Kotitaloudet sijoittavat nyt osakkeisiin

​Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan sekä yritysten että kotitalouksien lainanotto on pienempää kuin viime vuosina. Talous on hiljentynyt.

Kotitaloudet sijoittavat osakkeisiin

”Vuoden 2014 aikana kotitaloudet ovat kysyneet selvästi vähemmän lainaa kuin viime vuosina, mutta sijoitushalukkuus etenkin osakkeisiin ja osakerahastoihin jatkaa kasvuaan. Talletusten suosio sen sijaan hiipuu”, sanoo analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Salmisen mukaan vuosi 2014 on ollut sijoittajan kannalta hyvin tuottoisa, mikä osaltaan selittää suosion kasvua. Matala korkotaso kannustaa kotitalouksia etsimään tuottoja muualta kuin talletuksista. Myös sijoitussidonnaisten säästövakuutusten myynti on kasvussa – sen sijaan eläkevakuutusten suosio on hiipunut.

Yritykset eivät kysy investointirahoitusta

Yritysten keskeisimmistä rahoitusmuodoista kasvussa ovat tällä hetkellä velkakirjamuotoinen suoraan markkinoilta sekä julkisilta toimijoilta, kuten Finveralta, hankittu rahoitus.

Yritysten odotetaan kysyvän pankkilainaa vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä lähinnä rahoituksen uudelleenjärjestelyihin sekä käyttöpääoman tarpeisiin. Pankinjohtajat arvioivat investointeja varten otettujen lainojen kysynnän pysyvän laimeana: vain 6 % barometrin vastaajista odottaa investointirahoituksen kysynnän vilkastuvan, kun taas 56 % odottaa heikentymistä.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

3 thoughts on “Kotitaloudet sijoittavat nyt osakkeisiin

 1. Suomi parka.

  Suomi parka.

  Kotitaloudet eivät ota lainaa ja investoi (asuntoon, mökkiin, autoon…).

  Yritykset eivät ota lainaa ja investoi (tuotantoon, työpaikkoihin, tulokseen…)

   

  Poliitikkomme ja virkamiehet ovat luoneet maan johon kukaan ei halua sijoittaa. Ei edes oman maan kansalaiset, yritykset tai sijoittajat.

  Sijoittajakokouksissa yleinen neuvo on "ei rahaa kiinni kotimaan markkinoista riippuviin yrityksiin". 

   

  Toivon, että vuoden kuluttua sekä yksityisillä että yrityksillä on kasvava halua ottaa lainaa ja investoida Suomeen. Siihen päästään esimerkiksi jos puramme julkisen hallinnon rakentamaa Sääntö-Suomea, laskemme julkista kulutusta ja pidennämme työaikoja poistamalla ylimääräisiä vapaapäiviä.

   

  Voimme tietysti todeta ylläolevat keinot turhiksi, tarpeettomiksi….. mutta silloin meillä on samanlainen artikkeli vuoden päästä Piksussa. Kukaan ei investoi… 

   

   

  1. Otsikon perusteella

   Otsikon perusteella bullerotkin ovat siis mukana markkinoilla, niiden jotka uskovat markkinoiden ajoitukseen on siis aika tehdä ihan kohta exit.

 2. Hyvä asia, ehkä

  Tänä kehitys on hyvä asia mikäli suomalaiset eivät heti ryntää myymään osakkeitaan, kun laskukausi alkaa. Mikäli sijoitukset tehdään pitkällä tähtäimellä niin silloin kehitys on hyvä homma. Pahoin kuitenkin pelkään, että tämä on vain lyhytaikainen kehityssuunta joka muuttuu piakkoin. Tämä todennäköisesti nimittäin tarkoittaa sitä, että osakkeiden nousukausi alkaa olla tapissaan ja lasku alkaa. Harva ihmisistä nimittäin todella ymmärtää mitä tekee, kun sijoittaa rahojaan osakkeisiin.

   

   

Comments are closed.

Related Posts