Kirja-arvostelu, Vaurastu kuin Warren Buffett
Suurin osa sijoittajista tietää Warren Buffettin, joten on ehkä turhaa alkaa käydä tarkemmin läpi kenestä on kyse. Tietääkseni kirja on ensimmäinen suomalaisen tekemä kirja hänestä tai tarkemmin sanottuna hänen tavastaan sijoittaa.
Kirjan pääasiat ovat yksinkertaisesti ilmaistuina seuraavia:
Älä koskaan sijoita sellaiseen yritykseen, jota et ymmärrä. Tämä ei tarkoita sitä, että sijoittajan pitäisi tietää kaikki yrityksestä ja sen tuotteista. Sen sijaan se tarkoittaa sitä, että sijoittajan pitää pystyä muodostamaan yrityksen tulevaisuudesta ja sen tarjoamista tuotoista riittävä kuva ainakin seuraavalle viidelle vuodelle. Toisin sanoen, liiketoiminnan pitää olla ennustettavaa. Tämän lisäksi yrityksen tulee olla huippulaadukas. Viimeistä asiaa avataan kirjassa enemmän.
Sijoittajan tulee myös keskittyä pitkän aikavälin sijoituksiin ja unohtaa lyhyen aikavälin arpapelit. Eli puhutaan vuosikymmenistä. Tämä tarkoittaa sitä etteivät välittäjät ja verottaja pääse ottamaan osaansa sijoittajan tuotoista ja korkoa korolle -ilmiö tekee silloin parasta tulosta.
Näiden lisäksi sijoittajan tuotto/riski -suhde pitää olla suuri. Kirjassa tätä samaa asiaa kuvaillaan Buffettin säännöillä: Älä koskaan häviä rahaa, äläkä koskaan unohda tuota sääntöä. Tästä yhtenä esimerkkinä kirjassa mainittu Washington Post, jonka omaisuuden arvoksi Buffett oli laskenut noin 400 miljoonaksi dollariksi. Samaan aikaan pörssissä yritys maksoi 80 miljoonaa. Kirjan suurin anti riskeistä on se, että se paljastaa suurimmaksi riskiksi sjoittajan itsensä. On helpompaa tehdä asioita muiden perässä kuin olla tekemättä ja odottaa hetkiä jolloin tuotto/riski suhde on korkea. Kirja ei myöskään tarjoa riskien pienentämiseksi vaihtoehtoa hajauttaa sijoituksensa vaan pikemminkin sitä, että paras tapa suojautua riskeiltä on tietää mitä tekee ja sijoittaa huippuyrityksiin silloin, kun niitä saa kohtuulliseen hintaan.
Näiden asioiden lisäksi Hyttinen on lanseerannut tai ottanut käyttöön kirjassaan käsitteen bisnessijoittaminen joka tarkoittaa sitä, että sijoitetaan ensisijaisesti katsomalla yrityksen liiketoimintaa pitkällä aikavälillä. Oma näkemykseni on se, että tämä termi on tarpeeton ja yksi termi lisää jo ennestään turhia termejä vilisevään rahoitussanastoon on liikaa. Perusteluni tähän asiaan tulee suoraan Buffettilta, jonka käyttämä lause on ”Hinta on se minkä maksat ja arvo on se mitä saat” eli toisin sanoen, jokainen sijoittaja on arvosijoittaja. Loppuja markkinoilla toimivia ihmisiä pitää kutsua muilla nimillä kuin sijoittaja.
Yksi tärkeä asia jää kirjassa mielestäni vajaaksi ja se on se ettei hyvien bisneksien löytämiseksi ole kovin selviä askelmerkkejä. Voi jopa sanoa, että niiden kuvaileminen on ainakin hieman epämääräistä, kuten yhtiö on riittävän suuri, kannattavuus on pysyvästi hyvällä tasolla, jne.. Tämä siitä syystä ettei kirjassa ole juuri mitään mainintoja siitä kuinka Buffett etsii ja löytää hyviä bisneksiä. Ensisijaisesti minun ymmärrykseni mukaan hän nimittäin tutkii tilinpäätöstietoja ja muita yritysten taloudellisia tiedotteita löytääkseen huippubisneksiä. Niistä ei tosin aina löydy suoraan tietoja yritysten johdon ammattitaidosta. Buffettin tavasta tulkita lukuja löytyy tietoa mm. seuraavasta kirjasta:
Warren Buffett and the interpretation of the financial statements, Mary Buffett, & David Clark
Tätä lähdettä ei ole kirjassa hyödynnetty ainakaan lähdeluettelon mukaan. Yksi todella hyvä esimerkki kirjasta kuitenkin löytyy ja se on Handelsbankenista. Myös Coca Colasta on kohtuullisen hyvä esimerkki, mutta se olisi ollut vielä parempi mikäli Hyttinen olisi lukenut mm. Charlie Mungerin köyhän Charlien almanakan, jossa Munger pistää Coca Colan liiketoiminnan paloiksi. Ensiksi mainitusta kirjasta löytyy myös lyhyt analyysi luvuista, joita Buffett käytti tehdessään sijoituksen Coca Cola companyyn. Ymmärrän kyllä, että kirjaan on voitu ottaa vain tietty määrä materiaalia, mutta muutama lisäsivu pelkkää asiaa tuskin olisi vaikuttanut muuten kuin tehnyt kirjan paremmaksi. Ehkä sitten seuraavaan painokseen saamme lisää tietoa mainitsemistani asioista.
