USA yritysten tulokset edelleen heikkoja

Sijoittaminen Talous

USAn pörssiyritysten tuloskunto on pysynyt melko vaisuna jo noin puolitoista vuotta eikä syyskuun aikana julkaistuissa pörssiyritysten osavuosikatsauksissa ole näkyvissä käännettä parempaan. Korkean korkotason ja yritysten ankean tuloskunnon yhdistelmä ei lupaa hyvää USAn pörssikurssien kehitykselle.

Pörssiyritykset USAssa raportoivat tilinpäätöksensä ja osavuosikatsauksensa arvopaperi- ja pörssikomissiolle (SEC). SECn tietokannassa (www.sec.gov) raportit ovat kätevässä XBRL standardin mukaisessa koneluettavassa muodossa. Alla yhteenveto SEC:n tietokantaan syyskuun aikana raportoitujen tilinpäätösten ja osavuosikatsausten liikevaihto- ja liikevoittolukemien vuosimuutoksista.

Liikevaihto
Liikevaihdon muutos syyskuusta 2022 syyskuuhun 2023 oli +2.6%. Tuorein käytettävissä oleva inflaatiolukema on 3.7%, joten reaaliarvoisesti yritysten liikevaihdot olivat edelleen laskusuunnassa.

Liikevoitto
Liikevoiton vuosimuutos oli vastaavasti noin -0.9%, joten reaaliarvoisesti liikevoittotaso laski kuluneena vuoden aikajaksona lähes viisi prosenttia.

Tälläisessä laskelmassa olisi luontevinta laskea kaikkien raportoineiden yritysten luvut yhteen ja verrata summaa vastaavaan vuoden takaiseen arvoon. Kuitenkin, SECn tietokannassa olevissa luvuissa on jonkinverran sellaisia virheitä, jotka häiritsevät tälläisen laskelman tuottamista. Siksi yllä on käytetty vuosimuutoksen arvona mediaania eli ”keskimääräisen” yrityksen liikevaihdon ja liikevoiton vuosimuutosta. Näin yksittäisten virheellisten lähtötietojen vaikutus minimoituu.

Laskelmassa käytetyt liikevaihtoluvut

Laskelmassa käytetyt liikevoittoluvut

liikevaihto liikevoitoo profit revenue trendi tulokset tulos tuloskunto USA voitto

3 thoughts on “USA yritysten tulokset edelleen heikkoja

 1. Yhtiökohtaisen tarkasteluni mukaan USAn tuloskausi näyttää aika hyvältä. Pyrin tietysti siihen, että minulla on seurannassani vain parhaat yhtiöt.

  Earnings Season Q3 2023

  Country Earnings Company Comments
  USA above
  Amazon.com, Inc. very strong Q3
  Booking Holdings Inc. strong growth in revenue and earnings, good cash flow
  Coca-Cola Co good cash flow
  Main Street Capital extra dividends
  McDonald’s Corporation strong growth of earnings
  Microsoft Corporation very strong start for 2024
  in line
  AbbVie Inc. (tyhjä)
  ACRE (tyhjä)
  Alphabet Inc. – Class C Capital Stock improvng margins, strong cash flow, weak cloud
  Apple Inc. record Iphone sales in Q3, cash flow good, but a cautious outlook
  Starbucks Corporation good cash flow
  T Rowe good cash flow
  Verizon Communications Inc. good cash flow
  YUM good cash flow

 2. Jutussa olisi tosiaan voinut olla positiivisempikin sävy. Kaavioissa havaitaan vuosimuutosta. Liikevaihdon ja liikevoiton vuosimuutokset olivat vuosi, pari sitten kovassa kasvussa. Siksi lähtötaso on molemmilla korkea. Tällähetkellä nuo vuosimuutokset ovat laskelmani perusteella vaisuja, mutta tuon korkeahkon lähtötason takia liikevaihto- ja liikevoittotasoja voisi tosiaan voisi pitää hyvinä tai ainakin kohtuullisina (vaikka vuosimuutos ei siis enää näytä erityisen vahvalta).

 3. Ensimmäisestä kuvasta selviää että USA:n pörssiyritysten liikevaihto reaalisesti laskee.

  Tämän täytyy tarkoittaa sitä että maailmankauppa ja USA:n talous ovat hiljenemään päin ja että kohti taantumaa tai hitaamman kasvun jaksoa ollaan menossa.

  Tulos taitaa olla historian ja tilanteen valossa aika tyypillinen. Talous on keskuspankkien koronnostosyklin päättyessä ollut ennenkin menossa vähän heikompaan suuntaan. Taantuman alku on yleensä ajoittunut noin puolen vuoden päähän tästä hetkestä.

  Teen omassa salkussani seuraavia toimenpiteitä:
  – myyn lyhyen koron rahastoa ja ostan tilalle pidempää korkoa
  – myyn Q3 kvartaalin aikana pettymyksen tuottaneita osakkeita ja ostan tilalle pidempää korkoa
  – välttelen korkeatuottoisiin yrityslainoihin keskittyviä rahastoja ja pyrin suosimaan hyviin yrityslainoihin keskittyviä rahastoja

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin