Keskisuuret kasvuyritykset ovat antaneet pitkällä aikavälillä parhaan tuoton

Jotkin sijoittajat arvostavat yritysten tasevarallisuutta (arvo-osakkeet), jotkin hyvää osinkoa (oskinko-osakkeet) ja jotkin taas pieniä ja keskisuuria kasvuyriytyksiä (kasvuyrityshakuinen sijoittaminen).

Näille sijoitustyyleille on olemassa USA:ssa indeksi- ETF rahastoja, joiden menestyksestä saa osviittaa siitä, miten tällä tavalla valitut osakkeet menestyvät pitkällä aikavälillä. Ohessa on kolmen USA:n markkinoita edustavan rahaston vajaan kymmenen vuoden kehitys.

Eri sijoitustyyleijä noudattavien ETF rahastojen kehitys USA:ssa. (Lähde: Google finance)

Ylivoimaisesti parasta tuottoa on saanut pieniin ja keskisuuriin kasvuyrityksiin sijoittamalla (iShares Russell 2000 Growth (IWO) rahasto). Meno on ollut kuoppaista. Pienetkin pörssi -laskut ja -nousut ovat näkyneet rahaston arvon suurina vaihteluina.  Kyse on riskiä sisältävä strategia. Mutta lopputulos on hyvä.

Ilmiö on tuttu meille täältä Suomesta. Pienet ja keskisuuret kasvuyritykset menestyvät yleensä paremmin ja antavat pitkällä aikavälillä parempaa tuottoa, ja kasvattavat työvoimaansa enemmän kuin etabloituneet niinsanotut "blue chip" osakkeet. Syytä ilmiölle voi vain arvailla. Tässä muutama mahdollinen syytekijä:

 • Liikevaihtoaan kasvattavat PK- yritykset ovat monasti kirlpailukykyisiä ja saavat jatkossakin uusia asiakkaita tuotteelleen (inertiasyy)
 • PK- yrityksillä on monasti kasvollinen omistaja, joka huolehtii siitä, että hänen omaisuuttaan hoidetaan hyvin
 • PK- yritykset fokusoivat toimintansa monasti paremmin ja terävämmin tiettyyn asiakaskuntaan kuin suuret. 

 

2 thoughts on “Keskisuuret kasvuyritykset ovat antaneet pitkällä aikavälillä parhaan tuoton

 1. Vanha viisaus?
  Eikö jo vanha viisaus kerro että pörssitouhuja aikana kasvuyrityksiä päihittävät arvo-osakkeet ja laskun aikana arvo-osakkeet ovat parempia?

  1. Aion jatkossa seurata liikevaihdon kasvua entistä tarkemmin

   Yllätyin kuitenkin siitä, että kasvuosakkeet pärjäsivät noin paljon paremmin kuin arvo- tai osinko- paperit. Olin odottanut toisenlaista tulosta.

   Vuoden 2007…2009 pudotuksessa osinko- ja arvo- osakkeet tosiaan tarjosivat paremman turvan. Mutta etu kasuvusakkeisiin oli tässä vertailussa yllättävän pieni.

   Nousukaudella kasvuosakkeet olivat hämmästyttävän vahvoja.

   Aion jatkossa seurata liikevaihdon kasvua entistä tarkemmin ja tulen pitämään liikevaihdon kasvua entistä tärkeämpänä tunnuslukuna.

Comments are closed.

Related Posts