Seuraavassa kirjan hyvät ja huonot puolet:
Plussia:
-
Hyvin kirjoitettu ja helposti ymmärrettävä tiivis paketti
-
Äärimmäisen realistinen
-
Buffettin sijoitustyyli on ymmärrettävissä kirjasta
-
Handelsbanken esimerkkinä kuvaa mielestäni hyvin Buffettia
-
Sijoittamisen riskitekijät kuvattu hyvin
Miinuksia:
-
Buffettin tapa tulkita yritysten taloudellisia tiedotteita, kuten tilinpäätöksiä puuttuu
-
Hyvien liiketoimintojen kuvaukset jäävät hieman vajaiksi
Oma näkemykseni laadusta on se, että kirja on hyvä, mutta ei erinomainen. Mikäli viimeiseksi mainitut miinukseni korjataan seuraavaan painokseen, tulee kirjasta erinomainen. Siis mikäli seuraava painos yleensä tehdään. Kirja ei mielestäni sovi ihan aloittelijoille, mutta hieman kokemusta omaaville sijoittajille se on hyvä apuväline. Buffettia seuranneille ja hänen ajattelumalleja ymmärtäville kirja tarjoaa vähän lisäarvoa. Pidän kirjaa hyvänä pelinavauksena kotimaisella kielellä tehdyille Buffettia tulkitseville opuksille. Toivottavasti kirjasta tehdään uusi painos joillakin lisäyksillä höystettynä.
– Tommi T
Vaurastu kuin Warren Buffett
Jos haluaa vaurastua samaan tahtiin Buffettin kanssa kannattaa ostaa Berkshire Hathaway Inc. osakkeita.
http://finance.yahoo.com/q;_ylc=X1MDMjE0MjQ3ODk0OARfcgMyBGZyA3VoM19maW5hbmNlX3dlYgRmcjIDc2EtZ3AEZ3ByaWQDBG5fZ3BzAzEwBG9yaWdpbgNmaW5hbmNlLnlhaG9vLmNvbQRwb3MDMgRwcXN0cgMEcXVlcnkDQlJLLUIsBHNhYwMxBHNhbwMx?p=http%3A%2F%2Ffinance.yahoo.com%2Fq%3Fs%3DBRK-B%26ql%3D0&fr=uh3_finance_web&uhb=uh3_finance_vert&s=BRK-B
joo
Periaatteessa juuri näin. Osaketta voi aina ostaa mikäli haluaa vaurastua hänen tahtiinsa. Toisaalta Berkshirellä on ison yrityksen ongelmat löytää sijoituskohteita. Samoja periaatteita voi myös käyttää pienempien yritysten hankkimiseen. Niihin ei taas Berkshire voi enää tuhlata aikaansa, koska niillä ei juuri ole merkitystä tulokseen. Ainakin Berkshiren kakkosmies Munger on jo pitkään asiasta puhunut. En tiedä tarkkaan mistä prosenteista jatkossa puhutaan, mutta tuskin läheskään 19.7%:sta joka on Berkshiren historiallinen vuosituotto.
yksi malli kiitos
Saisimmeko vaikka yhden mallikappaleen näistä mahtisijoituksista, siis ei Buffetian salkusta. Yksikin kotimainen tai mistä vaan kelpaa. Ettei jää pelkäksi teoriaksi.
