Kulutusluottoja haetaan erityisesti isompia hankintoja varten

Yhteiskunta

Suomalaiset ovat hakeneet myös tänä vuonna runsaasti kulutusluottoja. Kulutusluotot ovat useimmiten vakuudettomia lainoja, joita voidaan hakea eri tarpeisiin.

Lainan avulla tehdään suurempia hankintoja tai se käytetään muuhun tarkkaan mietittyyn kohteeseen. Joskus kulutusluoton avulla voidaan rahoittaa myös pienempiä arjen hankintoja tai käyttää lainarahaa yllättävien kulujen maksamiseen.

Haettavien lainasummien suuruus on hieman kasvanut viime vuosina. Lainaa haetaan useimmiten yksin, vaikka kanssahakija voisi parantaa myöntävän lainapäätöksen todennäköisyyttä.

Kulutusluottojen hakeminen netin kautta helppoa

Vakuudettoman lainan hakeminen onnistuu kokonaisuudessaan netissä, koska lainaprosessin aikana ei tarvitse miettiä vakuuksia tai niiden riittävyyttä. Ennen lainan hakemista on hyvä miettiä sopiva lainasumma, joka on oman talouden tulojen ja menojen kannalta sopiva.

Tässä hyvä apuväline on kulutusluottolaskuri, jonka kautta voi selvittää sopivan kuukausierän, takaisinmaksuajan ja lainasumman. Pienempi kulutusluotto maksetaan yleensä hieman nopeammin takaisin, kun taas isomman lainasumman takaisinmaksuajaksi voidaan sopia useampi vuosi.

Sopivan lainasumman löydyttyä, pystyy lainaa hakemaan netistä löytyvän lomakkeen kautta. Päätökset lainan myöntämisen ja lainan koron suhteen tehdään hakemuksessa annettujen tietojen perusteella, joten ne kannattaa täyttää mahdollisimman huolellisesti.

Vakuudetonta lainaa hakiessa tarkistetaan myös aina hakijan luottotiedot. Mikäli haetaan isompaa lainaa, voidaan lisäksi pyytää tulotositteet hakemuksen liitteeksi.

Isommat lainasummat harkittuun käyttötarkoitukseen

Kulutusluottoa voi hakea aina sadasta eurosta useampiin tuhansiin euroihin. Isompia lainasummia haetaan useimmiten vain tarkkaan harkittuun käyttötarkoitukseen, minkä jälkeen se maksetaan sovitusti pois.

Suosittuja käyttökohteita isommille lainasummille ovat esimerkiksi uuden auton tai muun ajoneuvon hankinta, kodin remontointi ja isommat juhlat.

Autoa hankkiessa kulutusluotto voi olla joskus rahoitusta parempi vaihtoehto. Laina mahdollistaa auton ostamisen myös yksityishenkilöltä tai sen, että auton voi lähteä hakemaan edullisemmin ulkomailta. Kulutusluotossa ei ole myöskään samanlaista vaatimusta käsirahasta kuin autorahoituksessa.

Isoista juhlista yleisimmät ovat häät. Tällä hetkellä suomalaisten hääjuhlat maksavat keskimäärin 10 000 euroa. Summan säästäminen vaatii useamman vuoden, joten monet päätyvät rahoittamaan juhlat lainarahalla.

Myös kodin remontointi kuuluu yleisiin kulutusluoton käyttökohteisiin. Lainan avulla voidaan toteuttaa pienempää pintaremonttia tai hankkia kotiin uusia huonekaluja. Hieman isompi lainasumma voi toimia rahoitusratkaisuna myös silloin, kun teetetään isompi keittiö- tai kylpyhuoneremontti.

Kulutusluottoa voidaan hakea myös pienempiä hankintoja varten

Kulutusluottoa voi hakea aina sadasta eurosta lähtien, joten niitä voidaan käyttää myös pienempiin hankintoihin. Pieni lainasumma maksetaan yleensä nopeammin takaisin, ja laina-aika voi olla vain muutamia kuukausia. Näin ostos voidaan maksaa useammassa erässä, eikä koko summaa tarvitse säästää etukäteen.

Joskus kulutusluottoa voidaan hakea myös avuksi silloin, kun saadaan oletettua suurempia laskuja tai arjessa tulee vastaan muita yllättäviä tilanteita.

Pienempiä lainasummia käytetään myös matkailuun tai muiden vapaa-ajan tekemisten rahoittamiseen. Esimerkiksi äkkilähdön hyödyntäminen edellyttää nopeaa toimintaa, jolloin matkakuume voidaan taltuttaa kulutusluoton avulla.

Lainaa haetaan myös arjen kulutukseen, jolloin se voidaan käyttää sekalaisiin ostoksiin. Näin päästään tekemään hankintoja heti, ja maksetaan ne vasta myöhemmin takaisin.

Uusi korkokatto voi vaikeuttaa lainan saantia

Aiemmin pikavipit olivat erittäin korkeakorkoisia pikalainoja. Tähän kuitenkin puututtiin kuluttajansuojalaissa, ja nykyään kulutusluotoille on asetettu korkokatto. Uusin muutos lakiin tuli voimaan 1.10.2023, mikä laski korkokattoa entisestään. Tämän jälkeen myönnettyjen lainojen korko saa olla korkeintaan 15 % ja viitekoron kanssa korkeintaan 20 %.

Uusi korkokatto mahdollistaa hakijoille sen, että lainaa voi saada entistä edullisemmin. Se saattaa kuitenkin myös vaikeuttaa lainan saantia, jolloin aiemmin kulutusluottojen avulla tehtyjä hankintoja jätetään tekemättä. Tämä voi vaikuttaa talouteen negatiivisesti, kun kaupan myynti, remonttien määrä ja autokauppa hiljenevät.

Omalle taloudelle sopiva lainasumma löytyy lainalaskurin avulla. Sen avulla voi laskea sopivan kuukausierän, jonka takaisinmaksu ei tule tuottamaan ongelmia.

Kuvan lähde:  pexcels

Artikkeli on piksu vieraskynän kirjoittama

 

One thought on “Kulutusluottoja haetaan erityisesti isompia hankintoja varten

Comments are closed.

Related Posts