Kryptovaluutat eivät tarjonneet luvattua suojaa inflaatiolta

Sijoittaminen

Kryptovaluutat eivät ole tarjonneet suojaa inflaatiolta. Kaksi suurinta kryptovaluuttaa, Bitcoin ja Ether, ovat molemmat laskeneet inflaation käynnistymisen jälkeen noin 30%. Päinvastoin piti käydä. Kryptovaluuttojen piti tarjota suojaa inflaatiolta kun keskuspankit ja valtiot elvyttävät painamalla rahaa, mutta toisin kävi. Kryptovaluttat ovat olleet suurimmat putoajat.

Mistä tämä johtuu? Kryptovaluuttoja ei suuremmin käytetä kaupankäyntiin eikä niiden arvo ole sitä kautta sidottu konkreettiseen. Näiden mainittujen kryptovaluuttojen vakuutena ei ole myöskään konkreettista omaisuutta tai valuuttaa.  Tuotantokustannukset ovat määräytyneet louhintakuluista: energiasta ja tietokoneen komponenteista (Nvidia tyyppisistä pc väyläkorteista) ja kysyntä taas sijoittajien kiinnostuksesta. Nyt tämä kysyntäkomponentti on jostain syystä sakannut. Luottamus kryptovaluuttoihin hyvänä sijoituskohteena on ainakin väliaikaisesti himmentynyt.

Fyysinen kulta muistuttaa kryptovaluuttoja. Tuotantokustannukset ovat senkin osalta varsin konkreettisia. Ja kysyntä perustuu senkin osalta pääsääntöisesti sijoittajien kiinnostukseen. Mutta kullan hinta käyttäytyi tällä kertaa eri tavoin kuin kryptovaluutat. Sen arvo on noussut suurin piirtein inflaation verran ja kulta on viimeisen parin vuoden aikana tarjonnut suojaa inflaatiolta. Mutta kultakaan ei aina tarjoa suojaa inflaatiolta. Sen arvo vaihtelee enemmänkin omia aikojaan ja on enemmänkin sattumaa että se toisinaan tarjoaa suojaa inflaatiolta.

Lisää tietoa: 

Kuvan lähde: pixabay / Bob_dmyt

One thought on “Kryptovaluutat eivät tarjonneet luvattua suojaa inflaatiolta

  1. Olen seurannut kahta yleisintä kryptovaluuttaa Bitcoinia ja Ethereumia muutaman vuoden ja havainnut näiden molempien arvon volan hirmu isoksi. Esimerkiksi etherumin hinta on tippunut 8. marraskuusta lähtien jatkuvasti ja on nyt suunnilleen puoliintunut! Arvelen, että rahapolitiikan kiristyminen ja kiristäminen USA:ssa saattaisi ehkä olla suurin syy näin nopeaan tippumiseen.
    Kun halvan rahan aika on ohi ja huvit on lopussa me olemme palaamassa normaaliin arkeen. Äkkirikastumisen haaveet ovat nyt ilmeisesti mennyttä aikaa? Kysynnän ja tarjonnan laki toimi niin, että ostajat katoavat sitä mukaa kun rahan hinta nousee?

Vastaa

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha