Kiinan talouskasvu on mahdollisesti kokonaan pysähtynyt (???)

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos (työryhmä: Jouko Rautava, Riikka Nuutilainen, Anni Norring, Iikka Korhonen ja Jyrki Kallio) on tuottanut Kiina taloutta ja yhteiskuntaa luotaavan tietoiskun. Bruttokansantuotteen kasvua käsittelevä osuus on sijoittajan kannalta mielenkiintoinen ja antaa ajattelemisen aihetta.

Kiinan viralliset BKT luvut kertovat yhä lähes 7 prosentin talouskasvusta. Viralliset kasvuluvut osuvat hyvin yksiin puolueen asettamien kasvutavoitteiden kanssa. Useimpien muiden tuotantoindikaattorien valossa talouskasvu näyttää hidastuvan huomattavasti nopeammin, mikä on herättänyt vilkasta keskustelua Kiinan BKT – lukujen uskottavuudesta.

Seuraavat virallisista luvuista riippumattomat indikaattorit kertovat talouden hidastumisesta tai jopa supistumisesta:

  • sähkön kulutus ei kasva
  • viennin määrä supistuu
  • rahtien määrä supistuu rajusti
  • teräksen tuotanto supistuu maltillisesti
  • tuonnin määrä supistuu

Rakennemuutoksen (siirtyminen palveluyhteiskunnaksi) erottaminen kokonais kasvun hidastumisesta on vaihtoehtoisia indikaattoreita käyttäen kuitenkin hankalaa, sillä erityisesti hyviä palvelusektorin kuvaajia ei ole saatavilla . Kiinan BKT:n kasvulukujen aitous on viimeaikoina kyseen alaistettu etenkin siksi, että ne ovat olleet luonnottoman tasaisia.

Useat ekonomistit ja tutkimuslaitokset uskovat, että tilastovirasto tasoittaa reaalisia kasvulukuja jonkin verran lähemmäs virallista BKT:n kasvutavoitetta. Vaikka tilastojen kattavuudessa ja läpinäkyvyydessä on huomattavasti parannettavaa, BKT – lukujen merkittävään tai systemaattiseen vääristelyyn ei kuitenkaan yleisesti uskota.

3 thoughts on “Kiinan talouskasvu on mahdollisesti kokonaan pysähtynyt (???)

  1. Asian ytimessä…

    … ollaan juuri tässä. Sähkönkulutuksen lasku vielä selittyisi perusmetalliteollisuuden laskulla, mutta miten ihmeessä kuljetusten väheneminen selitetään. Jos Kiina siirtyy vientivetoisuudesta kotimaisen kulutuksen yhteiskuntaan, kai siihenkin jotain kuljetuksia esim. rautateitse tarvitaan? Ja rautatiekuljetukset ovat laskeneet samoin kuin kai öljyn kysyntä poikkeaa ennakoidusta?

    Kuulemma kiinalaisilla on hämmästyttävä kyky ennustaa lukunsa ennakkoon, saavuttaa puolueen asettamat tavoitteet ja jopa kyky laskea BKT nopeasti ja virheettömästi.

    Kysymys on luottamuksesta. Kun se laskee, laskee moni muukin asia.

    1. Keqiang indeksi

      Wikileaksiin vuosi tieto, että Li Keqiangin seuraa Kiinan talouden kehityksessä rautatierahtien voluumia, sähkönkulutusta ja pankkien lainankannan laatua. Tämä Li ei ole kuka tahansa Li vaan hänet valittiin vuonna 2013 pääministeriksi. http://www.worldeconomics.com/Papers/China%20Growth%20Monitor_cac90741-8882-4311-969e-3ae0e3e2575c.paper

      Kiinan rautatierahdit laskivat 10% vuonna 2015: http://www.reuters.com/article/china-transportation-railway-freight-idUSL3N14P1YR20160105

      Sähkönkulutus kasvoi hieman: http://www.reuters.com/article/china-power-consumption-idUSL3N15104C

      Kiinan lainojen maksuista ei oikein saa selkeää tietoa. Sanoisin Kiinan talouden tilanteesta, että se on mielenkiintoinen, kun en muuta osaa. Tästä huolimatta Kiinalla on vahvuudet edelleen olemassa ja veikkaan, että nousu jatkuu, vaikka ei se voi olla tasaista. Intiaa veikataan hyväksi talousnousijaksi. Ja tosiaan vaikka talous ei nousisi, kurssit voivat nousta tai laskea. 

      Tiedä sitten onko nuo Intian luvut sen luotettavampia. Ylipäätään BKT luvut ovat hankalia, koska kehittyvien talouksien rakenne muuttuu niin nopeasti että BKTn laskentavat eivät pysy mukana. Esimerkiksi IPR ja vaikka matkapuhelinvalmistuksen vaikutuksia ei ole täysin noissa luvuissa huomioitu. 

      1. Useiden indikaattoreiden

        Useiden indikaattoreiden pohjalta on aika turvallista sanoa että kasvu on lähempänä nollaa kuin virallista lukua. Teollisuuden nollakasvu on fakta. Palvelut on noin puolet Kiinan taloudesta. Jos uskomme että ne kuitenkin kasvaisivat 8% vuodessa (http://www.cnbc.com/2016/01/18/china-reveals-key-q4-2015-gdp-data.html) perus matemaattinen laskutoimitus antaisi 4% BKT: kasvun. Pitää kuintenkin muistaa että on kovin vähän palveluita, johon ei linkity lainkaan materiaalista ulottuvuutta. Koska sähkönkulutukseen, kuljetuksiin, päästöihin liittyvät luvut polkevat paikoillaan tai laskevat, väitän että palveluidenkin kasvu on kaukana 8%:sta ja näin olle BKT kasvu seillä lähempänä nollaa kuin virallista n. 7% lukua.

Comments are closed.

Related Posts