Kiinalaisten alakulo painaa maailman osakemarkkinoita

Kiinan osakemarkkinat lähtivät laskuun jo vuoden vaihteessa ja paheneva syöksy on kesällä vetänyt mukanaan myös muut. Mikä Kiinalaisia painaa ???

Kiinan osakemarkkinat verrattuna USA:n ja Saksan osakkeisiin (Lähde: Yahoo)

Kiinan talousluvut ja kuluttajien tilanne näyttävät Kiinan tilastokeskuksen mukaan hyviltä:

  • talous kasvaa 7,7% vuodessa ja teollisuustuotanto noin 9% vuodessa (joskin talouskasvu linenee ollut vaimeaa Q2/2013)
  • inflaatio on saatu taltutetuksi 2,1 % tasolle
  • työttömyys on vaatimatonta; Kiinan tilastokeskuksen mukaan vain noin 4%
  • Kiina vaurastuu ja levittää taloudellista vaikutusvaltaansa ulkomaille (vaihtotase on 47 Mrd USD positiivinen; tämä on summa, jolla Kiinalaiset ostavat osuuksia/lainakiinnityksiä ulkomaisiin yrityksiin ja valtioihin)
  • valtion velka on 23% BKT:stä ja valtiontalous on tasapainossa ja hyvin hoidettu
  • Kiinan valuutta, Yuan, on viimeisen vuoden aikana ollut stabiili ja vaihtotaseesta päätelleen suurin piirtein oikealla tasolla suhteessa muuhun maailmaan
  • kuluttajien ostovoimapariteetilla mitattu elintaso on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut ja jatkaa edelleen paranemistaan
  • kuluttajien ja teollisuuden luottamus oli vielä Q1/2013 hyvällä tasolla (viimeisin tilastokeskuksen julkistus)

Kiinan ostovoimapariteetilla korjattu BKT asukasta kohden (Lähde: Kiinan tilastokeskus; Trading economics)

Mikä siis Kiinalaisia oikein huolestuttaa?

Kiinan markkinoiden alakuloon on esitetty seuraavia syitä:

  • maailmantalouden ja maailmankaupan heikko kasvu
  • Kiinan väestön vanheneminen
  • korkea, 4%, reaalikorko (reaalikorko saadaan kun korkotasosta vähennetään inflaatio)
  • kustannustaso, joka ajaa tuotannollisia yrityksiä halpatuotantomaihin
  • asuntojen hinnat

Mikään selitys ei kestä tarkempaa tarkastelua.

  • Maailmantalouden kasvu on heikkoa, mutta ei se selitä miksi juuri Kiinalaiset ovat pessimistisiä.
  • Kiinan väestön vanheneminen kehittyy ongelmaksi 20 vuoden kuluessa, mutta sama ongelma on monessa muussakin maassa, eikä tuo ongelma kaadu päälle aivan yhdessä kvartaalissa.
  • 4% reaalikorko on varsin vaatimaton, kun sitä vertaa talouden 7% kasvuvauhtiin.
  • Eikä vallitseva kustannustaso ole tehnyt Kiinasta kilpalukyvytöntä, päinvastoin. Kiinan vaihtotase on positiivinen ja vienti vetää.
  • Eivätkä asuntojen hintojen 2..6% kasvuvauhti ole pysynyt edes elintason kasvun perässä.

Hyviltä selityksiltä tuntuu puuttuvan kunnon pohja. Ei ihme, etteivät edes yleensä niin kaikkitietävät taloustoimittajat kehu ymmärtävänsä, miksi Kiinan osakemarkkinat sakkaavat.  On totta, että Kiinan talouskasvu voi Q2..Q3/2013 aikana merkittävästi pienentyä, mutta silti ollaan vielä kaukana kehittyvien maiden kurjista luvuista. Miksi siis juuri Kiinan osakkeet ovat edullisia ja sakkaavat? Tätä on vaikea ymmärtää.

Kiinan teollisuuden luottamus (Lähde: Kiinan tilastokeskus, Trading economics)

Kiinan kuluttajien luottamus (Lähde: Kiinan tilastokeskus, Trading economics)

4 thoughts on “Kiinalaisten alakulo painaa maailman osakemarkkinoita

  1. Näppituntuma

    Heikosti perustelu näkemys tähän Kiina-kuvioon, mutta itse ajattelen sen näin että saa olla melkoinen fakiiri (maa), jotta pystyy pitämään tuollaista kasvua yllä pitkään ilman että talouteen muodostuu johonkin täydellisiä kuplia. 

