Kuinka pienentää riskiä asuntosijoittamisessa?

Sijoitusasunnon tuotto koostuu sekä kuukausittaisesta kassavirrasta että arvonnoususta. Yksikin tyhjä vuokrakuukausi pienentää saatavaa nettovuokratuottoa vuositasolla jo huomattavasti. Tämän vuoksi kannattaakin kiinnittää erityistä huomioita vuokralaisen valintaan.

Jos haluat tehdä asian helpoksi, voit käyttää vuokravälitysyrityksiä. Halvimmillaan heidän palkkionsa ovat vain noin puolen kuukauden vuokraa vastaava rahamäärä. Tälle rahalle saa mielestäni hyvän vastineen. Vuokravälitysyrityksillä on valmiit rekisterit sekä yhteistyökumppanit, ja he pyrkivät saamaan vuokrausnäytölle useita tulijoita samanaikaisesti. Tämä aiheuttaa useasti sen, että asunto saatetaan vuokrata jo ensimmäisellä näytöllä. Palvelu toimii avaimet käteen -periaatteella, eli käytännössä sinun ei tarvitse muuta kuin allekirjoittaa toimeksiantosopimus ja vuokravätysyritys hoitaa kaiken vuokraukseen liittyvän puolestasi. Saat asuntosijoituksellesi myös suojaa, koska suurimmat vuokravälitysyritykset takaavat ensimmäisen vuoden vuokratulosi.

Vuokrattavuudeltaan hyvällä alueella sijaitseva asunto vuokrataan yleensä ripeästi kunhan asunnon vuokrataso on osattu määritelty oikein markkinaa nähden. Tämän vuoksi asunnon voi vuokrata myös itse jos on valmis näkemään hieman vaivaa vuokrauksen suhteen tai ei halua maksaa vuokravälitysyritykselle yhden vuokrakuukauden vastaavaa välityspalkkiota, joka on normaali palkkio vuokravälitysyrityksillä. Vuokramarkkinan ollessa kuumimmillaan heinä–syyskuussa vuokraaminen onnistuu helposti myös itsenäisesti. Olethan kuitenkin tarkkana vuokralaisen valinnan suhteen.

Parhaasta tapauksessa yksi ilmoitus paikallislehdessä riittää. Toimiva lehti-ilmoitus on esimerkiksi seuraavanlainen:

Vuokrataan 30m² yksiö Hervannasta, pintaremontoitu ja mainio sijainti. Vuokratakuut kaksi kuukautta. Luottotiedot tarkistetaan. Näyttö To. 1.12.2011 klo 16.00-16.30. Vuokra 470e + vesi. Marko 050 112112

Kymmenen neuvoa riskien minimoimiseksi

  1. Tarkista vuokralaisen luottotiedot aina!

    • Voit tehdä tämän osoitteesta www.omatieto.fi
    • Jos luottotiedoissa on merkintöjä, älä ota vuokralaiseksi.
    • Tarkista myös, että henkilö on oikeustoimikelpoinen. Mikäli hän ei ole, hän ei voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan päätökset edellyttävät holhoojan luvan. Yllättävää kyllä, mutta aivan normaalin tuntuiset ihmisetkin voivat olla oikeustoimikelvottomia!

     

  2. Vaadi vuokralaisilta kahden kuukauden sopimusvakuus.

    • Käytä sanamuotoa "sopimusvakuus". Tällä sanamuodolla vakuus on kattavampi kuin käytettäessä sanamuotoa vuokravakuus.
    • Kolmen kuukauden vaadittu sopimusvakuus pienentää jo huomattavasti potentiaalisten vuokralaisten hakijamäärä.
    • Voit vaatia kahden kuukauden sopimusvakuuden lisäksi myös omavelkaisen takauksen esimerkiksi vuokralaisen vanhemmilta tai ystävältä. Omavelkainen takaus voi olla enintään yhden kuukauden vuokraa vastaava määrä, jos on vaadittu kahden kuukauden sopimusvakuus.

     

  3. Vaadi vuokralaista ottamaan laaja kotivakuutus.Vastuuosineen.

  4. Tarkista asunnon kunto kerran vuodessa.Samalla reissulla voit pyytää nähdä kuitin maksetusta kotivakuutuksesta.

  5. Käytä kattavaa kirjallista vuokrasopimuspohjaa.Kun asiat on sovittu tarkasti ja selkeästi kirjallisesti, niin mahdollisissa ristiriitatilanteissa toimiminen on helpompaa.

  6. Ole tarkkana siitä, että vuokra maksetaan juuri sovittuna ajankohtana.Voit pyytää esimerkiksi vuokralaista maksamaan vuokran toistuvalla maksulla nettipankissa.

  7. Pidäthän huolen ennen avainten luovutusta vuokralaiselle, että olet saanut sopimusvakuuden, ensimmäisen kuukauden vuokran ja kopion maksetusta kotivakuutuksesta.Kun vuokralainen on jo muuttanut asuntoon, niin vuokrasopimuslaki on vahvasti vuokralaisen puolella. Pahimmassa tapauksessa vuokralaisen häätäminen asunnosta saattaa kestää jopa puolivuotta.

  8. Tee sisään- ja ulosmuuttotarkastus yhdessä vuokralaisen kanssa.Kirjatkaa Sisäänmuuttotarkastuksessa kaikki tarvittavat ja huomioitavat asiat yhdessä vuokralaisen kanssa tarkasti ja selkeästi paperille, voit ottaa myös muutamia valokuvia asunnosta. Näin vältyt ongelmatilanteilta, kun suoritat ulosmuuttotarkastuksen.

  9. Korota vuokraa vuosittain vuokrasopimuksen mukaisesti.Lähetä vuokrankorotuksesta muistutusviesti hyvissä ajoin ennen vuokrankorotusta.

  10. Vastaa ripeästi vuokralaisen yhteydenottopyyntöihin ja auta vuokralaistasi viihtymään asunnossa.Ole tarvittaessa myös joustava vuokranantajana, sillä ihmisten tilanteet voivat muuttua.

Erinomainen vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja on pitkäaikainen

Valitsethan siis vuokralaisesi huolellisesti, sillä hyvä vuokralainen tekee asuntosijoittamisesta helppoa siinä missä huono vuokralainen painajaisen.

Tässä vuokranantajalle muutama mainio linkki tutustuttavaksi:

VuokrataanAsunto.fi

Vuokranantajan tietopaketti | Vuokraturva

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31.3.1995/481


Hymyä ja menestystä!


MarkoKaarto.fi
AsuntosijoittajaksiNyt.fi

 

2 thoughts on “Kuinka pienentää riskiä asuntosijoittamisessa?

  1. On kyllä hyvää faktaa 🙂

    Tv: Muutama asunto plakkarissa

Comments are closed.

Related Posts