Koivutukeilla on kysyntää ja hinnat nousevat

Asunnot ja metsä

Koivutukin hinta on viime vuosina lähestynyt havutukkeja ja rehevillä, maannouseman vaivaavilla maapohjilla koivu on järkevä vaihtoehto.

Kuvan kantohinnat ovat Luke:n tilastoimia koko maan keskihintoja. Kantohintoihin vaikuttavat korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla. Tarjousta kannattaa pyytää useammalta ostajalta.

Oikea-aikaiset metsänhoidolliset toimet varmistavat parhaan tuoton ja ne myös lisäävät luonnon diversiteettiä. Päätehakkuu kannattaa tehdä kun sen aika on. Synkät kuusivaltaiset ikimetsät eivät ole Suomen luonnon rikkainta osaa. Tarvitaan myös muita vaiheita.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-toukokuussa puuta yksityismetsistä 15,8 miljoonaa kuutiota. Määrä on 9 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 18 prosenttia suurempi. Suomen metsät ovat tehokkaassa käytössä eikä korjattavan puun määrä voi enää merkittävästi kasvaa. Suomessa tapahtuva metsänkasvatus on saavuttanut rajansa.

Kuvan lähde: wikimedia

 

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan