Korkomarkkinat ennustavat että parin vuoden päästä ollaan taantumassa

Sijoittaminen

Taantuma on seurannut parin vuoden sisällä käytännössä aina kun 10v lainojen korko on ollu matalammalla kuin lyhyiden, 2 vuoden valtionlainojen korko. Nyt ollaan siinä tilanteessa. Korkomarkkinat ennakoivat USA:lle taantumaa.

10v ja 2v USA:n valtionlainojen korkoero on oheisessa kuvassa. Harmaat pystypalkit ovat taantuma-aikoja. Taantuma on seurannut käytännössä aina kun korkoero on painunut negatiiviseksi (10v valtionainojen korkotuotto on 0llut pienempää kuin 2v valtionlainojen). Ja viime viikolla tapahtui tuo kauheus – taantuma nähdään nyt todennäköisenä.

Ilmiölle on olemassa järkeenkäypä selitys. Korkomarkkinat uskovat, että 2v tähtäimellä keskuspankki hillitsee inflaatiota nostamalla keskuspankkikorkoa ripeään tahtiin. Jopa niin ripeään ja niin korkealle että saavutetaan nykyinen 2v lainojen 2.3% korkotaso tai jopa enemmän.

Raha kallistuu,  velkaantuneet yritykset ja yksityiset joutuvat  vaikeuksiin ja vähentävät kulutustaan. Kierre on valmis.

USA:n keskuspankki, FED ei ole vielä paljoakaan nostanut keskuspankkikorkoa;  FED funds rate on 0,2%.  Samalla yritykset toipuvat taantumasta ja voitot kasvavat. Työttömyys on ennätysalhaalla ja ihmiset kuluttavat koronan aikaisia säästöjään.  Eletään iloista ja huoletonta aikaa. Vielä ei olla lähelläkään taantumaa. Mutta taivaanrannalla on nyt mustia pilviä, ikävän mustia.

Tietojen lähde:  St. Louis FED (FRED)

Kuvan lähde:  wikimedia

2 thoughts on “Korkomarkkinat ennustavat että parin vuoden päästä ollaan taantumassa

  1. ”parin vuoden päästä ollaan taantumassa”

    Globaali taantuma on monestakin syystä täysin mahdollinen, jopa todennäköinen. Pääsyy lienee keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka eli rahan hinnan nostaminen tulevien 2 – 3 vuoden aikana. Siitä on jo selvät todisteet USA:ssa, mutta kaikki länsimaiden keskuspankit ja EKP aikovat tehdä samoin?

    Toinen yhtä tärkeä syy voisi olla Ukrainan sodan hinta, jota kohta aletaan maksaa inflaation kiihtymisenä ja velkataakan kasvuna kaikkialla Euroopassa. Iso inflaatio saattaa imeä kasvun pian negatiiviselle puolelle?

    Kolmas syy lienee talouskasvun vääjäämätön lasku, kun Kiinaa ja Venäjää eristetään pois maailmantaloudesta länsimaiden puolustautuessa ja lisätessä varustelumenojaan. Sekin on poissa talouskasvusta, kun kaikki varustavat armeijoitaan ”viholliskuvilta” ja uhkilta.

    Toisaalta taantuma ei ole maailman loppu, vaan kyseessä on ”tavanomaista talouden vaihtelua” ja kyllä Euroopassa vielä leipää riittää kaikille ja Ukrainaakin jaksetaan auttaa jaloilleen sodan joskus loppuessa!

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan