAXin tapauksessa kun yksi sopimus on 25 euroa/piste niin komissio on noin 0,001%. Jos treidaat todella paljon eli yli 1000 sopimusta kuukaudessa pääset 0,90 euron kustannuksella (0,00045%):

  http://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=commission&p=futures2#europe
  http://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=commission&p=futures3

   

  1. Indeksiosake on ETF

   Indeksiosake, jolla käyn kauppaa, on synteettinen Dax-ETF eli liikkuu Daxin mukana. Se on Deutsche Bankin johdannaispohjainen paperi, eli pankki takaa sen noudattavan kurssikehitystä. On toiminut kyllä hyvin, eikä ole maturiteettikysymyksiä jne. Sen takia käytän sitä enkä johdannaisia. Kerron jossain vaiheessa tarkemmin paprusta omassa jutussaan.

   Futuurikauppaa en ole kokeillut, koska en tunne instrumentteja, tiedän vain niissä olevan omat konstinsa, joita en jaksaisi opetella. Halvat kulut kyllä kiinnostavat.

   Heikki 

   1. ps

    Nuo linkkaamasi hinnat ovat kyllä todella edullisia, kiitos vinkistä, mutta kuten sanoin en tunne futukaupan erityispiirteitä, niissä on kai omat kiemuransa ja erilainen riskitaso? 

    Heikki 

   2. Futuuri

    Tuo ETF luultavasti on tehty joko optioilla tai futuureilla. Luultavasti futuureilla jos se ei omista suoraan osakkeita.

    Futuurit ovat siitä mukavia, että ne ovat todella yksinkertaisia. Osakeindeksipuolella ne seuraavat hyvin tarkkaan indeksiä, koska muuten syntyisi riskitön arbitraasi. Ero mikä on indeksiin johtuu aika-arvosta. Spredi on DAX-futussa noin 0,5 pistettä. Eurostoxx 50 futussa on pienempi arvo ja siinä on vaihto suurempaa. Vaihto oli esim. eilen kesäkuun toimituksella yli 800 000 kpl. Kun DAX futulla vaihto oli "vain" 100000 kpl (huomaa että yhden sopimuksen nominaaliarvo on 200 000 euroa ja EuroStoxx futussa 27 000 euroa). 

    Laitoin tähän pienen pätkän liikeenteestä noista kahdesta futusta. Noilla on paljon turvallisempaa treidata kuin ETF:ffällä! Sieltä ei lähde takaaja kahville ja spredi on pieni. Tuosta näet, että sekunnissa jo tapahtuu paljon! Ota koetili joltakin ja testaa miten homma onnistuu. Kaikki välittäjät antavat testitilin.

   3. nominaaliarvo

    Täytynee kokeilla testitiliä. Tosin olen lukenut, että futuureilla – vai oliko optioilla – on valtava vipuvarsi, tuo sopimusten nominaaliarvokin on noin korkea?  Heikki

   4. Futuurin vipu

    Vipua voit säädellä itse. Voi tehdä täysin vivuttoman indeksisalkun ostamalla futuurin ja laittamalla vastaavan summan rahaa riskittömiin korkolainoihin. Näin korkosalkku menee täysin samaa tahtiin kuin aika-arvo. Daxissa tosiaan yksi sopimus on 25 euroa/indeksipiste ja Eurostoxx fuuturissa paljon pienempi ja Ruotsin indeksissä vieläkin pienempi. Futuuri menee täsmälleen sen mukaan kuin indeksi. Futuureja on vaikka mihin indeksihin. Pääindekseissä on paras vaihto: 
    http://www.bloomberg.com/markets/stocks/futures/

    Päinvastoin kuin osakkeilla futuurit ovat aina olemassa vain rajallisen ajan. Sen jälkeen tulee toimitus jonka johdosta futuuri seuraa aina kohde-etuutta (arbitraasivapaus).

   5. Puhuit myös optioista

    Optiot ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ne ovat huomattavasti mutkikkaampia kuin futuurit. Optioilla saa tehtyäs strategioita ja voit myös asettaa niitä.
    Optiolla on useasti kohde-etuutena futuuri. Kirjoitin muutaman jutun optioista joku aika sitten tänne:
    http://www.piksu.net/artikkeli/osa-1-optioden-harjoittelua-tunnuslukuja

    Optioilla voit tehdä synteettisiä osakkeita, pääomaturvattuja tuoteita, tuottoleikkureita jne….

    Kannattanee lähteä futuureilla liikkeelle jotta peli pysyy yksinkertaisena. 

   6. kiitos

    Täytyy ottaa futuurit mietintään. Optiot eivät tässä kohtaa ainakaan kiinnosta, vaatisi pitkän opiskelun.  Heikki

Comments are closed.

Related Posts