    Vaurauden rakentaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Ihmettelin 90-luvulla Malesiassa miten maa hetkessä muuttui vauraammanoloiseksi kuin pohjoinen sivistysvaltio, jonka kansalaiset olivat tehneet työtä 5 vuosikymmentä hyvinvoinnin eteen. No ei ollut juhlat kestäviä ja pian näimme Aasian kriisin.

    Huono skenaario maailmantaloudessa on, että Kiina kriisiytyy nyt ennenkuin Eurooppa on päässyt edes vähänkään jaloilleen, mutta en pidä tätä lainkaan poissuljettuna vaihtoehtona.

     
     
  2. Finanssikeinottelu

    Kiinassa on ollut hurja velkaantumisen kasvu. Velkarahalla on keinoteltu ja rakennettu jopa aavekaupunkeja jatkuvan kiinteistöbuumin uskon ansiosta. Tämän takia kaikkein heikoiten ovat kehittyneet juuri pankkiosakkeet. Kun osakkeet laskivat huomattavasti niin keskuspankki vielä ilmoitti ettei heiltä tipu lainananatajille apua.  Sitten on vielä Kiinan varjopankkijärjestelmä. Tälläisille trusteille rikkaat Kiinalaiset myyvät rahansa koska nämä maksavat parempaa korkoa. Nämä trustit lainaavat rahat liikemiehille jotka eivät saa lainaa muualta (eli maksavat kovaa korkoa). Nämä trustit ovat joutuneet vaikeuksiin ja keskuspankki haluaa laittaa nämä tyypit maksamaan ja puhdistaa Kiinan pankkijärjestelmä. Käytännössä monet trustit ovat nyt täysin Kiinan keskuspankin hyväntahtoisuuden varassa. Nämä trustit omistavat jopa Kiinan suurimpia yrityksiä.

    Piirsin tuohon kuvaan yläosaan Shanghai composite indeksin ja alaosaan jaoin shg/DAXilla. Suuri rysäys ja noiden trustien ongelmat alkoivat tässä kesän kynnyksellä. 

    Kiinan systeemi on hyvin monimutkainen ja se on täynnä valtataistelua sekä siitä on hyvin vaikea saada kokonaiskuvaa. Mutta tuolla pitkään jatkuneella kasvulla jotkut ovat saaneet kohtuuttomasti valtaa ja sitä pitää vähän rokottaa pois. 
     

    Kiina on elvyttänyt talouttaan ja pumpannut sinne rahaa. Elvytyksen ansioista investoinnit Kiinassa ovat luultavasti suurempia kuin koskaan on ollut teollistuneissa maissa suhteessa BKT:hen. Kiinan julkinen ja yksityinen velka on yhteensä yli 200% kansantuotteesta. Jopa BIS on varoittanut Kiinan yksityisestä velkaantumisesta. Se ei ole kestävällä tasolla talouden kasvun hidastuessa tai talouden muuttaessa muotoaan. Yksityinen velkaantuminen on noussut vuodesta 2008 noin 50% tasolta peräti 180% kansantuotteesta. Pitkä nousu innostaa ottamaan velkaa ja noita hulluja velanottaja pidetään guruina. Niin se on Suomessakin.

  3. Velkakuplan puhkeamista pelätään
    Kiinan keskuspankki on kiristänyt rahanyörejään. Tämä on näkynyt mm. Interbank korkojen ponnahtamsena ennätyskorkealle. Tällä korolla rahoitetaan suuri osa taseen ulkopuolista varjopankkijärjestelmää. Kiristystä kaivataankin , koska velan määrä on kasvanut n. 20% viimevuotisesta jo kovista luvuista, eli huomattavasti talouskasvua nopeammin.
    Mutta sinänsä osakkeet tuntuvat mielestäni halvoilta. P/e luvulla mitattuna hangseng on puolet halvempi kuin sp500.

    1. Pankit

      Tämän päivän (1.7.2013) WSJ:ssa on tutkittu suurten kiinalaisten pankkien (Industria&Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China ja Bank of Agricultural ) arvostusta romahduksen jälkeen. ICBC tarjoaa 6,2% osingon ja Bank of China 6,9% osingon. Kiinan johtajat sanoivat vielä että nämä valtakunnalliset yhtiöt kasvattavat osinkojaan. Nämä pankit eivät ole edes kovin riippuvaisia interbank markkinoista ja näiden pankkien taseet näyttävät varsin vahvoilta. Näiden pankkien P/B luvut ovat noin 0,58! Onkohan tuossa jo oston paikka?

Comments are closed.

Related Posts