Berkshire
Ensimmäinen asia mikä tulee tällä hetkellä mieleen on se ettei tällä hetkellä minulle tulee mieleen yhtään ainutta kohtuuhintaista sijoitusmahdollisuutta. Myös Buffett on tätä mieltä ja ainakin jossakin haastattelussa käski odottaa pari vuotta ostomahdollisuuksia. (kyseessä siis sellaiset sijoitukset joilla on Berkshirelle ja sen tulokselle todellista merkitystä)
Aletaanpas miettiä asiaa. En kuvittele olevani Buffettin kaltainen supersijoittaja, mutta Berkshirellä alkaa tulla ongelmat koon kanssa vastaan. Sen markkina-arvo on tällä hetkellä jonkin verran yli 300 miljardia dollaria. Me joudumme ratkaisemaan tätä ongelmaa lukujen kautta. Berkshire on koko olemassaolonsa aikana tuottanut piirun vajaat 20% vuodessa. Tähän on Berkshiren käytännössä mahdotonta päästä pidemmällä aikavälillä jatkossa. Aikaväleinä voidaan käyttää vähintään 10:ntä vuotta, mutta katsotaan mitä 10:n ja 20:n vuoden aikavälit tarkoittavat eri tuotoilla Berkshirelle:
Berkshiren markkina-arvo olisi seuraavan 20:n vuoden jälkeen seuraavan näköinen eri kasvuprosenteilla:
20%: 11500 miljardia
15% 4900 miljardia
10%: 3140 miljardia
Vertailun vuoksi Yhdysvaltain BKT vuonna 2013 16800 miljardia. Tämä oli noin 27%:ia koko maailman BKT:stä. BKT ei tietystikään voi kasvaa kovin nopeasti. Oletetaan Yhdysvaltain BKT:n kasvavan 3% seuraavan parin vuosikymmenen aikana ja laitetaan viime vuoden kasvuksi 3%. Silloin sen arvo 20:n vuoden päästä olisi noin 31250 miljardia.
Kysymys kuuluu mikä voisi olla vuotuinen tuottoprosentti seuraavan 20:n vuoden aikana Berkshirelle? Meillä ei tietystikään ole yhtä ainutta vastausta ja joudumme arvaamaan
Lasketaan samat luvut seuraavallle vuosikymmenelle:
20%: 1860 miljardia
15%: 1210 miljardia
10%: 780 miljardia
Kasvu tulee hidastumaan sitä mukaa kuin Berkshire kasvaa. Oma näkemykseni on se, että seuraavan kymmenen vuoden sisällä kasvu tulee olemaan jotain 10:n ja 15:sta prosentin välillä. Seuraavan kahden kymmenen vuoden aikana voisin kuvitella Berkshiren markkina-arvon kasvavan noin 10%:ia vuodessa. Kun alamme miettiä mistä löytyy Berkshireä parempia sijoituksia tulee meidän silloin miettiä mitkä yritykset voisivat tuottaa 10%:ia enemmän seuraavan parin vuosikymmenen aikana. Mikä n sinun näkemyksesi Berkshiren mahdollisista tuotoista seuraavien vuosikymmenien aikana?
Yksi yrityksistä joka minulle tulee mieleen joka voisi tuottaa paremmin on Olvi, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä noin 500 miljoonaa dollaria. Sen markkina-arvon pitäisi siis yli kymmenkertaistua kahden seuraavan vuosikymmenen aikana eli tällöin markkina-arvon pitäisi olla selkeästi yli 5 miljardia. Tämä vaatii Olvilta siirtymistä uusille markkinoille, koska nykymarkkinat eivät riitä. Tällä hetkellä Olvin osakkeen hinta on yli 25€:a enkä sitä ole valmis ostamaan sillä hinnalla. Sen pitäisi tippua ainakin 20%:ia, jotta olisi varaa myös turvamarginaaliin.
Tulevat vuosikymmenet näyttävät kuinka oikeassa olen.
-Tommi
Laajentua voi muuallekin
USA:n pörssiyhtiöiden markkina-arvo on vajaat 20 000 miljardia eli enemmän kuin BKT, joten se ei ole este. Toinen asia on, löytääkö Berkshirelle sopivaa ostettavaa, jos vanhat sijoitukset alkavat hiipua. Hiljan Buffet kertoi ostavansa saksalaisia osakkeita, joten rajat avaamalla ostettavaa löytyy vielä pitkään jos niikseen.
Ja jos osinkovirta sallii, niin voihan se laajentaa vanhoja omituksiaan, jos uusia ei löydy. Ei Berkshire mïtään yhtiöistään kokonaan omista.
Löydän kyllä kiinnostavia osakkeita ilman Buffetiakin, mutta on minullakin pala Berkshireä.
Heikki
Buffetin yhtiöistä
Heikillä on väärää tietoa kirjoittaessaa, että BH ei omistaisi kokonaan mitään yhtiöistä. Itse asiassa BH omistaa vaikka kuinka monta yhtiötä 100 %.
Yhtenä esimerkkinä haluan mainita vain Fruit of the Loom'in. Wikipedia kertoo lisää tästä yhtiöstä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_of_the_Loom
KL
tupla.
tupla.